Güncelleme Tarihi:
Ormanlık bölgelerde ağaç diplerinde yetişen mantarlar, kırsal mahallerde yaşayanlar tarafından toplanarak şehir merkezlerinde satışa sunuluyor. Kilosunun 15 ila 20 liradan satılan mantarlar ilgi görüyor ancak zaman zaman mantar zehirlenmelerine de yol açabiliyor.
Manisa'nın Soma İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatih Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede sağlık kuruluşlarına sadece bir haftada 16, Eylül ayından bu yana ise 27 mantar zehirlenmesi başvurusu yapıldığını belirtti. Halkı bilmedikleri mantarı yememeleri konusunda uyaran Güven, kusma, bulantı, karın ağrısı şikayeti olanların vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyledi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Allı da doğada yetişen mantarlar konusunda halkın yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti. Havaların ılıman gitmesiyle birçok mantar türünün doğada bol olduğunu anlatan Allı, şunları söyledi:
"Özellikle sonbaharda çıkmaya başlayan ve bu sene havaların da ılıman gitmesiyle ülkemizde farklı yörelerde, kanlıca, tirmit, melki, espit, çıntar gibi isimlerle tanınan mantarlar doğada bol miktarda görülmeye başlandı. Bu mantarlar halkımız tarafından yaygın olarak toplanmakta ve sevilerek tüketilmektedir. Fakat bu mantarların diğer mantar türleri ile karıştırılmaları sebebiyle vatandaşlarımız zehirlenmekte, hatta hayatlarını kaybetmekteler."
"Bu tür zehirlenmeler, hep bilinçsizce veya kulaktan dolma bilgilerle mantar toplanması nedeniyle olmaktadır. Zehirli mantarı kurtlar yemez, kaynatmak zehir yapısını bozar gibi kulaktan dolma yanlış bilgiler var. Evet bazı mantarlar için bu geçerlidir ama halk arasında 'köy göçüren' veya 'ölüm meleği' olarak bilinen bilimsel adı 'amanita phalloides' olan mantarı kaynatmanız zehir yapısına hiçbir zarar vermez. Siz siz olun bilmediğiniz doğa mantarını tüketmeyin. Kültür mantarlarını tercih ediniz, bütün mantarlar yenir ama bazıları sadece bir kez yenir."
"BİNLERCE TÜR MANTARDAN ÇOK AZ KISMI YENİLEBİLİR"
Ege Üniversitesi Bergama Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Mantarcılık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkan Eren ise doğada tüketilebilir çok kıymetli mantarlar olduğunu, bunların ancak bilgi dahilinde tüketilebileceğini, halkın tereddüt ettikleri mantarları asla yememeleri gerektiğini aktardı. Binlerce tür mantardan çok az bir kısmının yenilebilir nitelikte olduğunu anlatan Dr. Eren, şöyle dedi: