Paylaş
2023’ün parlayan yayınevleri
Kronik Kitap... Çünkü tarih, biyografi ve araştırma-incelemeyi cazip kapaklar, vurucu arka kapak yazıları ve titiz içerikle okura sunmayı başardı.
Kafka Kitap... Çünkü dünya edebiyatının en önemli eserlerinden örnekleri iyi çeviriler ve etkili tanıtımla tekrar kitaplıklara soktu.
Remzi Kitabevi... Çünkü günün ve güncelin meselelerini konu edinen en iyi kitapları, anı ve incelemeleri yıl boyunca ardı ardına okurlarla buluşturdu.
Yedi Yayınları... Çünkü dünya edebiyatının sıkı metinlerini iyi çevirilerle Türkçeleştirdi, çoksatan değil hep satan peşine düştü.
Jaguar Kitap... Çünkü hem kapak tasarımları, hem kitap seçimleriyle bağımsız yayınevi misyonunu en iyi şekilde temsil etti, yeni yayıncılara ilham verdi.
2023’te yitirdiklerimiz kalbimizde!
2023 yılı yayın dünyasında verimli gelişmelerin yanı sıra hüzünlü olaylara da sahne oldu. Yayıncılık ve kültür dünyasından yitirdiklerimizin acısı yüreğimizde hâlâ... TÜYAP Koordinatörü yazar Deniz Kavukçuoğlu 80 yaşındaydı, Çınar Yayınevi’nin kurucusu Aydın Ilgaz da 82.
Bu değerli yazarlar, yaşamlarının sonuna kadar önemli etkinliklere imza atmış kültür insanlarıydılar.
Gazeteci yazar Hıfzı Topuz ise 101 yaşında hayata veda etti. Ardından gazeteci Orhan Erinç’i, şair ve oyuncu Yılmaz Gruda’yı, tiyatrocu Can Gürzap’ı da yitirdik.
Genç yaşta yitirdiğimiz Pera Orient sahibi müzayedeci Uğur Güracar, Pencere Yayınları yönetmeni Muzaffer Erdoğdu ve Metin Uca anılarda yaşamaya devam ediyor.
Dikkatimi çekti!
Geçen hafta Tiyatro Keyfi’nin yeni yapımı, “Söz Veriyorum” adlı oyunu Gayrettepe Kats Sahne’de izleme fırsatı buldum. Sahici konusu oyunu izlememi sağladı. Oyunun yazarıysa Aleksei Arbuzov... Çevremizde süregelen savaşların yıkıcılığına karşı yapılan oyunlar daha çok ilgimi çekiyor. O günkü yağan yağmur da oyuna dahil oldu. Bombardıman altındaki kentte yaşam savaşı veren üç gencin öyküsü izlenmeyi hak ediyor. Birbirlerinden başka kimseleri kalmayan Lika, Marat ve Leonidik bize savaşın acılarını fazlasıyla yaşattı. Bazen güldük bazen de patlayan bombalarla yüzleştik. Efe Can Karakaya’nın oyunculuğu dikkatimi fazlasıyla dikkati çekti, önümüzdeki günlerde sinema ve dizilerde de yer alabilir.
Savaş Alp Başar ve Zelal Barlas da iyi vakit geçirmemizi sağladılar, ekip ruhu onları birleştirmiş. Oyunun yönetmeni Kemal Başar’ı da kutluyorum. Fırsatını bulunca izleyin derim..
İlgi çekici bir roman
Amerikalı yazar ve senarist Dennis Lehane’in kaleminden, Saga Kitap etiketiyle çıkan “Ayrılan Yollar” raflarda yerini aldı. 1974 yazı, Boston’u sıcak bir dalgayla sararken, kahramanımız Mary Pat Fennessy, faturalarını ödeme mücadelesi veriyordu.
“Southie” adı verilen İrlanda Amerikan mahallesinde yaşayan Mary Pat, geleneklere bağlı bir topluluğun parçasıydı. Bir gece, kızı Jules geç saatlere kadar eve dönmedi, gizemli bir ölüm olayı mahalleyi sarstı. Kentteki ırk ayrımının şiddetle patladığı bu dönemde geçen “Ayrılan Yollar” yalnızca bir gerilim romanı değil, aynı zamanda suç ve güç ilişkilerinin vahşi bir portresi..
‘Kübra’ da dizi oldu!
Edebiyatımız dijital platformları beslemeye devam ediyor, iyi romanlar okurların ardından izleyicinin de karşısına çıkmak için gün sayıyor. Geçen günlerde dijital bir platform, ödüllü yazar Afşin Kum’un “Kübra” adlı romanını dizi olarak yayınlayacağı tarihi açıkladı: “Kübra”yı 18 Ocak’ta izleyebileceğiz.
Yağmur Taylan ve Durul Taylan imzalı “Kübra”nın başrolünde Çağatay Ulusoy yer alıyor.
Afşin Kum’un ilk romanı “Sıcak Kafa” da aynı platformda dizi olarak yayınlanmış, büyük sükse yapmıştı. Kübra iktidara, inanca, insana ve makineye dair etkileyici bir romandı, diziyi merakla bekliyorum.
Bu yıl istediğim şeylerden birisi de, ekranın kitap satışlarını hızlandırması, izleyicilerin beğendikleri işlerin kitaplarına koşması!
Dört mevsimlik bir günlük
Remzi Kitabevi yeni yıl için ilginç bir yayın yaptı: “Dört Mevsimlik Günlüğüm.” Her mevsim günler günleri kovalarken başucumuzda yer alacak bir yol arkadaşı... Hazırlayanlar Binhan Dirilgen, Özlem Göçek ve Feyzan Ökmen. Şöyle tanımlıyorlar bu yol arkadaşını: Dört Mevsimlik Günlüğüm ne tek başına bir ajanda ne sadece bir not defteri ne de yalnızca tarihsiz bir planlayıcı. Çok daha fazlası...
Hayallerimizi, hedeflerimizi paylaşabileceğimiz, birlikte derin düşünüp haftalık, aylık ve mevsimlik planlamalar, değerlendirmeler yapabileceğimiz, tam da istediğimiz gibi bir yardımcı.
Kim Ne Okuyor?
◊ Zeynep Göğüş, Nilüfer Kuyaş’ın “Gecede Bir Çığlık” adlı eserini okuyor.
◊ Çiğdem Erken, Çağan Irmak’ın “Gözümden Deliler Taştı” adlı eserini okuyor.
◊ Murat Güloğlu, Orhan Pamuk’un “Benim Adım Kırmızı” adlı eserini okuyor.
◊ Erdal Karakaya, Derya Uludüz’ün “Gençliğin Sırrı Beyinde” adlı eseri okuyor.
Paylaş