Paylaş
- Markanı ne zaman kurdun?
- Güvenç Konyalı markası 1988’de kuruldu. Merter’de 40 metrekare alanlık ilk restoranımızı açtı amcam. Sadece Konya mutfağıydı. Amcamın düşüncesi, kendi memleketimizin yemeğini yaparız eğer tutmaz ise kendimiz arada açar yeriz geri kapatırızdı. O yıllarda restoran ve bu tarz gıda yerleri çok popüler değildi. O tarihlerde Konya mutfağı bir parmak sayısı kadar azdı.
- O zamanlar kaç yaşındaydın?
- İlk şube açıldığında 11 yaşımdaydım. İlk açtığımız zaman yemeklere müthiş bir ilgi alaka olunca ikinci şubemizi 1989’da Sirkeci’ye açtık. 4 yıl sonra fiili olarak amcamla beraber çalışmaya başladım. O zamanlar liseye gidiyordum. Okul çıkışlarında restorana gelip pakete çıkıyordum, komilik yapıyordum, restorana yardım ediyordum, kasada duruyordum. Yaşım küçüktü ama devamlı çalışıyordum. Yani korkunç bir enerji vardı.
- İşin başına ne zaman geçtin?
- 2013’te babamın vefatıyla Sirkeci şubesini abimle beraber devraldık. İkinci kuşak gibi düşünün. Amcam Merter’de devam ediyor, kurucumuz Mustafa Güvenç.
VİDEOLARI ÇOK KONUŞULDU
- Sosyal medyada çok aktifsin.
- Sosyal medyayı ilk keşfedenlerdenim. Sosyal medyayı iyi kullanarak restoranın bilinirlik oranını 3’e katladım. Zaten kemikleşmiş müşterimiz vardı, sosyal medya bunu biraz daha üzerine çıkardı. Bir çok ülkeden müşterinin gelmesine neden oldu. İstanbul’du önceki hedefimiz ancak şu anda neredeyse dünyanın her yerinden misafirler ağırlıyoruz. Bu tabi sosyal medyanın müthiş bir gücü var. Bunu da çok iyi kullandık. Değişik, ilginç videolar çektim. Konya mutfağını farklı tanıttım.
- Patlama yaptığın video hangisiydi?
- Fırın kebabını bal kabağının, patlıcanın, büyük ekmeklerin içine koyarak sunum yaptım, Bu çok ilgi çekti.
- Ürünlerin nereden geliyor?
- Konya Ereğli’den geliyor. Hepsi Karaman toklusu. 1.5-2 yaşındaki kuzular ve yağ kuyruklarında biriktirdikleri için bizim yemeğe, bizim mutfağa en güzel giden et Karaman kuzu. 1.5-2 yaşındaki Toklu. Fırın kebap en güzeli bana soracak olursanız, kaburga, boyun ve incik. Yemediğimizi başkasına sunmuyoruz. Yoğurdumuz, peynirimiz, unumuz bile Konya Ereğli’den.
DUBAİ, KATAR, KUVEYT…
- Yeni şuben hayırlı olsun. Daha önceki görüşmelerimizde yurt dışı planlarından bahsetmemiştin bana da sürpriz oldu.
- Öncelikle teşekkür ediyorum. Ortağımla ani bir kararla lezzetimizi Kuzey Irak’a taşıma kararı aldık. Havaalanının karşısında, Erbil’in en büyük caddesi üzerinde 2 katlı muhteşem bir restoran açtık. Açılışta bu kadar ilgi göreceğimi tahmin etmiyordum. Iraklıların ilgisi çok büyük oldu. Restoranımıza gelen misafir sayısı günden güne artıyor, bu da bizi mutlu ediyor.
- Kaç kişilik bir restoran?
- 200 kişilik, 400 metrekare.
- Sırada nereleri var?
- Ortadoğu ve Avrupa’da büyümek istiyorum. Katar, Dubai, Kuveyt’ten teklifler var. Mail aracılığıyla ya da bir girişimciler aracılığıyla her gün teklif alıyoruz. Yurt içi, yurtdışından Orta Doğu’dan müthiş teklifler var. Bu beni mutlu ediyor. Ancak ince eleyip sık dokuyorum. Çünkü markayı korumak çok önemli. Şu anda isteseydim dünyanın her erinde ya da Türkiye’nin her yerinde bir şubem olabilirdi. Ama bunu kontrol altında tutmak gerçekten çok zor.
- Kaç şuben var?
- İstanbul’da Sirkeci ve Merter’de 3 tane, Erbil’de 1, toplam 4 tane Güvenç Konyalı var. Yaklaşık 130 kişilik bir ekibimiz var. Çalışanlarım hepsi arkadaşım kardeşim gibi. Hepimizin tek bir amacı var; Konya mutfağını tanıtmak. Konya mutfağını yöresel mutfağı iyi bir yere taşımak.
GENÇLERE SOSYAL MEDYA TAVSİYESİ
- Konya’nın favori yemeği hangisi?
- Konya mutfağında kötü bir yemek bulamazsınız. Geçtiğimiz yıl Vedat Milor bir anket düzenledi. Lahmacun mu etli ekmek mi diye. İlk gün etli ekmek yüzde 25, lahmacun yüzde 75. Sonra ben yüklendim sosyal medyada. Haberlere çıktım, röportaj verdim, Ondan sonra ve diğer gün anketin sonunda yüzde 56 etli ekmek, yüzde 44 lahmacun ve biz birinciliği kazandık. Etli ekmek, lahmacundan daha çok seviliyor.
- Gastronomi turizmi olarak ne düşünüyorsun?
- Turizmin lokomotifi gastronomidir. Genelde otelle bilirler ama gastronomi çok önemlidir. Çünkü şöyle buradan kalkıp, buradan kalkıp Antep’e, Adana’ya yemek yemeğe gidiliyor. Yani sırf yurtdışından yemek yemeğe İstanbul’a Antep’e, Adana’ya, Konya’ya ve değişik yerlere yemek yenilmeye gidiliyor. Çünkü yemek bambaşka bir şey.
- Bir sloganın var mı?
- Sloganımız şöyle; soyadımız Güvenç, memleket Konya, Güvenç Konyalı demiş amcam. O kadar güveniyoruz ki yaptığımız işe, markamıza soyadımızı verdik. Memleketimizle entegre ettik, Güvenç Konyalı olarak kurduk.
- Bir çok gencin hayali, bir işletme, cafe ya da iyi bir yerde restoran açmak. Onlara vereceğin nasihat ne olur?
- Gençlere şunu tavsiye etmek istiyorum. Günümüzün en popüler olayı sosyal medya. Kıymetini bilsinler. Her an bir yarışmaya katılıp şeflerin bir anda yükseldiği bir dönemdeyiz ve herkesin bir restoran açarak, rahatlıkla franchise alarak bir burgerci ya da ne bileyim farklı fast-food alanlarında bir anda zincirleşebiliyorlar. Burada samimi olacaksın, yaptığın işe güveneceksin, lezzetinle gündeme geleceksin, lezzet çok önemli. Tamam burada benim görselim var, beni seviyorlar, beni görüyorlar ama lezzetimi de seviyorlar. Ben burada videoları çekiyorum, tabağın içine et koyuyorum, ekmeğin içine et koyuyorum, etli ekmeği aslına uygun yapıyorum onu sunarken güzel görsel şovlar yapıyorum ama yiyen gerçekten mutlu oluyor. Ve bu da benim tercih edilme sebebim oluyor.
Paylaş