Paylaş
Güveçte patlıcanlı kebap (4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1-1,5 kg kemiksiz kuzu kol (kuşbaşı doğranmış)
◊ 1 kg patlıcan
◊ 2 büyük soğan (ince, yarım ay doğranmış)
◊ 5 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 4-5 yeşil tatlı sivri biber (Konya’nın kılbiberini kullanmanızı öneririm)
◊ 1 kg domates (küp doğranmış)
◊ 2’şer çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
◊ 1’er çay kaşığı kekik, kuru nane
NASIL YAPARIM?
◊ Patlıcanların sapını kesip alacalı soyun ve 1 santim kalınlığında halka şeklinde doğrayın. İsterseniz acı suyunun çıkması için tuzlu suda 20-25 dakika kadar bekletebilirsiniz.
◊ Zeytinyağını geniş ve kapaklı bir güveç kabına koyun. Eti yıkayıp süzdükten sonra güvece yerleştirin. Tuz ve karabiberin yarısını etlere serpin. Soğan ve patlıcanı karıştırarak üzerine yerleştirin. Kalan baharat çeşitlerini ekleyin.
◊ En üste domatesleri koyup iri iri doğradığınız biberleri yerleştirin ve güvecin
kapağını kapatın.
◊ 200 derecede ısınmış ve
alt-üst konuma ayarlanmış fırında en az 2 saat pişirin.
Et pişince güveci fırından alın. Sıcak servis edin.
Mantarlı karides güveç (6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 250-300 gr dondurulmuş karides
◊ 1 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ 1 limonun suyu
◊ 2 yemek kaşığı soya sosu (isteğe bağlı)
◊ 1 tatlı kaşığı domates salçası
◊ 2 orta boy domates
◊ 2 tatlı yeşil sivri biber
◊ 1 su bardağı konserve mantar (veya taze kültür mantarı)
◊ 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar
◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber
◊ 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
NASIL YAPARIM?
◊ Dondurulmuş karidesleri derin bir kaba koyup çözdürün.
◊ Üzerine limon suyu, sıvıyağ, varsa soya sosu ve domates salçasını ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirip karıştırın.
◊ Domatesleri soyup küp formunda doğrayın. Mantarları da küp küp doğrayın. Sivri biberlerin saplarını kestikten sonra ince dilimleyin.
◊ Domates, mantar ve biberi karidesin üzerine ekleyin. Malzemeleri kaşıkla karıştırıp bir güveç kabına yerleştirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirdikten sonra 175 derecede ısınmış ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak servis edin.
Paylaş