Paylaş
Mantarlı tavuk (4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 500 gr tavuk şiş
◊ 1 kırmızı kapya biber
◊ 250-300 gr kültür mantarı
Sos için
◊ 1 su bardağı süt
◊ 4 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ 4 diş sarımsak (dövülmüş)
◊ 2 orta boy rendelenmiş domates veya 1 yemek kaşığı salça
◊ 2’şer çay kaşığı tuz, kekik
◊ 1’er çay kaşığı kimyon, yenibahar
NASIL YAPARIM?
◊ Tavuk şişleri derin bir kaba koyun. ◊ Süt, sıvıyağ, sarımsak, tuz,
kekik, kimyon ve yenibaharı etlerin üzerine ilave edin.
◊ Rendelenmiş domatesi ya da
salçayı katın. Etleri ve sos malzemelerini elinizle iyice karıştırın ve kabın ağzını kapatın. Buzdolabına koyup en az 2-3 saat bekletin.
◊ Tavukları çıkarıp sıvıyağla yağlanmış bir borcama aktarın. Kırmızı biberi küp küp doğrayıp dilimlenmiş mantarlarla beraber etin üzerine aktarın. Kaşıkla karıştırın.
◊ Borcamın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp 200 dereceye ısıtılmış ve alt üst konuma ayarlanmış fırına koyun. En az
45 dakika pişirin. Dilerseniz üzerine rendelenmiş kaşar serpip tekrar fırına sürebilirsiniz.
Mantarlı Gerede pilavı (4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1,5 su bardağı baldo pirinç
◊ 15 taze kültür mantarı
◊ 2 orta boy kuru soğan
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 2 orta boy domates
◊ 25 gr tereyağı veya
4 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 4,5 su bardağı sıcak su
(tercihen et ya da tavuk suyu)
◊ 2’şer çay kaşığı tuz ve karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Pirinci sıcak tuzlu suda 40 dakika kadar bekletin. Soğanları incecik, yemeklik doğrayın. Mantarları temizledikten sonra uzunlamasına ince dilimler halinde doğrayın.
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağını bir tavaya koyup soğanları ekleyin. Karıştırarak orta ısılı ateşte 2-3 dakika kavurun.
◊ Mantarları da hemen ilave edip 5 dakika daha kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberi serpip ocaktan alın.
◊ Tereyağı ya da zeytinyağını pilav tenceresine koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip karıştırarak
7-8 dakika kavurun. Soyup tavla zarı formunda doğradığınız veya rendelediğiniz domatesleri ilave edip karıştırın. Sıcak suyu da tencereye aktarın.
◊ Kavrulmuş mantarIarın bir kısmını süslemek için ayırın. Kalanını içine ekleyip tuz ve karabiber serpin ve karıştırın. Orta ısılı ateşte, pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. En az yarım saat dinlendirdikten sonra mantarlarla süsleyerek servise sunun.
Paylaş