Güncelleme Tarihi:
Aft, ağız mukozasında herhangi bir yerde oluşabilir. Boyut ve görünümü de farklı olan bu aft çeşitleri daha derin dokulara da ulaşarak oral ülser oluşturur.
Aft Nedir?
Ağız mukozasının çeşitli yerlerinde yaralar ortaya çıkabilir. Ağız içerisinde çıkan aft çeşitleri boyut ve görünüm olarak da farklıdır. Ağız içinde nemli örtüde bu aft çeşitleri ortaya çıkabilir. Oral ülserler olarak bilinen aft çeşitleri genellikle dudak ve yanak kısımlarında görülür. Bunun yanı sıra dil, damak ve diş eti üzerinde de aft görülme olasılığı çok yüksektir. Aft genellikle hassas ve oldukça acı vericidir. Beyaz, gri, sarı ve gri renkli olabilen aft çeşitleri genellikle yuvarlak ve oval hatlara sahiptir. Ağız içerisinde oluşan aft kişinin yaşam tarzını da olumsuz etkiler. Konuşma, yutma ve sıvı alımı sınırlandırılır. Aft nedeniyle ağız içerisinde çok acı verici yaralar oluşur.
Aft Nasıl Geçer?
Ağız içerisinde oluşan aft tedavisi çoğu zaman ampiriktir. Bunun da 4 ana hedefi vardır. Bunlar ise aft'nin iyileşmesini de hızlandırır. Amaç daima oluşan lezyonları azaltarak aft nedeniyle oluşan acı ve ağrıyı azaltmak hedeflenir. Yaraların iyileşmesi için ağrı ve acıyı azaltmak amacıyla hastaya uygun diyet verilir. Bu diyet sayesinde hastalığın tekrarlanması da önlenir. Genellikle kızarmış ekmek, fındık ve kabuklu yiyeceklerin tüketilmesi de önerilmez. Bu gıdalar tüketildiği takdirde hastalık da tekrarlar. Aft oluşumunda asitli içecekler ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Alkol tüketimi de yapılmalıdır. Aft yaralarının iyileşmesinde topikal tedavi uygulanabilir. Anestezik kremler, topikal jeller ile birlikte antiseptik özelliği bulunan gargaralar kullanılabilir. Bazı durumlarda çinko, sülfat ve B12 desteği verilerek aft geçmesi de sağlanır.
Ağızda ve Dilde Oluşan Aft Neden Oluşur?
Ağız ve dil kısmında oluşan aft çeşitlerinin pek çok sebebi bulunmaktadır. Aft genel olarak toplumun yüzde 20'sinde görülmektedir. Aft sosyoekonomik duruma bağlı olarak tekrarlayabiliyor. Genetik yatkınlığın yanı sıra sağlıksız beslenme nedeniyle de aft görülebiliyor. Kişinin yaşadığı stres, travma ve kaygı bozuklukları aft oluşumunu desteklemektedir. Kişilerin sigara ve alkol tüketimleri ile de ağız içerisinde aft oluşabilir. Bazı durumlarda B12, demir ve çinko gibi vitamin eksiklikleri bağışıklık sisteminin zayıf olması ile ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin düştüğü süreçlerde tuzlu ve baharatlı gıdalar tüketmek aft oluşturabilir. Bazı sistemik hastalıklar ve çeşitli alerjiler de aft nedenleri arasında gösterilir.
Aft Kaç Günde Geçer?
Ağız içerisinde aft çeşitlerinin iyileşme süreçleri değişiklik göstermektedir. En yaygın görülen minör aft yaklaşık bir ve ya iki hafta içerisinde geçebilir. Major aft ise nadir görülmesinin yanı sıra gri ve beyaz renkli ülserlerdir. Major aft çoğu zaman 2 ve 6 hafta içinde iyileşir. Herpetiform aft ağız içerisinde çok sayıda görülmektedir. Birleşme eğiliminde olan bu aft çeşitleri genellikle bir hafta ya da 30 gün içerisinde iyileşir.
Aft Yaralarına Ne İyi Gelir?
Ağız içerisinde yer alan aft yaraları genellikle ağız içerisinde karıncalanma ve kızarıklık oluşturur. Ağız içi aft çeşitleri bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Bunun yanı sıra herhangi bir tedavi uygulanması da gerekmeyecektir. Ağrılı olan aft yaraları ise hayat kalitesini düşürür. Aft yaralarının iyileşmesi için sıcak, yakıcı ve ya asitli nitelikte tahriş edici gıdalar tüketilmemelidir. Yemek tüketimi sonrasında ise oksijenli su ile aft yaraları silinebilir.