Yeni yıl öncesi ‘erken kutlama partileri’ yapmayı severim. Birkaç hafta içinde birden çok davet için iyi bir planlama yapılmalıdır. Daha çok lokmalık atıştırmalıklarla hazırlanmış büyük tabaklar ve ince uzun bardakların içine yerleştirilmiş çubuk galetaların yanındaki rengârenk bandırmalıklar davetlilerin çok hoşuna gider.
#Gülay BARBAROS ALTANYılbaşı mezeleri özenle hazırlanan aile yemeklerinin vazgeçilmezidir. Sizlere yılbaşı sofranızı süsleyecek birbirinden LEZİZZ yılbaşı meze çeşitleri hazırladık. 13 farklı 2024 yılbaşı mezesi tarifleri haberimizde...
#Yılbaşı Meze ÇeşitleriTaze börülcenin mevsimi bitti ama yıl boyu elimizin altında olan kuru börülceyi kullanmanın tam zamanı. Geçiş dönemlerinde turfanda sebze yerine bakliyat pişirmeyi seviyorum. Kovboy havyarından film akşamları için atıştırmalık kıtır versiyonuna farklı öneriler hazırladım...
#Gülay Barbaros AltanTBMM’nin yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda konuklara özel ikram mönüsü sunuldu. Gastronomi Nobel’ini kazanan Mardin’li şef Ebru Baybara Demir’in hazırladığı mönüdeki 22 çeşit ikramın tasarlanması 3 hafta, yapılması ise tam 3 gün sürdü...
#TBMMDenizli ziyaretim sırasında tanıştığım Labada Gurme ekibi, bizi tamamen yöresel Denizli ürünlerinden yapılan bir menüyle ağırladı. Üç büyük şehir ve yabancı turistin daha çok olduğu merkezler haricinde modern Türk mutfağını yorumlamak oldukça cesaret isteyen bir proje. Bunu hayata geçirdikleri için tüm Labada ekibini tebrik ederim.
#Kale BiberiAkdeniz Bölgesi'nin sevilen şehirlerinden birisi olan Hatay ili birbirinden özel ve lezzetli yemekleri ile adından sıkça söz ettirmiştir. Sizler için Hatay Yemekleri - Hatay'da ne yenir ve neyi meşhur? Hatay mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Hatay YemekleriOrtadoğu mutfaklarının en sevilen lezzetlerinden falafeli nohut veya bakla ezmesiyle yapılan bir köfte türü olarak tarif edebiliriz. Zengin aromasının kaynağı içindeki baharat, soğan ve sarımsak harmanı. Ben de taze nane, salatalık ve yoğurt-tahin sosuyla hazırladığım bol yeşillikli falafel dürümünü yanında karpuzla yazın her gün yiyebilirim...
#Falafel12. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran HaftasıKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#PeynirGelinim Mutfakta acılı humus tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. En çok sevilen mezelerimizden humus acılı köfte ile birleşince sofralara bambaşka bir lezzet katıyor. İşte, humuslu acılı köfte nasıl yapılır merak edenlere tarifin detayları...
#Humuslu Acılı KöfteHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganHumus, sofralara lezzet katan mezelerin başında geliyor. Haşlanmış nohut, tahin ve limon suyu bir araya geldiği humus, kızarmış ekmekle veya dip sos olarak servis edilebilir. Peki humus nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte tam kıvamında humus tarifi...
#Humus Nasıl YapılırBu akşam Efendy İstanbul’da şef dostum Bjorn Shen ve ekibini ağırlıyoruz. Shen’in restoranı Artichoke, Ortadoğu ve Türk mutfağının Singapur’daki en iyi temsilcisi... Menüde yanık misolu humus, yeşil harisa karides, yenebilir saksı ve ördek pastilla gibi tatlar olacak; hepsini birlikte hazırlayacağız. Bu organizasyon önemli çünkü Türk mutfağının tanıtımı, yurtdışına gidip gastronomiye etkisi kısıtlı bürokratlara yemek vermekle olmaz sadece. Dünya çapındaki şeflere gerek burada, gerek kendi restoranlarında Türk mutfağından örnekler yaptırarak olur!
#Efendy İstanbulBu hafta İzmir Narlıdere’ye bağlı Sahilevleri’ndeyiz. Sahilevleri, adı gibi İzmir’in sahil havası yaşatan en gözde yerleri arasında. Kent merkezinin yanı başında olmasına rağmen, sahip olduğu imkanlar, birbiri ardına açılan mekanlarla İzmir’in gastronomide yıldızı parlayan bölgelerinin başında geliyor. Burası şehrin ortasında adeta bir cennet, yoğunluğun içinde sessiz-sakin bir vaha, çok farklı mutfak kültürlerinden tatlara ulaşabileceğiniz bir lezzet adası. Mekanımız ise Times Restaurant and More...
#1Yolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaLübnan’dan Mısır’a tüm Ortadoğu’nun sahip çıkmak istediği, hiçbirinin de bunu ispat edemediği, sevgi arsızı bir lezzet humus! Bizim için sadece bir meze değil, bölge bölge değişen usulleri, eşlikçileri, üzerine gezdirilen yağı ve yapılış ritüeliyle başka türlü bir hikâye... İyi bir humus yapmanın yoluysa iyi malzemeden geçiyor, özellikle de yerli susam oranı yüksek, kaliteli tahinden...
#HumusNohut, tahin ve kimyonun muhteşem uyumu humus, dünyanın dört bir yanında tanınan, kendine sofralarda sık sık yer bulan bir lezzet. Genellikle zeytinyağıyla yapılıp soğuk servis ediliyor. Ama üzerine cızır cızır pul biberli tereyağı gezdirilmiş sıcak versiyonunun seveni de çok... Sadece humus yapan salaş dükkânlarımız bol olsa da modern sunumuyla restoranlarda da karşımıza çıkıyor. Humusun kaliteli malzemeyle ve usulüne uygun yapılmış en iyilerini jürimiz seçti.
#Humusİstiridye mantarından bol kimyon ve kekikli kokoreç... Tahinli sosuyla nohut köfteleri... Veya pancarlı humus, Meksika fasulyesi ve mısırlı bir harç... Üçü de lavaşa sarıp yendiğinde damaklara bayram ettiren, doyurucu öğünlere dönüşüyor. Hele bir de yanında vegan ayran varsa değmeyin keyfime!
#Dürüm