Yediklerimizin lezzetinin yanında içerdikleri besin maddeleriyle vücudumuza nasıl etki ettiğini de bilmek gerekir. Öyle ki hangi besinin ne işe yaradığını bilirsek sağlığımızı, kilomuzu, günlük enerjimizi hatta pozitif ruh halimizi dengede tutabiliriz. Peki hangi besin ne işe yarıyor? besin gruplarının vücuttaki etkilerinden haberdar mısınız? İşte her gün tükettiğimiz besinlerin insan vücuduna yararları…
#Hangi Besin Ne İşe Yarıyor?Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, pek çok insan geleneksel halk reçetelerine yöneliyor. Öksürükten burun tıkanıklığına kadar yaygın sağlık sorunları için tercih edilen bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ise merak konusu. Uzmanlar, bu uygulamaların arkasındaki bilimsel temeli sorgularken, etkili olup olmadıkları üzerine yapılan tartışmalar da dikkat çekiyor. Peki bu yöntemlerden hangileri etkili, hangileri abartılıyor? Op. Dr. Mustafa Bilazer, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Siğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte siğiller daha çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. En önemlisi de bazı siğiller başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Peki siğiller neden oluşuyor? Nasıl bulaşıyor? Hangi sorunları beraberinde getiriyor? Halk arasında yaygın olan inanışların doğruluk payı ne kadar? Uzmanlarımızın desteğiyle mercek altına aldık...
#Sağlık"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkVücudumuzun sağlığı için bazı mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyarız. Kolin de bunlardan biri... B vitamini grubu içinde yer alan kolinin yeterli ölçüde alınmaması çocuklarda beyin gelişimini etkiliyor. Özellikle hamilelik öncesi ve emzirme döneminde bebeğin beyin gelişimi için kolin hayati önem taşıyor. Peki bu kadar önemli bir besin olan kolini neden çoğumuz ilk defa duyuyoruz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KolinErken teşhisi son derece güç ve hızla yayılan bir tür olan pankreas kanserinde ileri yaş, sigara, alkol kullanımı ve yağlı-kızarmış yiyecekler büyük risk oluşturuyor. Öte yandan pankreas kanseri, ölüm oranının en yüksek olduğu kanser türlerinden biri olarak biliniyor. Peki, pankreas kanseri nedir? İşte, Pankreas kanseri hakkında bilinmesi gerekenler...
#Pankreas Kanseri Nedir?Çoğu baş ağrısının stres, kontrolsüz ruhsal gerginlik ya da uzamış kaygı ve endişelerle bağlantısı vardır. Bu tür baş ağrıları daha ziyade kaslardan kaynaklanır. Kas ve sinir sistemi fonksiyonlarının vazgeçilmezi magnezyum ise tam da bu noktada devreye giriyor.
#Osman MüftüoğluTüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte bilim o kadar ilerledi ki her geçen gün aklımıza hayalimize sığmayan yeni gelişmeler yaşanıyor. Peki, diyet ve spor yapmadan istediğimiz kiloya ulaşmamızı sağlayacak bir mucize yakında keşfedilir mi acaba? Bilim insanları kronik ve metabolik hastalıklarla ilgili müthiş çalışmalar yapıyor. Belki de yakın zamanda tek bir hap içerek kilolarımızdan ve metabolik hastalıklardan bir çırpıda kurtulabilmemiz an meselesidir.
#Gökhan HotamışlıgilTüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte bilim o kadar ilerledi ki her geçen gün aklımıza hayalimize sığmayan yeni gelişmeler yaşanıyor. Peki, diyet ve spor yapmadan istediğimiz kiloya ulaşmamızı sağlayacak bir mucize yakında keşfedilir mi acaba? Bilim insanları kronik ve metabolik hastalıklarla ilgili müthiş çalışmalar yapıyor. Belki de yakın zamanda tek bir hap içerek kilolarımızdan ve metabolik hastalıklardan bir çırpıda kurtulabilmemiz an meselesidir.
#ObeziteHerkes sağlığına önem verir. Ciddiye almadıkları söylenenler bile bir şekilde onu gözetir. Ve yine çoğumuz zannederiz ki iyi yaşlanmanın yolu yalnızca sağlığımızın kıymetini bilmekle ilişkilidir. Tamam, bu bilgi doğrudur ama eksiktir. Sağlık iyiyse hayat da iyidir! Sağlık tamamsa uzun bir ömür garantili gibidir! Ama bunun eksik bir “iyi hayat yaklaşımı” olduğu da kesindir. Daha iyi yaşlanmak için çoğumuzun gözden kaçırdığı başka bazı detayları da dikkate almamız lazım! Mesela mı? Buyurun...
#Osman MüftüoğluAralıklı oruç kürleri yeni diyet trendlerinden biri. Anlaşılan o ki önümüzdeki yıl bunlar daha da sık konuşulacak ve belki de en sık başvurulan kilo kaybetme yöntemlerinden biri haline gelecekler. Önce şu oruç meselesini bir açıklığa kavuşturalım.
#Osman MüftüoğluSık sık duyarsınız şu cümleleri: Benim metabolizmam yavaşmış. Hatta arızalıymış. Benim metabolizmam çok tembel, yediklerimi yakamıyor, yağa çevirip depoluyormuş. Metabolizma sadece “kilo meselesi”ni ayarlamaktan çok daha derin, karmaşık bir süreçtir. Ama yine de bilinmesi gereken bazı basit yanları vardır. Neler mi onlar? Buyurun...
#OSMAN MÜFTÜĞLU YAŞAMYeni bir yıl, yeni bir siz demek. 2017’de taze bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Fazla kilolarınızdan kurtulup, forma girerken cildinizi de güzelleştirmek elinizde. Yeni bir siz için hazır olduğunuzu düşünüyorsanız bu diyet sizin için yaratılmış demektir. Daha fazlasını Işıldama Diyeti’nin yaratıcısı Dyt. Emre Uzun’dan öğrenelim…
#Işıldama Diyeti