Lüks restoranların popülerliğini uzun süre aynı canlılıkta tutabilmesi İstanbul’da kolay değil. 20 hatta 10 yılı deviren kaç yer sayabiliriz ki? Bunun için doğru zamanda doğru hamleler gerekiyor. Ulus 29 da menüsündeki radikal değişimlerle dikkatimizi yeniden çekmeyi başaranlardan...
#Kereviz1983’te Metin Fadıllıoğlu’nun açtığı, Ulus 29, İstanbul yeme-içme dünyasına fırtına gibi girmiş, kısa sürede muhteşem Boğaz manzarasından Zeynep Fadıllıoğlu’nun tasarladığı dekorasyonuna, yemeklerinden müziklerine tam bir cazibe merkezi olmuştu. Kısa sürede de müdavimlerini oluşturmuştu.
#Müge AkgünBalık, dünyadaki en sağlıklı yiyeceklerden biridir dersek yanlış olmaz. Çünkü yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Balık yemek kadar hangi balığın hangi mevsimde tercih edileceğini de bilmek önemli. Çünkü, balığın lezzeti de mevsime göre değişiyor. Peki, ekim ayında aangi balıklar yenir? İşte ekim ayı balık önerileri...
#BalıkAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkSosyetik, pahalı, Allah için güzel bir ada Paros. Kısa tatilimizde ancak üç lokanta denedik ve hiçbiri tam olarak memnun etmedi. Son akşam aile işletmesi bir tavernayı seçtik: Katsounas. Diğer iki lokantaya kıyasla çok daha ucuz. Girit salata, kabak ve domates mücverleri. Midye saganaki özellikle iyi. Adanın nohut yemeği müessese ikramı olarak geliyor ve lezzetli.
#ParosMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekBaharın müjdeleyici sebzelerinden enginarı çanak alıp zeytinyağlısını pişirince tadına doyulmaz. Ama onunla hazırlayabileceğimiz türlü türlü lezzet de var. Kuzu etiyle birleşince ya da gravlaks yöntemiyle hazırlanmış çipurayla bir araya gelince ortaya nefis tabaklar çıkıyor. Hatta mevsim meyvelerinden karadutla birleştirip tatlısını bile yapabilirsiniz.
#Altuğ TezerBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliMalum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞPalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkProtein değeri yüksek, hafızaya iyi geliyor, kalbimizi koruyor, kemik gelişimini destekliyor. Her mevsim soframızın en kıymetli malzemelerinden biri olan balık, yaz aylarında da vazgeçilmezimiz... Yanına fava, havuç tarator gibi mezeleri, patates ve roka salatalarını çok yakıştıran yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyor, tarifler veriyor.
#Sponsorlu İçerikÜlkemiz alabalık yetiştiriciliği konusunda dünyada 2’nci, Avrupa’daysa 1’inci sırada. Hem etli hem de farklı malzemelerle birleşmeye uygun bir tada sahip olması bu balığı şeflerin gözde malzemelerinden biri haline getirmeye de başladı. Yazarımız Ebru Erke alabalığı ve mutfaktaki farklı kullanım alanlarını anlattı...
#BalıkAnkara’da balık restoranlarının ne kadar iddialı olduğunu herkes bilir. Etrafında deniz olmamasına rağmen balığın en tazesi ve lezzetlisi genelde önce Ankara’ya gönderiliyor. Ulaştığı gibi de işinin ehli restoranlarda layıkıyla pişiriliyor, doğru servis ediliyor. Şehirde yaşayan diplomatlardan ünlülere müdavimi bol balıkçılar hangileri, jürimize sorduk; başkentin en iyi balıkçılarını seçtiler...
#BalıkBouillabaisse, Marsilya bölgesine özel balık güvecine verilen isimdir. Bouillabaisse, pırasa, soğan, domates, kereviz, patates gibi sebzeler et suyu ile birlikte haşlanır ve balıkla birlikte servis edilir. Et suyu geleneksel olarak rouille, zeytinyağı, sarımsak, safran ve kırmızı biberden yapılmış bir mayonez ile ızgara ekmek dilimleri üzerinde sunulur. İşte, Bouillabaisse nedir, malzemeleri nelerdir? İşte, o detaylar
#BouillabaisseGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#GastronomiOruç tutmayı vücudu dinlendirip arındırmak, iradeyi güçlendirmek için bir fırsat olarak görmeli, bütçemiz elverdiği ölçüde besin değeri yüksek, organik yiyeceklere yönelmeliyiz. İki öğüne sığan günlük besin ihtiyacını kaliteli ve iyi gıdadan almak her zamankinden daha kıymetli. Diyetisyen Berrin Yiğit’e göre kötü beslenme, vücudun hormonal dengesini altüst ediyor. Kaynağı belli, adil gıdalarsa çevreye etkisi kadar beden ve ruh sağlığımız için de önem taşıyor.
#OıruçSofrayı rengârenk donatan mezeler, baştan çıkarıcı lezzette ara sıcaklar ve mevsiminde, tazecik, kurumadan pişirilmiş balıklar... Ülkemizde balık restoranına gidip mest eden bir manzaraya karşı keyif yapmanın yeri bir başka! Peki, Türkiye’nin en iyi balık restoranları hangileri? Jürimiz, favori adreslerini paylaştı.
#Türkiye