Karaman iline gitmeyi düşünen kişiler öncesinde yörenin yemekleri hakkında bilgi edinmek isteyebilir. Karaman yöresinde de çeşitli birçok yemek türü bulunmaktadır. Siz de Karaman'a gitmeden önce meşhur yemeklerini öğrenebilirsiniz. Karaman Yemekleri - Karaman'da ne yenir ve neyi meşhur? Karaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Karaman yöresinin yemekleri hakkında tüm detayları derledik.
#Karaman YemekleriO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaEskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanMayıs ayı Gastronomi adına hareketli başladı diyebiliriz. Bir yandan tüm Türkiye’de festivaller, şenlikler başlarken diğer yandan Türk Mutfağı Haftası tüm yurtta etkinliklerle doruk noktasına ulaştı. Ama size bir önemli etkinlikten daha bahsetmek isterim ki ; Restoran Haftası!
#Ramazan BaşanAnadolu mutfağının kalbidir Konya. Anadolu Selçuklu Devleti’ne yaklaşık 200 yıl başkentlik yapmıştır. Dünyanın ünlü mutfakları arasında yer alan Türk Mutfağı’nın en önemli temsilcisidir Konya. Yüz yıllar boyu mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, kendine has mutfağıyla gastronomide ilk sıralarda yer alır. Bu mutfağın İstanbul’daki en önemli temsilcisi ise Güvenç Konyalı restoranının sahibi Hüseyin Güvenç. Kendisiyle memleketi Konya’nın yemekleri üzerine güzel bir sohbet yaptık. Hüseyin Bey röportaj boyunca bir çocuk gibi heyecanlıydı. Oysa heyecanının haklı bir nedeni vardı. Lezzeti ülke sınırlarını aşmış, Kuzey Irak’ın başkenti Erbil’e harika bir mekan açmıştı. “Bu daha başlangıç. Sırada Katar, Dubai ve Avrupa var” diyen Hüseyin Güvenç’le buyurun sohbete...
#Anadolu MutfağıMutfakta gelenekselliğin sınırı ne kadar olmalıdır? Hangi yemek ne zamandır bizim? Mutfakta yeni malzemeler kullanmak gelenekselliğe aykırı mı?Yeni pişirme teknikleri gelenekselliği etkiler mi? Gelenek ile gelecek arasında mutfak bir köprü olabilir mi?
#İlisıra (Köy) DolmasıÇanakkale’de, Türkiye’nin önemli zeytinyağı uzmanlarından sayılan A. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Zeytin Konseyi, Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ile tanıştık. Eşi de, merkezi İzmir’de olan Zeytinyağı Konseyi Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, kaliteyi ön plana alıp, doğru zeytinyağının nasıl üretildiği konusunda çalışmalar yapıyor.
#ZeytinyağıAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#KonyaBursalı sosyal medya kullanıcılarının hemen hemen hepsi “Gezen Timsah” Instagram sayfasından haberdardır. Aslında 2018’in ilk aylarında kurulan ve henüz yeni diyebileceğimiz bu sayfa, sahiplerinin de beklemediği bir hızla geniş bir takipçi kitlesine ulaştı.
#BursaAvrupa’ya giden her Türk vatandaşının uğrayacağı sıcak bir liman mutlaka bulunur. Bu kimi zaman kahvehane, kimi zaman restaurant, kimi zaman bir dönerci, kimi zaman ise camiler olur. İsviçre’de Zekai Canazlar’ın Boğaziçi Restaurant’ı olduğu gibi Avusturya’da da Kent Restaurant adeta Türklerin elçiliği gibi.
#Zekai Canazlar Boğaziçi RestaurantRoma İmparatoru Jül Sezar’ın ünlü generali Marcus Antonius, Mısır Kraliçesi Kleopatra’ya duyduğu aşkın göstergesi olarak Kıbrıs adasını hediye etmiş. Günümüzde ise ada, yazı sabırsızlıkla bekleyenler için en güzel rotaların başında geliyor. Kaotik şehir hayatına kısa bir mola vermek ya da romantik bir tatil yapmak için Kıbrıs’ın yolunu tutabilirsiniz. Bu mevsimde bir ağustos güneşi yok belki ama Akdeniz ruhunun sizi deşarj edeceği kesin!
#Seyahat