Güncelleme Tarihi:
İnsanın ruhsal durumunu belirleyen beyindeki merkezler, koku merkezlerinin hemen yanında ve onunla bağlantıda. Bu da güzel kokuların nasıl olup da bizi bu kadar etkilediğinin en önemli göstergelerinden biri oluyor. İşte bu yüzden neden aç olduğumuz zamanlarda yemeğin kokusunun burnumuza her zamankinden daha hoş ve tadının ise daha lezzetli geldiği açık. Yapılan araştırmalar yeşil elma, muz ve nane kokusunun insanda tokluk hissi yarattığını ve zayıflamamızda yardımcı olduğunu ortaya çıkardı. Bu yiyeceklerden yayılan koku molekülleri beynimize doğrudan ulaşıyor ve bizi o yemeği yemiş gibi kandırabiliyor. Belli kokuların solunması ise 6 aylık bir periyod içinde kilo vermenize yardımcı oluyor.
Diyet, nasıl daha etkili oluyor?
Tabağınızdaki aromaların kokusunu iyice hissedebilmek için akciğerinizden derin nefes alın. Daha fazla koku moleküllerinin burnunuza ulaşabilmesi için, yemeklerinizi sıcak yemeyi tercih edin ve lokmaları ağzınızda yavaşça çiğneyin. İştah hissinizi tatmin etmek için, karnınız tam olarak doymamış olsa bile koklamak beslenme oranınızı azaltmanıza yardımcı oluyor. Derin nefes almak aynı zamanda rahatlamanızı ve böylece daha az yemenizi sağlıyor.
Tabağınızın güzel kokusunu artırmak için, aromatik bitkiler ve temel biyolojik yağlardan oluşan bir mönü hazırladık. Tatlılar yerine şekersiz kokulu ıhlamur, taze nane, biberiye, melisa otu, rezene için. Akşamları ise proteine ağırlık verin; bolca yeşil sebze ve balık yemeye özen gösterin. Günümüzde sebze ve meyvelere suni gübre verildiğinden artık o doğal kokuları alınamayabiliyor. Bu nedenle aktarlarda satılan aroma yağlarını alarak yemeklerinizin içine katabilirsiniz. Hatta yeşil elma, nane ve muz aromalarını bile satın alabilirsiniz. Her öğünden önce ve açlık hissettiğinizde burnunuzdan 3 kez derin nefes alarak kokuyu içinize çekin; bunu ufak bir diyetle desteklediğinizde ise kısa sürede sonuç aldığınızı fark edeceksiniz.
Hangi kokular tokluk hissi yaratıyor?
İnsanların sevdiği yemek kokuları nasıl iştahlarını artırıyorsa, bazı kokular da iştahlarını azaltan bir etkiye sahip olabiliyor. Ancak bu, kişinin beslenme alışkanlığını değiştirmeden sadece bazı gıdaları koklayarak kilo verebileceği anlamına gelmiyor. Koklama duyusunun insan bedeni üzerinde değişik fonksiyonları var, bu duyu açlık hissimizi etkilediği gibi duygularımızı da etkiliyor. İnsanlar bazı zamanlarda stresli, sinirli ve kızgın olabiliyorlar. İşte bu kokular böyle zamanlarda hemen bir şeyler atıştırma hissini frenleyebilmemizi sağlıyor. Koklayarak insanlar tokluk hissi duyuyorlar. Fazla kilolarından şikayet eden kişiler arasında yapılan araştırmada, karınları acıktıklarında hazmettirici özelliği olan yeşil elma, doyum hissi veren muz ve mide asitlerinin yok olmasına yardımcı olan nane koklatılarak onların her zamankinden 200 kalori daha az yemek yedikleri gözlemlenmiş.
Bu diyet nasıl uygulanıyor?
7 günlük koku mönüsünü uygularken en önemli nokta, içinde bulunan aroma yağlarını burnunuza çekmek. Böylece gönül rahatlığıyla lezzetli yemekleri yiyebileceksiniz. Ancak unutmayın ki yemeğiniz yeteri kadar sıcak olmalı.
Pazartesi
Öğle yemeği
Elma şarabı sirkesi ve sarımsak soslu ızgara dana ciğeri
Zeytinyağlı sirkeli enginar
Akşam yemeği
Yağlı kâğıtta zencefilli somon balığı
Buharda pişmiş taze fasulye
Yeşil salataya sirke salçası, zeytinyağı, kolza yağı ve elma sirkesi ekleyin. Tüm bunlara 1 damla tarhun otu ve fesleğen yağı ilave edin.
Salı
Öğle yemeği
Kırmızı soğanlı mercimek çorbası
Haşlanmış tavuk göğsü
Tavuk suyuna 2-3 damla tarhun otu yağı damlatın.
Akşam yemeği
Zeytinyağlı levrek, limon, domates ve patlıcan ile İstenildiği kadar roka salatası
Çarşamba
Öğle yemeği
1 çay kaşığı kekikle terbiye edilmiş ızgara dana
1 kâse mevsim salatası
Akşam yemeği
Rezene salatası, limon ve zeytinyağı soslu ızgara çipura
Perşembe
Öğle yemeği
Sebze salatası (1/2 kap zeytinyağı, sirke ve hardal soslu)
2 doğranmış domates
2 adet haşlanmış patatesle yapılmış salata ve 50 gr. ton balığı
Akşam yemeği
Çamfıstıklı ıspanaklı salata, küçük parçalar halinde dilimlenmiş eritilmiş rezene ile
Cuma
Öğle yemeği
Sebzeli kuzu ve kimyonlu kabak sote yemeği kırmızı biberli soğuk krema ile tadlandırabilirsiniz.
Cumartesi
Öğle yemeği
Kızarmış tavuk
Yarım kaşık zeytinyağı koyduğunuz bir tencerenin içine 2 bardak pirinç koyun. Tuz ve 3 bardak su ekleyin. 20 dk. hafif ateşin altında pişirin. Tüm bunlara 2 damla tarhun otu ve fesleğen yağı ekleyin.
Akşam yemeği
Zeytinyağlı limonlu sosla hazırlanmış ızgara çipura balığı
Pazar
Öğle yemeği
Rendelenmiş havuç ve soya
l- 2 çorba kaşığı zeytinyağını ve portakal suyunu bu salataya ekleyin.
Akşam yemeği
Keçi peyniriyle hazırlanmış kabak dolması
Kimyonlu barbunya balığı
1 kâse fırında sebze
7 günlük koku mönüsü
Kahvaltı
50 gr. koyun ya da keçi peyniri
2 dal fesleğen, rezene, kişniş,
Zeytinyağı ya da biraz tereyağı,
İki dilim mayalı ekmek ya da çavdar ekmeği
Kahve ya da yeşil çay
ARA (Öğle yemeğinden 1 saat önce)
Taze meyve, portakal, elma, armut, yarım greyfurt, iki adet kivi, kayı ya da iki dilim taze ananas (Bu meyvelerden birini yiyebilirsiniz.)