Yıl boyunca, ‘iyi ki yayımlandı’ dediğimiz kitaplardan bahsetmeye çalıştım. İyi olduğunu düşündüğüm yazarların özel haberlerini yaptım. Yeni yılda da nitelikli haberleri duyurmak en büyük dileğim. Hepinize 2024’te sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir yıl diliyorum. İyi kitapların yayımlandığı, şahane bir sene olsun!
#Sayım Çınarİskoç yazar Ali Smith’in ‘Mevsimler’ dörtlemesinin son kitabı ‘Yaz’ geçen günlerde yayımlandı. 2021 George Orwell Siyasi Kurgu Ödülü’nü kazanan bu romanda “İngiltere’deki hayatın bir anlık görüntüsünü yakalayan Smith, küresel bir salgınla boğuşan bir ulusun duygusal sıcaklığını, Brexit’in sancılarını, mültecilerin karşılaştıkları yürek burkan koşulları ve çok daha fazlasını sergiliyor”.
#Ali SmithH. G. Wells ‘Tuhaf Kuş’un Görüldüğü Gece’ isimli, Türkçeye ilk kez çevrilen romanında bir meleğin dünyada geçirdiği bir hafta boyunca başına gelenleri anlatır. Wells ırk, cinsiyet, sosyal sınıf, inançlar ve değerlerin anlamsızlığını meleğin gözlerinden okuyucusuna gösterir.
#H. G. WellsPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonJeanette Winterson, gotik edebiyat klasiği ‘Frankenstein’dan yola çıkarak yazdığı ‘Frankissstein: Bir Aşk Hikâyesi’nde yapay zekâ, akıllı teknolojiler ve robotlara kafa yoruyor. Bilimkurgunun ilk eseri kabul edilen kült romanı, geleceğe bağlıyor. Merakla, çok şey öğrenip, tartışarak okunan bir roman.
#Jeanette WintersonPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANDoğu’nun sözlü anlatı geleneğiyle modern romanı birleştiren Rafik Schami, yasak aşklara, inanç ve felsefeye, zenginlik ve yoksulluğa, dostluğa ve düşmanlığa, kadın-erkek ilişkilerindeki eşitsizliğe açılan ‘Hattatın Sırrı’ romanında, 1950’ler Suriye’sinin bireysel, toplumsal ve siyasal hayatının renkli bir görünümünü ortaya koyuyor.
#Hattatın Sırrı‘Gölgeler Çekildiğinde’, 2009’da kaybettiğimiz Cahide Birgül’ün ilk romanıydı. Yıldırım Türker’in romanın önsözünde belirttiği gibi, “Daha ilk romanında koyu mu koyu bir insan kumaşından, hayatın ve varoluşun korkunç muammasından biçiyordu dünyasını” Birgül: “İnsanın tekinsiz yalnızlığından çıkan ürpertici bir dünya resmine çalışıyordu. Kendi içine konuşan, kendi koynuna kıvrılan, kendi ateşine yürüyen insanları anlattı sonra da. İlk romanındaki takıntılı aşk, döne döne kendini yaralayan insanlar kimlik değiştirdi. Ama hiçbir şeyin güvenilir olmadığı sıkıntıyla bezeli dünyalar değişmedi.”
#Cahide BirgülKısa süre önce bir otomobil kazasıyla aramızdan ayrılan Haluk Dursun’a Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü verildi. Yakından tanıdığım birinin ödülle yaşatılması, kitaplarının okunması için de bir hatırlatma: ‘İstanbul’da Yaşama Sanatı’ kitabını bütün İstanbulluların okuması gerek.
#Kitap‘Çinko Çocuklar’da Svetlana Aleksiyeviç, iki tarafta da büyük kayıplara yol açan ‘Sovyet-Afgan Savaşı’nı merkeze alarak cephedeki Sovyet askerinin ve cephe gerisinde görev yapmış sağlık personelinin bireysel tanıklıklarına ve yakınlarının sağ salim dönüşünü hasretle beklemiş olan annelerin, eşlerin, kardeşlerin acılarına ve trajedilerine kulak veriyor.
#Çinko Çocuklar‘Başka Dünyanın Kuşları’, bedenin sınırlarına, kabul görmeye, normalliğe, kadınlığa dair nice sorusuyla, kusursuz bir bedene sahip olma baskısını belki her zamankinden çok hisseden günümüz okuruna, toplumda kabul görmek için verdiği mücadeleye dair pek çok şeyi hatırlatıyor. Brad Watson’ın yazdığı roman Jane Chisolm’un usul usul akan sıradışı yaşam hikâyesini anlatıyor.
#KitapsanatYerli edebiyatın güçlü sesleri, ödül komitelerinin gözbebekleri dünyaca ünlü isimler, çarpıcı biyografiler, yepyeni soluklar... Kitap dünyasının yeni sezonunda her okuru heyecanlandıracak bolca havadis var. Yıl bitmeden buluşacağımız roman, öykü, inceleme, biyografi, söyleşi türlerinin en öne çıkan kitaplarını sizler için derledik.
#Kitap SanatBabalar ve oğullar arasındaki karmaşık ilişkiler ve geçmişin acılarının yaşanan ana yaptığı etkiler etrafında kurgulanan, konusu kadar dili ve anlatım biçimiyle de dikkat çekici bir roman: ‘Bir Düşüşün Güncesi’. Türkçeye ilk kez çevrilen Michel Laub, bellek ve kimlik konuları etrafında, içinden Auschwitz’in de geçtiği çarpıcı bir öykü anlatıyor.
#Kitapsanat