Paylaş
Kabağın hafif ve yumuşak dokusu, dereotunun keskin aromasıyla buluştuğunda adeta bir tat senfonisi ortaya çıkıyor. Besleyicilik yönünden de güçlerini birleştiriyorlar bana kalırsa... Kabak, su içeriği yüksek, kalorisi düşük sebzelerin en başında. Aynı zamanda C vitamini, K vitamini ve potasyum deposu. Dereotuysa sindirime yardımcı, antioksidanca zengin, antiinflamatuar bir bitki. Hadi o zaman sofralarımızda bu süper ikiliye nasıl yer verebiliriz, onu konuşalım.
Yazın favori tarifi olarak bir kenara yazılsın; kabaklı ve dereotlu kuru cacık... 4-5 yemek kaşığı süzme yoğurda yarım orta boy çiğ kabağı rendeliyorum. İnce kıyılmış dereotu ve ezilmiş sarımsak ekleyip bir güzel karıştırıyorum. Üzerine kuru nane ve tuz serpiştiriyorum. En son çok az zeytinyağı gezdirip kapanışı yapıyorum. Yanına kruton ekmekler veya kıtırlar çok yakışıyor.
Zeytinyağlılardan devam edelim. Sırada kabak çintmesi var. Hem de ekşili... Soğanları zeytinyağında kavurup minik minik doğradığımız kabaklarla birlikte soteliyoruz. Çok az sıcak su ve limon suyu ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. “E, bu tarifi zaten biliyorum” diyebilirsiniz ama henüz bitmedi. Servis ederken ince kıyılmış dereotu serpiştirip son lezzet dokunuşunu yapmak şart.
ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR BAYILIYOR
Yemeklerin en güzel eşlikçilerinden humusu daha önce hiç böyle denememiş olabilirsiniz: Yarım orta boy kabağı küçük küçük doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz. 1 bardak haşlanmış nohut, sotelenmiş kabaklar, 5-6 adet badem, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve bir tutam tuzla kremsi bir görüntü yakalayıncaya kadar blender’dan geçiriyoruz. Tabağa alıp üzerini badem kırıntıları ve kıyılmış dereotuyla süslemeyi unutmayın. Minik grissini veya galetalarla yemeyi de çok seviyorum ben bu humusu...
Şimdiye kadar bahsettiklerim kabak sevmeyenlerin bile iştahla yiyeceği tarifler. Onlardan bir diğeri de özellikle çocukların bayıldığı kabak pizza... Alt zemini için 2 kabağı rendeleyip suyunu sıkın. 2 yumurta, 1 yemek kaşığı yulaf unu (veya tam buğday unu), yarım paket kabartma tozu, 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri, 1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotunu kabaklarla karıştırın. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine döküp fırınlayın. Pişince üzerine domates püresi, hindi füme, zeytin, mısır, mozzarella veya kaşar peyniri ekleyip tekrar 10 dakika fırınlayın.
Kabaklı minik pankeklerse kahvaltı için sık sık yaptıklarım arasında... 1 kabağı rendeleyip suyunu sıkıyorum. 3-4 yemek kaşığı tam buğday unu, 1 yumurta, ince kıyılmış dereotu, rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve karabiberle karıştırıp bir harç hazırlıyorum. Yapışmaz tavaya kaşık yardımıyla döküyorum. İki yüzü de iyice kızarıncaya kadar pişiriyorum. Çay saatine yaraşır puf puf kabaklı muffin’lerimi de öneririm. Malzemeleri de her evde olan cinsten: Yarım kabağın rendesi, 1 havuç rendesi, kurutulmuş birkaç domates (ince ince doğranmış), 5-6 adet yeşil zeytin (çekirdekleri çıkarılıp doğranmış), bir tutam ince kıyım dereotu, 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yumurta, yarım bardak tam buğday unu, yarım çay bardağı yoğurt, 3-4 ceviz içi (ufalanmış) ve tuz... Hepsini karıştırıp muffin kaplarına dökün, 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
Atıştırmalık kabak cipsleri de bence dereotlu dip sosla nefis oluyor. Kabakları incecik dilimleyip airfryer’da çıtır olana kadar pişiriyorum. 3 yemek kaşığı süzme yoğurda dereotu, sarımsak tozu ve pul biber ekliyorum. Bu dip sosa çıtır kabakları batırarak yiyorum. Bu tariflerle kabak-dereotu ikilisini siz de en az benim kadar seveceksiniz, inanıyorum.
Paylaş