Hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, kısa süreli de olsa insan vücudu üzerinde birçok etkiye yol açıyor. Özellikle yaşlıları ve belli sağlık sorunu olan kişileri tehlikeye atan bu durum, ölüme kadar varan ağır sonuçları beraberinde getiriyor. Peki soğuktan etkilenen organlar hangileri? Nasıl risklerle karşı karşıyayız?
#Soğuk HavaDünya Vejetaryen Günü’nü tüm dünyayla birlikte 1 Ekim’de kutluyoruz. Böyle günlerin bitki temelli beslenme biçimleri hakkında bilgi edinmek ve farkındalık yaratmak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Denemek isteyenler için birbirinden lezzetli vejetaryen tarifler hazırladım…
#DENİZ YOLDAÇAlanya’da yetişmiş biri olarak ben yaz domatesi, salatalık ve bol yeşillikli kısırların sık sık yapıldığı ‘gün’lerde büyüdüm. Bu hafta anlattığım çilekli ve kinoalı gibi kısır çeşitlerini yazın bol bol ve soğuk soğuk yiyorum. Tercih edenler için klasik kısırın bir de glütensiz tarifini ekledim.
#BulgurÇok az malzemeyle böyle şahane bir çorba yapıldığına inanamayacaksınız. Her evde bulunan malzemelerle şipşak hazırlanan bu çorbanın en önemli püf noktası ise unun sürekli karıştırılarak kavrulması. Sonrasını et suyuna bırakın. Az ve öz malzemeyle hazırlanan belki de çorbaların içinde en az malzemeli ama en lezzetli olanlardan biridir un çorbası...
#Ramazan MenüsüBütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza her mevsim harika manzaralara bürünen, doğanın içinde ailece vakit geçirmeye uygun, mutlaka görülmesi gereken gölleri sorduk. 12 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 13 gölü önerdiler...
#RotaYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıAnkara tava başkentimizin mutfağının en iyi bilinen lezzetleri arasında başı çekiyor. Pratik bir şekilde çıkarabileceğiniz bir akşam yemeği alternatifi olan Ankara tava Gelinim Mutfakta yarışmasıyla birlikte sofralarımıza konuk oluyor. Peki, Gelinim Mutfakta Ankara tavası nasıl yapılır? Gerçek Ankara tava tarifi ve malzemeleri...
#Gelinim Mutfakta Ankara TavasıYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikDomatesli ve patlıcanlı pilavları bir başka severim, bezelyeli pilavı her öğün yesem sıkılmam. Hamsili pilava alternatif olarak yazları bol otlu ve rendelenmiş limon kabuklu-sardalyalı pilav yaparım. Kuzu etini tandır gibi pişirip yanında yine bol otlu bir içpilavla servis edebilir; hafif mayhoşluk versin diye pilava ince ince kesilmiş taze asma yaprakları ekleyebiliriz. Arpa şehriyeyse karides, ahtapot ve midye gibi deniz mahsulleriyle çok iyi sonuç veriyor. Pilav konusu yaz yaz bitmez... Mevsiminin çeşit çeşit malzemesiyle tabaklarımızı renklendirmek elimizde...
#Domatesli PilavÇocukluğumda bizim evde bamya korukla pişerdi. Koruk taşla ezilir ve çıkan su, ayıklanan bamyaların üzerine gezdirilirdi ki bamyalar salyalanmasın. Sonrası tüm zeytinyağlı yemekler gibi; bol zeytinyağı, bol soğan, bol domates... Bamya mutfağımın baş tacı... Ben irilerini tercih ediyorum çünkü ayıklaması daha kolay. Bazen fırında yapıyorum, bazen derin yağda kızartıyorum.Bulgurlu salatasından etli çorbasına daha pek çok önerim var.
#BamyaEvlerin balkonlarını, bahçeleri ve daha birçok yeri süsleyen en önemli unsurların başında saksı çiçekleri yer almaktadır. Saksı çiçekleri arasında herkesin zevkine uygun olan bir çiçek türü bulmak mümkündür. Sizler için saksı çiçekleri ve isimleri nelerdir? Saksı çiçeklerinin özellikleri ve bakımı nasıldır tüm detayları ile derledik.
Salatalara ve yemeklere katmaktan büyük zevk almakla beraber, narenciyenin tatlıları bir üst aşamaya taşıdığına inanıyorum... Sütlü tatlılarda limonun sadece kabuğunu kullanmayı seviyorum; portakalıysa tarçınlı supangleye ve kahveli çikolata musa çok yakıştırıyorum. Bergamot ve turuncun da şekerlemesini yapınca öyle güzel oluyor ki...
#NarenciyeBitki, çiçek ekimi için genellikle bahar ve yaz ayları beklense de aslında sevgiyle sulayıp büyüttüğümüz ev bitkilerimizin sağlıklı olması için mevsimine göre önlemler almamız gerekiyor. Onları kış aylarında soğuktan, yazınsa kavurucu sıcaklardan korumak çok önemli. Baharlarda yavaş yavaş yerlerini değiştirmeli, nem oranına dikkat etmeliyiz. Uzun ömürlü bitkiler yetiştirmek için her mevsimde özen göstermemiz gereken noktaları uzmanlara sorduk; 12 ay boyunca bitki bakımına dair püf noktaları aldık.
#BitkiO mis gibi kokan narenciye ailesinin nadide üyesi mandalinayı sadece meyve olarak yediğimizi düşünmediniz elbette, değil mi? Rengine mi tadına mı daha çok hayranım bilmiyorum çünkü turuncu her şey gibi bana göre çok çekici. Zeytinyağlı kereviz yemeğine ya da Asya usulü tavuğa çok yakışıyor; cheesecake’te ve reçelde de çok havalı duruyor.
#Mandalinaİster sade, ister nohutlu, ister üzümlü... Düğün ve bayram gibi kutlamalardan gündelik sofralara bir Türk mutfağı klasiğidir pilav. İyisini pişirmek marifet ister; pirincin cinsini tanımak, ne kadar su istediğini bilmek ve pişirerek tecrübe kazanmak gerekir...
#PirinçRengârenk yaz sebze-meyvelerini tezgâhlarda görmek için son günler... Ama ya domates ve patlıcanı kışın özlersek ne yapacağız? Çözüm belli: Yazın bereketini kışa taşımak için bu leziz ürünleri dondurmak. Püf noktalarıyla hangi malzeme, nasıl dondurulur; önerilerimize buyurun. Mesela patlıcanı pişmiş, bamyayı yarı pişmiş, avokadoyu ise püre yaparak saklamamız gerekiyor...
#GazetehaberleriŞiire klasik kalıplarla, mazmunlarla bakanlar için kabulü pek kolay olmasa gerek ama, şiir en çabuk aşama kaydeden, kendini yenileyen, onaran bir hücre olarak var yaşamın ve yazının içinde. Astrofizikçiler, çevrebilimciler, kuş gözlemcileri çalışırken şiir de boş durmuyor yani, evet gökyüzüne bakıyor, o da çalışmak sayılmaz mı?
#Mehveş Demirer