Paylaş
Dünyanın sayılı vegan festivallerinden biri ülkemizde, Didim’de yapılıyor. Türkiye’nin ilk ve tek vegan festivali olan Didim VegFest, pandemi nedeniyle iki yıldır düzenlenemiyordu. Neyse ki geçen hafta sonu festivalimize yeniden kavuştuk. Ben daha önce ziyaretçi olarak gitmiştim. Bu kez Limonita Vegan Kasap ekibi olarak stant açtık, binlerce katılımcıyla birlikte harika bir 3 gün geçirdik. Üstelik sohbet ettiğim pek çok kişi, şehir dışından gelmişti.
Yazarımız Deniz Yoldaç’ın (sağda) katıldığı Didim VegFest’te bitkisel Adana kebaptan köfteye pek çok yemek pişirildi.
En çok aldığımız soru “Bunu hangi malzemeden yapıyorsunuz” oldu. “Hani bu etkinlikte et yoktu” diyen; tantuni, kokoreç ve köftemizin hayvansal etten yapılmadığını öğrenince şaşıranlar çok oldu. Yediklerini hayvansal etli ikamelerinden çok daha lezzetli bulanlar da vardı ki buna çok sevindik.
Özellikle soya küplerinden yaptığımız vegan tantuni çok sevildi. Geleneksel tantuni ocağında, pamukyağıyla yaptığımız bu ürünün görüntüsü de tadı da hayvansal alternatifine çok benziyor. İlgi çeken bir diğer yiyeceğimiz de gözlemeydi. Birçok stantta otlu gözlemeler vardı ama biz bitkisel kıymayla yaptık.
Hemen yanımızdaki stantta, festivalin ilk yılından beri lokma yapan harika bir ekiple tanıştık. Orijinal tarifte lokmanın şerbetine bal katılıyor. Onlar elbette balsız yapıyor. Ben de sizlere yazımın sonunda balsız, bitkisel bir lokma tarifi vereceğim.
Bu arada festivalde çok fazla gençle tanıştığımı ve bitkisel beslenmeye meraklı olduklarını da belirteyim. Bitkisel ikameleri deneme konusunda çok istekliydiler. Kimilerinin bu isteği anne-babalarının da merakını uyandırdı hatta. Onlarca stantta vegan yemekler tanıtıldı, mutfak atölyelerinde vegan yemekler yapıldı. Emre (İdrisoğlu) Şef bitkisel Adana kebabı pişirdi, Emrah (Köksal Zengin) Şef’in glütensiz ananaslı pilavına ben de bitkisel kıymalı köfte tarifimle eşlik ettim.
KOZMETİK, HAYVAN DENEYLERİ...
Etkinlikte ayrıca bitkisel beslenmenin tarihi-geleceği, sağlığımıza etkileri, doğaya faydaları ve hayvan hakları gibi birçok önemli konu anlatıldı. Gelişmesini umduğum noktaysa giyim, kozmetik ve hayvan deneyleri gibi konuların daha fazla konuşulması... Organizasyon komitesinde daha fazla veganın yer almasını da diliyorum. Didim VegFest büyük bir ekip işi... Müthiş bir emek verilmiş. Dünya çapında ilgi görebilecek bir organizasyon bu... Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ı kutluyorum. Özellikle Apollon Tapınağı’nın olağanüstü ambiyansında, binlerce yıl önce adaklar adanan bir yerde bugün veganlığı anlatabilmek inanılmaz bir his. Orada tanıştığım bir esnaf bize Didim’in ilk vegan mekânına dönüşebileceğini söyleyince de çok mutlu oldum. Gelecek yılı iple çekiyorum.
BALSIZ LOKMA
(6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 3 su bardağı un
◊ 1 tatlı kaşığı kuru maya
◊ 1.5 tatlı kaşığı dolusu toz şeker
◊ 2.5 su bardağından biraz daha az ılık su
◊ 1 çay kaşığı tuz
Şerbeti için;
◊ 2.5 su bardağı su
◊ 300 gr toz şeker
◊ 1 dilim limon suyu
Kızartmak için;
◊ Sıvıyağ
NASIL YAPARIM?
◊ Şerbet için şeker ve suyu bir tencereye alın. Kaynamaya başlayınca 15 dakika kısık ateşte pişirmeye devam edin. Ocaktan almadan önce bir dilim limonun suyunu sıkıp karıştırın. Şerbeti başka bir kaba aktarıp tamamen soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletin.
◊ Hamuru için unu bir kaba alın, ortasını açıp kuru maya ve şekeri koyun. Ilık suyu da yavaş yavaş ilave ederek bir kaşık yardımıyla hamuru karıştırmaya başlayın.
◊ İyice karıştıktan sonra tuzu da ilave edip bir kez daha karıştırın, üzerini kapatarak 45 dakika-1 saat dinlenmeye bırakın.
◊ Ocağın altını açıp kızartma tenceresine bolca yağ koyun ve yağı kızdırın.
◊ Avcunuzun içine bir miktar hamur alın ve avcunuzu yumruk yapar gibi kapatın. Yumruğunuzun üzerinde kalan hamurları yağlı bir çay kaşığı yardımıyla koparıp yağa atın.
◊ Lokmaları altın sarısı olana kadar kızartın, kevgirle süzüp başka bir tabağa aktarın.
◊ Sıcak lokmaları soğuk şerbete atın, 1 dakika kadar şerbette bekletin. Daha fazla bekletirseniz lokmalar çıtırlığını kaybedecektir.
BİTKİSEL KIYMALI GÖZLEME
(4 kişilik)
NE LAZIM?
Harcı için;
◊ 200 gr kuru soya kıyması
◊ 1 soğan
◊ 1 domates
◊ 1 yemek kaşığı salça
◊ 1/3 demet maydanoz
◊ 2 diş sarımsak
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 2.5 su bardağı su
◊ 2 çay kaşığı tuz
◊ Karabiber, pul biber
Hamuru için;
◊ 3 su bardağı un
◊ 1.5 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ 1/2 su bardağı su
◊ 1 tatlı kaşığı sirke
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Hamuru için bir kapta su ve tuzu karıştırıp sirkeyi ekleyin. Yavaş yavaş unu katıp yoğurmaya başlayın. Hamurun üzerini streç filmle kapatıp 30 dakika dinlendirin.
◊ 2.5 bardak suyu ısıtın ama kaynatmayın. Isınınca salçayı ekleyin. Soya kıymalarını bir kaba alın. Salçalı suyu, soya kıymalarının olduğu kaba boşaltıp iyice karıştırın, 15 dakika bekleyin.
◊ Harca rendelediğiniz domatesi, ezilmiş sarımsakları, yemeklik doğranmış soğanı, tuzu, baharat çeşitlerini, zeytinyağını ve ince ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın.
◊ Dinlenen hamuru 4 parçaya bölüp küçük toplar yapın, 5-10 dakika daha dinlendirin.
◊ Tezgâha un serpip hamurları tek tek oklavayla açın. Her hamurun yarısına 3 yemek kaşığı kadar harç koyun, gözleme şeklinde katlayıp kenarlarını kapatın.
◊ Geniş bir tavaya zeytinyağını koyup ısıtın. Bir yüzü pişen gözlemeleri ters çevirin, diğer yüzünü de 3-4 dakika kadar pişirin. Tüm gözlemeler için bu işlemi tekrarlayın.
Paylaş