Nazilerin 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgaliyle başlattığı İkinci Dünya Savaşı Almanya’yı ikiye böldü. Anayasanın kabulüyle 23 Mayıs 1949’da Batı Almanya olarak bilinen Almanya Federal Cumhuriyeti (BRD) kuruldu. 7 Ekim 1949’da da Sovyet işgal bölgesindeki Doğu Almanya’da da Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR).
#AlmanyaAmerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46’ncı Başkanı Joe Biden, Florida eyaletini vuran Milton Kasırgası nedeniyle iptal ettiği 10-12 Ekim’deki 3 günlük Almanya resmi ziyaretini bu hafta gerçekleştirdi. Ama bu, geçen hafta planlanandan daha kısa bir ziyaret oldu. Biden’ın bu ziyareti 24 saat bile sürmedi.
#Joe BidenAlmanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan, Berlin’i Berlin’den, Berlinlileri Berlinlilerden ayıran, Batıların ‘Utanç Duvarı’, Doğuluların ‘Faşizme geçit yok duvarı’ olarak niteledikleri ‘Berlin Duvarı’nın çökmesinin ve Batı Almanya olarak bilinen Almanya Federal Cumhuriyeti (BRD) ile Doğu Almanya olarak tanınan Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin (DDR) 3 Ekim 1990’da Almanya Federal Cumhuriyeti çatısı altında birleşmesinin yolunu açan ‘Kansız Devrim’in başlangıcı niteliğindeki 9 Ekim 1989’da Leipzig’de düzenlenen dev protesto gösterisinin 35’inci yıldönümü ülkenin çeşitli kesimlerinde coşkuyla kutlandı. Tabii Leipzig’de de...
#ALMANYAAdolf Hitler liderliğindeki Naziler olarak bilinen ‘Nasyonal Sosyalistler’in 1 Eylül 1939 tarihinde komşu ülke Polonya’yı istila etmesiyle başlattıkları İkinci Dünya Savaşı’nda 6 milyonu Yahudi kökenli, 27 milyona yakını Sovyet vatandaşı olmak üzere birçok ülkede 65-70 milyon kişi yaşamını kaybetti. ‘Kızıl Ordu’ olarak bilinen Sovyet Ordusu’nun Berlin’e girmesiyle 30 Nisan 1945’te Nazilerin lideri Adolf Hitler ile bir gün önce evlendikleri eşi Eva Braun, sonlarının geldiğini anlayınca, Berlin’de gizlendikleri sığınakta intihar etti.
#AVRUPADAN HABERİran’ın İsrail’e İHA ve füze saldırısı üzerine gözler Almanya’da yeniden eski Başbakan Angela Merkel ile yıllarca Federal Dışişleri Bakanı olarak görev yapan şu andaki Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e çevrildi. “Almanya’nın bal mumu gibi yumuşak İran politikasının iflas ettiği ortaya çıktı” denildi.
#Almanya1989 yılının başlarındaydı... Dönemin Macaristan hükümeti ‘Soğuk Savaş’ döneminde inşa çekilen ve ‘demir perde’ olarak bilinen Avusturya sınırındaki 240 kilometre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğindeki ‘dikenli telden duvarların’ sökülüp, gözetleme kulelerinin kaldırılması kararı aldı.
#AVRUPADAN HABERİki Almanya birleşeli tam 33 yıl oldu... En az 60 milyon kişinin yaşamını yitirdiği İkinci Dünya Savaşı’ndan mağlup çıkan Almanya’da kontrol, 1945 yılında ‘işgal kuvvetleri’ olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa ve İngiltere ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne (SSCB) geçti.
#Almanyaİkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Berlin’in bir bölümü de dahil ABD, Birleşik Krallık ve Fransa’nın kontrolündeki, daha doğrusu işgal bölgesindeki Almanya’nın batısında, 23 Mayıs 1949 tarihinde Alman Anayasası’nın kabulüyle Batı Almanya olarak tanınan Almanya Federal Cumhuriyeti kuruldu.
#AlmanyaAvrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin İçişleri Bakanları, Ortak Avrupa İltica Sistemi’nde adil, etkin ve insancıl bir reform için geçen hafta Lüksemburg’da bir araya geldi. Uzun süren tartışmalı görüşmelerin ardından uzlaşmaya da vardılar. Hedef; AB ülkelerine ‘kaçak göçü’ önlemek.
#Avrupa BirliğiTarihe karışan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) eski lideri Mihail Gorbaçov’un ‘Perestrokya’ (yeniden yapılanma) ve ‘Glasnost’ (saydamlık-açıklık) politikası sayesinde, yıllarca Almanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan ayıran ve batılıların “Utanç Duvarı”, doğuluların “Faşizme geçit yok duvarı” dedikleri ‘Berlin Duvarı’ 9 Kasım 1989 tarihinde çöktü.
#AVRUPADAN HABERDünyanın çeşitli kesimlerinde de olduğu gibi, Rusya’nın, Ukrayna’da başlattığı ve sürdürdüğü kanlı savaşın birinci yıl dönümü 24 Şubat 2023’te Almanya’da da bir dizi etkinlikler düzenlendi. Savaş başlamazdan 11 gün önce ikinci 5 yıllık dönem için Almanya’nın Cumhurbaşkanı seçilen Frank-Walter Steinmeier, seçildikten sonra yaptığı kısa konuşmasında, Ukrayna-Rusya krizine dikkati çekerek, “Askeri bir sürtüşme tehlikesi yaşanan bir dönemdeyiz. Bunun sorumlusu Rusya’dır. Ukrayna’daki insanların korkusuz yaşama hakkı vardır” dedi.
#AVRUPADAN HABERİki Almanya arasında ‘Utanç Duvarı’ olarak da bilinen ‘Berlin Duvarı’nın yıkılışının 33’üncü yıl dönümü kutlanırken, diğer yandan Nazi döneminde girişilen Yahudi soykırımının başlangıcı olarak tarihe geçen 9-10 Kasım 1938’de Yahudilere ait binalara ve işletmelere karşı gerçekleştirilen ‘Kristalnacht’ (Kırık Camlar Gecesi) saldırıları da anıldı.
#Utanç DuvarıRusya Federasyonu’nun 1991-1999 yıllarındaki ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin, 23 Nisan 2007’de 76’sında yaşamını yitirdi. Moskova’daki kurtarıcı İsa Kilisesi’ne bir katafalka konan naaşını 25 bine yakın kişi ziyaret ederek saygı duruşunda bulundu. İki gün sonra da aynı kilisedeki ayinden sonra kortej eşliğinde ünlü Türk şairi Nazım Hikmet’in de mezarının bulunduğu Kuğu Gölü’nün bitişiğindeki Novodeviçi Mezarlığı’nda toprağa verildi.
#RusyaSoğuk Savaş’ı bitiren, Berlin Duvarı’nın ve eski Doğu Almanya olarak bilinen Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin (DDR) tarihe karışması ve iki Almanya’nın birleşmesi yolunu açan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, 30 Ağustos’ta 91 yaşında Moskova’da yaşamını yitirdi.
#Mihail GorbaçovDünya, ‘Demir Perde’yi kaldırarak Batı ile barışın önünü açan Sovyetler Birliği’nin son lideri Gorbaçov’un ölümünü konuşuyor. 20’nci yüzyılın en önemli siyasetçilerinden olan Gorbaçov’un rolü halen en yakıcı tartışma konularından biri olmaya devam ediyor.
#Mihail GorbaçovDaha İyi Yargı Derneği, adli yılın başlangıcı nedeniyle bir bildiri yayınladı. Siyaseten tarafsız düşünce kuruluşu olan Daha İyi Yargı Derneği; hukukçular, emekli hâkimler, öğretim üyeleri, avukatlar, işinsanları ve hukuk alanında öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşan 160 üyesiyle, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler geliştirmek, politik, ekonomik ve toplumsal taraflar arasında mutabakat sağlamak ve daha demokratik ve kalkınmaya hizmet edecek ilke, yasa ve yöntemlerin hayata geçirilmesi için çalışıyor ve şu önerilerde bulunuyor:
#Daha İyi Yargı Derneği24 Şubat’ta başlayan savaştan beri tüm dünyanın gözü onun üzerinde. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ülkesi Rusya tarafından işgal edildiği günden beri neredeyse her gün kameraların karşısına geçti, cepheye indi, dünya liderleriyle görüştü. Savaşın üzerinden geçen üç aydan sonra ise hakkında yazılan ilk İngilizce kitap Ukrayna’nın cesur liderinin bilinmeyenlerini açığa çıkarıyor…
#ZelenskiRusça "Açıklık" anlamına gelen Glasnost, Sovyetler Birliği'nin son döneminde Mihail Gorbaçov'un liderliğinde ülkede bilhassa ekonomik sorunlara son vermek amacıyla uygulanmış politikaların tümüne verilen addır. 1985'te uygulanmaya başlamış, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla son bulmuştur.
#GlasnostRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamaları ardından 1917 Ekim Devrimi ile iktidara gelen Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşevikler tarafından 1922 yılında kurulan SSCB, Soğuk Savaş sürecinde Amerika Birleşik Devletleri'nin karşısında önemli bir güç konumunda idi. SSCB, Petrograd'daki geçici hükûmetin Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşeviklerce 1917 Ekim Devrimi’yle devrilmesinden sonra 1922 yılında kurulan ve 1991 yılına dek varlığını korudu. Peki, SSCB ne demek, açılımı nedir? SSCB ne zaman dağıldı? İşte SSCB haritası ve tarihi
#SSCBTürkiye’nin eski Cumhurbaşkanı ve Başbakanı Süleyman Demirel’in “Dün dündür, bugün bugündür” diye hafızalara kazınmış meşhur bir söylemi vardır. ‘Glasnost’ (saydamlık) ve ‘Perestroyka’ (yeniden yapılanma) politikasıyla Doğu Bloku’nun çökmesi yolunu açan ve tarihe karışan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) eski lideri Mihail Gorbaçov’un da “Geç geleni (kalanı) yaşam cezalandırır” söylemi.
#Süleyman Demirel1 Eylül 1939’da başlayıp 2 Eylül 1945’te biten İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa ikiye bölündü. Bir yanda komünizmin hâkim olduğu Sovyetler Birliği (SB) güdümlü Doğu Avrupa. Diğer yanda liberal demokrasinin hüküm sürdüğü Batı Avrupa. Bir yanda ‘Demir Perde’ olarak da nitelendirilen sosyalist sistemin insanlarını susturduğu Doğu Blok ülkeleri.
#Almanya