Focaccia haberleri sayfasında Focaccia hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 82 Focaccia haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sevgili lezzetsever dostlarım...Türk mutfağına olan sevgim ve ilgim, artık hepinizin bildiği bir gerçek... Türk mutfağı ve lezzetlerini hazırlayıp en sevdiklerime sunmanın yanı sıra sizinle de paylaşmayı çok seviyorum, artık onu da biliyorsunuz. Bana “Türk Mutfağı dışında en sevdiğin 2. mutfak hangi ülkeye ait?” diye sorsalar, kesinlikle “İtalya” derim. Çünkü hem Türk damak tadına çok yakın hem de zeytinyağı ve taze baharatlara çok fazla değer veriyorlar. Bu nedenle İtalyan mutfağı artık uzmanlıklarım arasında yerini aldı bile. Makarna ve pizzadan ibaret gibi gözükse de aslında İtalyan mutfağı derya deniz bir kültüre sahip. Fakat bizim gibi hamur işine çok düşkün olduklarını da inkar edemeyeceğim.Bu hafta sizinle Focaccia ve pizzanın buluştuğu, dışı kıtır, içi yumuşacık enfes bir tarifle geldim. Bu tarifi özellikle minikler çok sevecek.
#FocacciaTavada kızarmışı da buğulaması da çok seviliyor ama denerseniz, eminim palamudun bu halini de çok seveceksiniz. MasterChef Türkiye’de eleme yemeği olarak hazırladığım palamutto’yu (palamut tartar) özellikle biberiyeli focaccia ekmekle şamandıra yapmanızı öneririm.
#Palamuttoİtalyan ekmeği Gelinim Mutfakta yarışması ile yeniden gündeme geldi. Focaccia ekmeği olarak da bilinen bu yumuşacık ekmek, zeytinli, zeytinyağlı, domatesli gibi farklı çeşitlerde hazırlanabiliyor. Peki, İtalyan ekmeği nasıl yapılır? İşte, Gelinim Mutfakta İtalyan ekmeği Focaccia tarifi ve malzemeleri...
#Gelinim Mutfakta İtalyan EkmeğiPikniklerin olmazsa olmazı, kahvaltının ve öğle yemeğinin kurtarıcısı, uzun yol seyahatlerinin pratik eşlikçisi... Taptaze ekmeği, arasına konan her malzemeyle daha da iştah açıcı olur. Yarın Dünya Sandviç Günü. Biz de bu vesileyle ‘içine sevgisini de katarak’ en doyurucu sandviçleri hazırlayan lezzet duraklarını uzman isimlerden oluşan jürimize sorduk.
#SandviççiÜlkemizdeki İtalyan lokantaları sıradan ve endüstriyel malzemeler kullanıyor. Yaptıkları hamurişlerine ‘çakma İtalyan’ bile denemez. Moda’daki Aida Vino e Cucina ise ciddi bir istisna. Şef Valentoni Salvi’nin spagetti carbonara’sı 10 üzerinden 10, bravo!
#Vedat MilorSevgili lezzetsever dostlarım...Türk mutfağına olan sevgim ve ilgim, artık hepinizin bildiği bir gerçek... Türk mutfağı ve lezzetlerini hazırlayıp en sevdiklerime sunmanın yanı sıra sizinle de paylaşmayı çok seviyorum, artık onu da biliyorsunuz. Bana “Türk Mutfağı dışında en sevdiğin 2. mutfak hangi ülkeye ait?” diye sorsalar, kesinlikle “İtalya” derim. Çünkü hem Türk damak tadına çok yakın hem de zeytinyağı ve taze baharatlara çok fazla değer veriyorlar. Bu nedenle İtalyan mutfağı artık uzmanlıklarım arasında yerini aldı bile. Makarna ve pizzadan ibaret gibi gözükse de aslında İtalyan mutfağı derya deniz bir kültüre sahip. Fakat bizim gibi hamur işine çok düşkün olduklarını da inkar edemeyeceğim.Bu hafta sizinle Focaccia ve pizzanın buluştuğu, dışı kıtır, içi yumuşacık enfes bir tarifle geldim. Bu tarifi özellikle minikler çok sevecek.
#FocacciaRoma’da insan neler yapar? Kahveye gider, bara gider. Yaz mevsimiyse plaja gider. Pastaneye gider, lokantaya gider.En önemlisi de bol bol yürür ve Roma’ya özgü o havayı içine çeker. Benim gittiğim yerlere gitmeniz gerekmez ve kendi favorilerinizi keşfedebilirsiniz. Ama ben size dört günde nerelere gittiğimi ve en çok neleri sevdiğimi söyleyeyim.
#Vedat MilorFocaccia ekmeği, mutfağınıza Akdeniz esintilerini getirecek. İtalyan mutfağına ait bu nefis ekmek zeytin, kekik ve domatesin yanı sıra farklı malzemelerle de zenginleştirilebilir. Peki focaccia nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte evde focaccia tarifi, yapımı ve püf noktaları...
#Focaccia Nasıl YapılırBütün dünyanın bildiği, üç kutsal kitapta adı geçen bir meyve olsa da antikçağda sadece Anadoluluların gıdasıydı incir. Hakkında yazılacak çok şey var, ben biraz efsanelerinden bahsetmek istiyorum bu hafta. Bir de taze taze yedikten sonra kalan yumuşamış incirleri değerlendirebileceğiniz üç pratik tarifim var.
#İncirHemen herkesin sevdiği birkaç lezzet saysak İtalyan mutfağının vazgeçilmezi pizza, mutlaka listede ilk sıralarda yerini alır. Napoli usulü yapılansa artık ülkemizdeki pizzacılarda da sık sık rastlayabildiğimiz, çok popüler bir seçenek. Ankara’daki mekânı Stüdyo Pizza’da ekşi mayalı nefis pizzalar yapan şef Murat Artukmaç’la bu lezzetin inceliklerini konuştuk.
#PizzaZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#Kahvaltıİtalya’nın kuzeyinde, Recco isimli minik bir kasabaya ait, koruma altına alınmış özel bir hamurişini İstanbul’da yeme fırsatı kimin hoşuna gitmez ki! Hem de ustasının elinden... The Stay Boulevard Nişantaşı’nın terasında açılan Marcello, ülkenin kuzeyden güneye tüm yerel lezzetlerine uzanan menüsüyle özlediğimiz gibi bir İtalyan lokantası.
#İtalyaŞehrin en ‘şık şıkıdım/şıkıdım casual’ mekânlarından biri daha Galataport’a göçtü: Frankie. Peki, Nişantaşı’ndaki şehir manzaralı o ikonik teras ne oldu? Abdi İpekçi Caddesi’ndeki The Stay Boulevard Nişantaşı otelinin en üst katına açılan Marcello’dayız.
#MekanHer yıl ocak ayında vegan yaşam biçimini tanıtmak ve bazı doğru bilinen yanlışları değiştirmek adına ‘Veganuary’ isimli bir kampanya yapılıyor. Ben de Türkiye’de bitkisel alternatifleri deneyimleyebileceğiniz harika birkaç mekânı tanıtmak ve iştah açan vegan tarifler vermek istedim. Portekizli hamurişi pastel nata’yı ve kış sebzeli kişi bu ay siz de bitki temelli hazırlamayı deneyin.
#VeganGirne’nin 90’ına merdiven dayamış bittacısı Hatice Teyze, adanın en iyi kahvaltısını hazırlayan Lefke’deki Argonya ile adını adanın antik güzelinden alan Swan of Soli… Yerel üretimi yücelten geleneksel tatları yaşatmaya devam eden adreslerin başına Girne’deki Bellapais Garden’ı da ekleyin. İşte KKTC’de az ama öz bir yöresel lezzet rotası.
#GastronomiVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganSofra kurarken işin en vakit alan kısımlarından biri ‘Ne pişirsem’ sorusuna yanıt bulmak... Buna alışveriş ve pişirme sürelerini de ekleyin. Üstelik kalabalık bir misafir grubunu ağırlıyorsanız kişi sayısına göre servis çıkarmak da her zaman kolay değil. Tüm bunlar için yardımımıza koşan paket yemek servislerinin sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Uygulama veya internet sitesi üzerinden istediğimiz yemeğin doğranıp temizlenmiş malzemesi ayağımıza geliyor, bize de pişirmesi kalıyor.
#YEMEKTavada kızarmışı da buğulaması da çok seviliyor ama denerseniz, eminim palamudun bu halini de çok seveceksiniz. MasterChef Türkiye’de eleme yemeği olarak hazırladığım palamutto’yu (palamut tartar) özellikle biberiyeli focaccia ekmekle şamandıra yapmanızı öneririm.
#PalamuttoGelinim Mutfakta pirinç topları tarifi ve malzemeleri ekran başındaki izleyiciler tarafından merak ediliyor. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz harika ve farklı bir lezzet hazırlamak istiyorsanız, kızarmış pirinç topları tarifi tam size göre olabilir. Peki, pirinç topları nasıl yapılır? İşte, Gelinim Mutfakta pirinç topları tarifi ve malzemeleri...
#Gelinim Mutfakta Pirinç Toplarıİtalyan ekmeği Gelinim Mutfakta yarışması ile yeniden gündeme geldi. Focaccia ekmeği olarak da bilinen bu yumuşacık ekmek, zeytinli, zeytinyağlı, domatesli gibi farklı çeşitlerde hazırlanabiliyor. Peki, İtalyan ekmeği nasıl yapılır? İşte, Gelinim Mutfakta İtalyan ekmeği Focaccia tarifi ve malzemeleri...
#Gelinim Mutfakta İtalyan EkmeğiTabağın ortasında bir parça toro yani ton balığının yağlı göbeği... Etrafında sadece sebzelerle yapılmış yoğun bir sos ve soğan püresi... Bu kadar katmanlı, kompleks lezzetleri böyle sade görünümlü tabaklarda sunabilmek bir meziyet... Sekiz yıl önce çok sevdiğim Sicilya’da tanıştığım şef Ciccio Sultano’yla geçen hafta yeniden bir araya geldim. Ciccio, bu hafta Bodrum Kempinski Barbaros Bay içinde restoran açıyor. Yemeklerde kullanacağı malzemelerse otelin kendi çiftliğinden temin edilecekmiş.
#Sicilya MutfağıNapoli pizzasının esasları, kâr amacı gütmeyen Gerçek Napolitan Pizza Birliği tarafından belirlenmiş durumda. Çoğu İtalya’da olmak üzere ‘Napolitan pizzası’ sertifikası alan 600 civarı pizzacı var. Bu 600 pizza ustası arasında muhtemelen birinci sıraya Franco Pepe oturur. Pizzalarını tadınca bulut kadar hafif ama lezzetlerinin de bir o kadar yoğun olduğunu fark ediyorsunuz. Örneğin içindeki mor reyhanı koklarken veya patlıcanı tadarken bunların daha o sabah hasat edildiğine ve üretilirken suni gübre kullanılmadığına yemin edebilirsiniz.
#Napolitan PizzaBomonti’de açılan The Ordinary’de ufak değişikliklerle bazı yemekleri tekrar düşünmeleri gerekse de ben marine sardalyayı beğendim; domates, sarımsak ve kapari makul miktarda. Kuzu etli ve acı biberli pizzanın malzeme kalitesi, hamuru ve pişmesi iyiydi. Tatlılardaysa süt yerine kefir kreması kullanarak turnayı gözünden vurmuşlar.
#Odun FırınıÇizme’nin şimdiye kadar kendi halinde yaşayan bölgesi Puglia’nin vaatleri ortada: Makul fiyatlar, samimiyet, sade ve saf lezzetler, harika kumsallar ve deniz… Puglia kendini saklı tutmayı başarmış bir yıldız. Çok sevdiğim bu bölgeye bu kez dünyaca ünlü Altamura ekmeğinin peşinden gittim.
#Seyahat