Gelinim Mutfakta yeni bölüm yeni haftanın yarışmacılarıyla başladı. Gelinim Mutfakta bugün kokoreç tarifi ile izleyicilere sokak lezzeti şöleni yaşattı. Yarışmaya ise Nur Hanım ile kayınvalidesi Güldenur Hanım katıldı. Peki, Gelinim Mutfakta bugün kim 1. oldu, çeyrek altını kim aldı? İşte Gelinim Mutfakta puan durumu 16 Eylül 2024 Pazartesi!
#Gelinim MutfaktaTürkiye’de sokak lezzetlerinin en sevilenlerinden, evde nasıl yapıldığı en çok sorgulanan lezzetlerin başında geliyor. Özellikle temizlik kaygısı nedeniyle dışarıda kokoreç yemek istemeyen ama bu muhteşem lezzetten mahrum da kalmak istemeyenlerin favorisi ev yapımı kokoreç. Biz de evde kokoreç yapmak isteyenler için nefis iki tarif hazırladık. Biri bağırsakla diğeri ise bağırsak bulamayanlar için işkembeyle yapılıyor. Malzemeleri, yapılış adımları ve püf noktaları aşağıda. Afiyet olsun…
#KokoreçSokak lezzeti denince Türkiye’de akla ilk gelenlerden biri olan kokorecin seveni de sevmeyeni de çoktur. Sevmeyenlerin ya da yemek istemeyenlerin çoğu da temizlik kaygıları nedeniyle bu enfes lezzetten uzak durur. Peki size desek ki kendi evinizde, kendi mutfağınızda kokoreç yapıp gönlünüzce yiyebilirsiniz, o zaman ne dersiniz? İşte tüm püf noktaları ve ayrıntılarıyla evde kokoreç yapımı.
#Kokoreç Nasıl YapılırBir haftalık ara tatilde mutfaktan çıktım, Bursa’ya bir aile gezisi planladım. Öyle nefis şeyler yedik içtik ki sizlerle de paylaşmak istedim. Önerilerimden sonra, süt helvası ve tahanlıdan ilk kez yiyenleri çok şaşırtan cantığa, yoğurtlu döner kebabından pideli köftesine siz de Bursa’yı adım adım gezmek isteyeceksiniz.
#Süt HelvasıBu bayramda 1 milyondan fazla kişiyi ağırlayan Bodrum’dan yine her tatilde olduğu gibi bir adisyon düştü önümüze. ‘Önümüze’ diyorum zira yazı işleri toplantısında adisyonun şişkinliği kadar menüye yeni eklenen bir tat karşısında da şaştık kaldık. ‘Seafood (Deniz mahsullü) Lahmacun.’ Yani mutfağımızı modernleştireceğiz diye lahmacuna ahtapot, kalamar, midye koyma fikri beni dehşete düşürse de ‘Belki de fazla gelenekselim’ kaygısı ile bu işin bilenlerini aradım. Soru şu: ‘Deniz mahsullü lahmacun olur mu?
#LahmacunTürkiye’nin ilk ve tek vegan festivali Didim VegFest’in 4’üncüsü geçen hafta sonu düzenlendi. Biz de Vegan Kasap olarak oradaydık, katılımcılara ürünlerimizi sunduk. Çok sevilen bitkisel kıymalı gözlememizi ve yan standımızda sunulan balsız lokmayı sizler de evinizde deneyin.
#Lokma TatlısıSon yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#YazarHayvansal gıdalar dünya üzerindeki her mutfak kültüründe yer alıyor. Türk mutfağındaysa hayvansal gıdaların yanı sıra sakatatlar da oldukça sevilerek tüketiliyor. Doğru temizlendikten sonra sağlığa faydalı olduğu belirtilen sakatatlar, özellikle yöresel lezzetlerde karşımıza çıkıyor. Genellikle kızartılarak ya da içerisi doldurularak hazırlanan bu yemek çeşitleri arasında, lezzeti meşhur mumbar dolması tadıyla öne çıkıyor.
#Yıldız Öz SamahaYazın en güzel günleri. İçim kıpır kıpır… Bu ruh halim ile her şeyi geride bırakıp sessizliğin, huzurun ve mutluluğun beni çağırdığı yollara çıkma zamanı. Her defasında daha küçük, daha bakir yerleri tercih ediyordum. Onların büyülü atmosferiydi belki de vazgeçilmez ve çekici kılan. Yalnız benim ruh halimle o kadar örtüşüyorlardı ki sonucun harika olacağından hiçbir şüphem yoktu.
#SöğütKoskoca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yaşam koşturmacası içinde bazen zor ve yorucu zamanların üstesinden dizilerle, filmlerle, kitaplarla, sergilerle, şarkılarla ve yeni açılan mekânlarla geldik. Yıl boyu, bu alanlardaki yenilikleri sizlerle paylaşmıştık. 2018’i uğurlamaya hazırlanırken sıra geldi, en iyileri seçmeye...
#İlhan ŞenDünyanın en yaşanılabilir şehirleri listesindeki üst yerini senelerdir kimselere bırakmayan Viyana, resim, heykel, müzik neredeyse her konuda kendini geliştirmiş dolu dolu bir şehir. Bu hafta katıldığım üç günlük 'Viyana Gurme Turu' sonrasında Viyana’nın gastronomi açısından da ne kadar gelişmiş olduğunu fark ettim. Sokak lezzetinin vazgeçilmezi meşhur sosisleri, Viyana şnitzelleri, sacher tatlısı, elmalı strudelları ve daha nicesi.. Sır gibi saklanan Viyana usulü şnitzel ve elmalı strudelin püf noktalarını da sizlerle paylaşacağım. Eskiden Viyana denilince aklıma opera geliyordu şimdi ise yemek!
#ViyanaSokak lezzetleri, Anadolu’nun zengin kültür mozaiğinin ve renkli göç tarihinin önemli birer örnekleridir. Yıllardır kalitesini düşürmeden müdavimlerine sokak lezzetleri sunan bu adreslere yolunuz düştükçe nefis yemeklerini tatmak pek keyif verici olabilir. İşte İstanbul ve Çeşme’den İncili Gastronomi Rehberi tavsiyesi sokak lezzetleri…
#Sokak LezzetleriÜç hafta önce Göcek’e gittiğimde, denizle son buluşmam olduğunu sanmıştım. Meğerse değilmiş. Geçen hafta da Bozburun’a gidip, lacivert sulara, cennet koylara bir kez daha “Merhaba” dedim. Aklınızda bulunsun: Bu mevsimde açık olan lokantalarda her şey daha lezzetli olur. Çünkü aşçıların yemek yetiştirme telaşları yoktur. Her tabağı özene bezene hazırlarlar. Bu zamanlarda sahil lokantaları damakları şenlendirir, ruhu keyiflendirir.
#GezginGazeteci-yazar Ufuk Kaan Altın'ın ikinci kitabı “Meyhanedeyiz Yine Bu Gece”, geçen hafta raflardaki yerini aldı. Esenkitap etiketiyle yayımlanan kitabında yazar, okuru kendi anılarının, hikâyelerinin ve dostlarının eşliğinde lezzetli bir yolculuğa davet ediyor...
#Meyhanedeyiz Yine Bu Gece7 yıl evvel Jamie Oliver ile birlikte Jamie Magazine’i kurmuş, çok satan yemek kitabı yazarı Andy Harris, uzun bir süre İstanbul-Londra arası mekik dokudu. Her geldiğinde bol yemek yedi, arka sokaklara daldı, çarşı pazar gezdi, şeflerle zaman geçirdi. Tüm bunlardan ilham alarak yarattığı Türk yemeği tariflerini ‘Eat İstanbul’ kitabında topladı. Harris’le Londra’da buluştuk, İngiliz usulü bir öğle yemeğinde İstanbul’u ve mutfağını çekiştirdik.
#Jamie OliverGüllaç bir ramazan geleneği. Tıpkı pide gibi, tatlı bir telaş yaratıyor yemeğin küçük törenlere dönüştüğü bu ayda. Bu özel işçiliğin diğer zamanlarda da başka şekillerde yenebilmesini hayal ediyorum. Bu nedenle güllaçla pişirilen bir ana yemek tarifi veriyorum. Diğer tarifim de güllaçla vişneli ekmek tatlısını evlendiriyor