kaygı bozuklukları haberleri sayfasında kaygı bozuklukları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 892 kaygı bozuklukları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Pandemi, orman yangınları ve sel derken kaygı ve korkularımızda artış yaşanıyor. “Göğsüme öküz oturdu!”… “Nefes alamıyorum!”… “Sürekli aynı endişeyi yaşıyorum”, “Aklımdan çıkaramıyorum” gibi cümlelerle tarif edilen şikayetler, yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisinin yol açtığı kaygı ve korku nedeniyle adeta patladı! Buna bir de ciğerlerimizi yakan orman yangınları ve sel felaketlerinin eklenmesi pek çok kişide travmaya yol açtı. Psikiyatri Uzmanı Dr. Emel Sönmez, aşırı korkuya karşı önerilerinden bahsetti.
#KaygıÇocukların içinde bulundukları yaş dönemlerine göre farklı korku ve kaygıları olabilir. Örneğin bebeklik döneminde, yüksek ve ani seslerden, hiç tanımadığı bir yerde annesinden ayrılmaktan korkmak ve buna ağlayarak tepki vermek gelişim sürecinin bir parçasıdır. Ancak 8 yaşındaki bir çocuğun annesinden ayrı kalmaktan korkması ve bu yüzden okula gitmek istememesi ise daha farklı bir durumdur.
#ÇocukYKS ve LGS’ye girecek adayların maske takacak olmasıyla ilgili Uzman Psikolog Müge Olgun, “Sınavda maskeye ya da virüsün bulaş riskine zihinlerin kayma ihtimali, dolayısıyla sorulara odaklanma problemlerinin olma ihtimali elbette söz konusu ancak burada hatırlamak gereken en önemli unsur, bu ihtimalin herkes için eşit düzeyde olduğudur” dedi.
#Uzman Psikolog Müge OlgunCinsellik zaman zaman kaygıları da barındıran bir durumdur. Şu unutulmamalıdır ki her ne kadar cinselliğin mekanik bir yönü olsa bile, birçok şey beynimizde şekillenir. Cinsel isteğin oluşması, uyarılma ve orgazm beynimizde oluşur. Doğal olarak da zihnimizdeki sorular cinselliği etkileyecektir. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney konu hakkında bilgiler verdi.
#CinsellikBazı anne babalar, çocuklarının yalnız başına kalamadığını, adeta yapışık ikiz gibi olduklarını, çocuklarının her an kendilerini ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Oysa bu durum çocuk için pek de iyi bir şey değil. Psikolog Dr. Serap Duygulu, “Siz her an onun yanında olamazsınız. Kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştirmek çok önemli” diyor.
#Psikolog Dr. Serap DuyguluSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuDeprem her yaş grubundan birey için yaşam dengesini bozan, yeni koşullara uyum sağlaması zaman alan, zorlayıcı ve travmatik bir stres faktörüdür. Travmatik olaylar ardından hemen her yaş grubu bireylerde benzer şekilde; uyku sorunları, güvensizlik, korku, kaygı, çaresizlik, öfke, zihinsel karmaşa gibi akut-kısa süreli bazı tepkiler gözlenebiliyor.
#Konuk YazarÇoğu eşlerini, evlatlarını, yakınlarını, evlerini kaybetti. Hayatlarının belki en huzurlu ve dingin olması gereken döneminde onca sorunla kalakaldılar... Afet dönemlerinde yaşlılara nasıl davranılması, neler yapılması gerektiğini ve böyle bir deprem sonrası onları bekleyen olası sorunları uzmanlara sorduk.
#Yaşlılara Saygı HaftasıKahramanmaraş depremi ülke yaşamında büyük bir travma yarattı ve ortaya çıkan sorunlar nedeniyle travmatik süreç devam ediyor. Depremden etkilenen yurttaşlarımızın acılarını anlıyor, yardımlaşma ve dayanışma için çok güçlü bir istek duyuyoruz. Özellikle depremzede çocuklar, kuşkusuz bütün halkımızın duyarlılığının odağında yer alıyor.
#Konuk YazarGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarÇocukların ebeveynlerine karşı “saygısız” olması sanılanın aksine iyi bir şey olabilir. Uzmanlar, kendilerini aile ortamında güvende hisseden çocukların ebeveynlerine meydan okuma dürtülerinin geliştiğini söylüyor. Peki ama bir çocuğun eğitiminde hoşgörülü mü yoksa sert ve otoriter mi olmak lazım? Peki duygularını özgürce ifade eden ama bunu saygısızlık olarak değerlendirmeyen gençler ve ebeveynleri ne diyor?
#Çocuk Gelişimi‘Çocuk yetiştirmenin en iyi yolu nedir?’ Bu sorunun cevabına kim ahkâm kesebilir ki. Hele ki benim gibi anne olmamış kadınlara düşer mi buna yorum yapmak. Haşa çoğunuza göre düşmez evet biliyorum, zira ömrüm sorularıma ya da eleştirilerime cevap bulamadıkları zaman arkadaşlarımın bile “senin de olsa görürdük” laflarını işiterek geçiyor.
#Helikopter EbeveynlikKuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz AşısıKuduz tedavisi olup olmadığı merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Peki, Kuduzun tedavisi var mı? İşte, kuduz hastalığı tedavisi hakkında önemli bilgiler
#Kuduz TedavisiOlumsuz uyarıcılar karşısında kişinin iç dünyasında yaşadığı ruhsal gerilime stres adı verilir. Kronik stres, belli aralıklarla ortaya çıkar ve hiçbir zaman tam olarak düzelmez. İş yaşamında maruz kalınan psikolojik baskısıyla kişinin yaşadığı gel-gitli ruh hali ise ''akut stres'' olarak nitelendirilir. Stresin nedenleri, belirtileri ve başa çıkma yolları hakkında ayrıntıları derledik.
#İş StresiKaygının hayatımızda biyolojik anlamda önemli bir işlevi vardır. Aslına bakıldığında kaygı; tehlike veyahut tehdit durumunda ortaya çıkan bir alarm sistemidir. Kaygı bozuklukları altında stres bozukluğu, panik atak, fobi, sosyal kaygı, travma, obsesif kompulsif gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu teşhisler yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda görülen panik atak oldukça önemlidir. Peki, çocuklarda panik atak neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda panik atak nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
#ÇocukKüçük yaşına rağmen trilyonlara kadar sayan, sadece hayatta kalacak kadar beslenen ve uyuyan, yaşıtlarından çok farklı davranan yedi yaşındaki Asaf hakkındaki gerçek anaokulunda ortaya çıktı. Tüm bu farklılıklarının sebebi asperger sendromu olan Asaf gibi pek çok tanınmış kişi de bu sendroma sahip. Detaylar haberimizde...
#SağlıkAğız içerisinde oluşan yaraların çeşitli nedenleri olabilir. Özellikle de aft rahatsızlığı ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Aft nedir? Nasıl geçer? Ağızda ve dilde oluşan aft neden oluşur, kaç günde geçer tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#AftKitapları ve bunlardan uyarlanan diziler onu Türkiye’nin en çok konuşulan psikiyatrı yaptı. Gülseren Budayıcıoğlu’na yeni kitabı ‘Hayatın Sesi’ vesilesiyle merak ettiklerimizi sorduk: “Hepimizin iç dünyası çok kararmış. Birilerinin bize ‘Dur, kendine gel. Sen sandığın kişi değilsin. Sen aslında iyisin, çok daha mutlu ve başarılı olabilirsin, uyan artık’ demesine ihtiyacımız var.”
#Gülseren BudayıcıoğluPandemi ile hayatımıza giren ve zorlukların üstesinden gelmenin etkili yollarından birinin online terapi yöntemi olduğunu dile getiren Tappy Online Terapi Platformu, akredite üniversitelerden mezun, deneyimli uzman psikologlar aracılığıyla danışanlara güvenilir, hızlı, ekonomik, mekandan bağımsız şekilde kişiye uygun randevu oluşturma imkanı sağlarken danışmanlara ise hukuki, mali ve dijital pazarlama alanlarında profesyonel destek vererek seçkin bir ekibin parçası olma fırsatını sunmasıyla fark yaratıyor.
#1Dijitalleşen ve hızlanan dünyada dikkatimizi günden güne kaybediyoruz. Sosyal medya uygulamalarının geliştiği, sınırların ortadan kalktığı bugünlerde sadece bir konu üzerine en fazla üç dakika odaklanabiliyoruz. Teknoloji bağımlılığından kurtulamayan, dijital cihazlara mahkûm olan insanlık çok geç olmadan benliğini kurtarabilecek mi? İşte uzmanların önerileri...
#TeknolojiÇocuklarda cinsel içerikli video izleme yaşı giderek düşüyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin ders aralarında, koridorlarda ve hatta fark ettirmeden ailelerinin önünde yetişkin içerikleri takip ettiklerini açıklayan uzmanlar, erken yaşta 'çarpık' bir cinsellikle tanışan çocukların ileriki yaşlarda, kadın-erkek ilişkilerinde ve sosyal yaşantılarında ciddi sorunlar yaşayabileceğini söylüyor. Peki ya bunun önüne "sağlıklı" bir yöntemle geçebilmek mümkün mü? Uzmanlara sorduk…
#Cinsel İçerikli Videolar