Güncelleme Tarihi:
Et grubu
Peynir, yumurta, tavuk, balık, dana eti vb. İyi kaliteli (vücutta doku yapımı için kullanılan) protein ve hayvansal yağ kaynağı olmakla birlikte, yapısında karbonhidrat bulundurmaz. Demir, çinko ve B grubu vitaminleri bakımından zengindir.
Süt grubu
Bu gruptaki besinler (Süt, yoğurt, ayran) protein, kalsiyum ve B2 vitamini açısından zengindir. Diğer besin grupları ile karşılaştırıldığında karbonhidrat, yağ ve proteini en dengeli içeren besin grubudur.
Ekmek grubu
Tahıllar, kurubaklagiller, kestane, patates vb.Temel enerji kaynağıdır. Nişasta ve bitkisel protein içeren gruptur. Yapılarında yağ bulundurmazlar. Bazı türlerinde (Kurubaklagiller, bulgur vb. tahıllar) posa, B vitaminleri ve mineral oranları diğerlerinden yüksektir.
Sebze grubu
Domates, marul, taze fasulye, havuç vb. Temel besin öğesi karbonhidrat olmakla birlikte bitkisel protein çok azdır. Yağ içermezler. Posa, mineraller ve A, C vitaminleri açısından zengindir.
Meyve grubu
Muz, karpuz, üzüm, elma vb. Karbonhidrat, posa ve C vitamini kaynağıdır.
Yağ grubu
Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar, zeytin, fıstık vb. Bitkisel yağ kaynağıdır. Yüksek enerji sağlarlar.