Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda size (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz humus mu fava mı olur” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 71’i humusu seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Humusu tahini ve kimyonu bol mu seversiniz? Kıvamı nasıl olmalı, üzerine kızgın tereyağı gezdirip pastırma koyar mısınız? Favayı nasıl yaparsınız, kırmızı soğan ve dereotuyla mı servis edersiniz?” İşte, gelen yorumlardan
bazıları...
@kayaciogluesendemir: “Humus ağır bastı. Dengeli yapılırsa çok lezzetli. Sabahları bile yerim. Favayı taze bakladan bol soğanlı, dereotlu ara ara yaparım.”
@bfuo: “Fava muhteşemdir...”
@arzugi: “Tercihimi humustan yana kullanıyorum... Ayda en az 1 kere yaparım. Kimyon, limon, tahin üçlüsünün dengesi çok önemli... Servis sırasında üzerine kırmızı biber serpip zeytinyağı gezdiririm. Favada ise annemin favasının üzerine tanımam. Üzeri bol dereotu ve zeytinyağıyla servis eder.”
@izcigunizi: “Humusu tercih ederim ama üstünde pastırma olmayan halini... Tahin miktarı çok önemli, ayarını kaçırmamak gerek. Az olmalı ki sadece tahin tadı gelmesin.”
@selmaozdogan: “Humus bol tahin ve kimyonlu çok güzel olur.”
@tulizakinbaysal: “Tabii ki fava...”
@mealmyths: “Humusa bayılırım. Benim için meze değil, tek başına yenebilecek bir öğün. Kıvamı çok yoğun olmayan, kremamsı dokulu ve zeytinyağlısı tercihim. Favaya da karamelize soğan çok yakışıyor.”
PÜF NOKTALARI
Muutto Anatolian Tapas Bar’ın şefi Umut Karakuş’tan notlar...
HUMUS
- İri taneli nohutları bir gece önceden ıslayın. Çok az tuz koyup haşlayın. Haşladıktan sonra kabuklarını ayıklamak gerekiyor. Böylelikle humusunuz daha pürüzsüz olacaktır.
- Çifte kavrulmuş susamlarla yapılan tahin, humusu daha lezzetli kılıyor.
- Tahin dışındaki tüm malzemeleri pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin, tahini ekleyip yeniden çekin. Tahin ürünü sertleştirir ve kremamsı kıvamı engeller. Tahini ne kadar az tutarsanız humus o kadar hafif olur.
- İç baklaları bir gece önceden suya koyun. Ertesi gün bol zeytinyağında sarımsak ve soğanla birlikte, baklanın rengi nar gibi kızarana kadar kavurun.
- Bir bonenin içine top karabiber, çubuk tarçın, yeşil ve kırmızı biberler koyun. Boneyi su dolu tencereye atıp suyu kaynatın. Kavrulan baklaların üzerine bu suyu dökün. Baklalar pişince soğutmadan rondoda püre haline getirin. Servis aşamasında üzerine karamelize soğan, dereotu ve kapariyi harmanlayıp koymak çok yakışacaktır.