Paylaş
Her yılın ocak ayında, hem çok desteklenen hem de bir o kadar eleştirilen bir kampanya yapılıyor; adı, ‘Veganuary’. İngiltere merkezli Veganuary derneğinin düzenlediği bu kampanyayı olumlu-olumsuz yönleriyle ele almak istedim bu hafta.
Dernek, amaçlarını “İnsanlara veganlığı denemeleri için ilham vermek ve onları desteklemek amacıyla çalışan, şefkatli gıda seçimlerini savunan küresel bir kitle hareketi yaratmak” olarak özetliyor. Eleştiri aldıkları noktalardan biri, ‘denemek’ten bahsetmesi... Bence veganlığın denenecek bir şey olarak görülmesini savundukları yok. Bu yaşam biçimine bir şans verildiğinde hayatın sanıldığı kadar zorlaşmadığını, biraz da bilinçlenince o zor sandığımız şeylerin çok basit geleceğini vurgulamak istiyorlar bence.
Daha önce de yazdığım gibi, veganlık bir beslenme biçimi değil. Hayvanların kullanılmasına karşı çıkan bir yaşam biçimi... İşte Veganuary, veganlığın tüm yönleriyle ele alınması açısından çok önemli bir kampanya bence... Üstelik ocak ayında bu kampanya nedeniyle tüm dünyada birçok restoran menülerine vegan seçenekler ekliyor. Veya öne çıkan ürünlerini vegan versiyonlarla sunuyor, bitkisel beslenmeyi merak edenlere lezzetli alternatifler sunulmuş oluyor. Kurucusu olduğum Vegan Kasap İstanbul Moda da sokak lezzetlerini bitkisel olduğunu anlayamayacağınız formatta sunan bir yer... Birçok kişinin bitkisel beslenmeye olan önyargısını kırdığına sevinçle şahit olduğumuzu söyleyebilirim. Türkiye’de bitkisel alternatifleri deneyimleyebileceğiniz birkaç yerden daha bahsetmek ve iştah açan tarifler vermek istedim. Aralarında karnabahar hamurundan kiş ve ülkemizde de gittikçe popülerleşen Portekiz turtası da var.
ZEYTİNYAĞLILARDAN TATLIYA...
Vegan suşi yapıyor
Ankara Terra
Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden hocam Nisa Kuyucu’nun kurduğu marka, vegan suşilerden vegan sucuklu tostlara çok zengin bir deneyim sunuyor. Terra’nın en sevdiğim özelliklerinden bir diğeriyse kasasının önünde her zaman okunacak nefis kitap ve tezlerin de olması... Kahvaltı etmek için tercih ettiğim yerlerden biri. Burrito, tempeh ve salatalarını da tavsiye ederim.
Fransız usulü tatlar
Ethique Plant Based
Kadıköy, Göztepe’de.Bitki temelli olduğuna inanamayacağınız Fransız ekolü pastane ürünleri var. İki kadın girişimcinin açtığı bu bu mekân damaklara olduğu kadar göze de hitap ediyor. Bitki temelli dünyanın ne kadar keyifli olabildiğini görmek isteyenler mutlaka uğramalı, pasta ve hamurişlerinden tatmalı.
Uygun fiyatlara
İzmir Yaşam Foods
Alsancak’ta... Meslektaşım Hakan Yaşam kendi tarifleriyle bitkisel beslenmeyi deneyimlemek isteyen birçok kişiye ‘ulaşılabilir alternatifler çok pahalı’ algısını yıkmak için çok emek veriyor.
Fellah köfte de var, mantı da...
Gabo
Türkiye’deki ilk yüzde 100 vegan lokantalardan. İlk şubesini Diyarbakır’da, sonra Ankara’da açtı. Tüm ekibiyle bitkisel beslenmeden çok daha fazlasını anlatmaya çalışan bir marka. Zeytinyağlılarını ve tatlılarını çok seviyorum. Fellah köfte, mantı ve sarma gibi lezzetleri de bulabiliyorsunuz.
Foccaia’lar, kekler
Sisters and Harvest
Moda’da geçen sene açılan, en güzel vegan pastanelerden. Eşsiz pastalar, sandviçler, kekler yapıyorlar. Focaccia’ları benim favorim.
VEGAN KİŞ
(5-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı karnabahar (rendelenmiş)
◊ 1/2 soğan (ince ince doğranmış)
◊ 1 su bardağı nohut unu
◊ 1 yemek kaşığı keten tohumu
◊ 1 çay kaşığı kabartma tozu
◊ 1/2 çay kaşığı tuz
◊ 1/2 çay kaşığı pul biber
◊ 1 su bardağı su
◊ Ispanak, kabak veya tofu (evinizde ne varsa)
NASIL YAPARIM?
◊ Karnabahar ve soğanı bir kapta birleştirin. Üzerine keten tohumu, nohut unu, kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Suyu ilave edip iyice karıştırın ve bir hamur elde edin.
◊ Hamuru küçük parçalara bölüp minik kiş kalıplarına yerleştirin veya büyük bir kiş kalıbının tabanına yayın.
◊ Üzerine doğranmış sebzeler (ıspanak, kabak, taze otlar ve tofu gibi malzemelerle) ve pul biberle bir harç hazırlayın. Tart hamurunun üzerini bu harçla doldurun.
◊Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin ve sıcak servis edin.
PASTEL DE NATA (PORTEKİZ TURTASI)
(6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 200 ml Hindistan cevizi sütü
◊ 1/2 su bardağı soya sütü
◊ 1/2 su bardağı bitkisel krema (kaju ya da soya kreması)
◊ 1 çay kaşığı vanilya özütü
◊ 1 küçük limonun kabuğu (ince rendelenmiş)
◊ 30 gr mısır unu
◊ 100 gr şeker
◊ 15 yaprak hazır milföy hamuru
◊ 1 tutam tuz ◊ 1 çay kaşığı tarçın (tercihe bağlı)
NASIL YAPARIM?
◊ Fırını 250 derecede ısıtın.
◊ Bir tencereye mısır unu, tarçın, şeker ve limon kabuğunu alıp karıştırın. Ayrı bir kapta karıştırdığınız krema, vanilya özütü ve sütleri de tencereye ekleyin. Kaynayana kadar orta sıcaklıkta pişirin. Pişirirken sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin. En son tuzunu atıp karıştırın ve ocaktan alın.
◊ Milföyleri küçük parçalara kesin. Her birini muffin kalıplarının tabanına elinizle bastırarak yayın. Mümkün olduğunca ince olmalı ancak kesinlikle delinmemeli. Aldığınız hamur parçaları büyükse ufaltarak yeniden deneyin.
◊ Kalıpları kremayla doldurup üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
◊ Hafif ılındıktan sonra üzerine dilerseniz tarçın serperek servis edebilirsiniz.
*Deniz Yoldaç, İstanbul Moda’daki Vegan Kasap’ın kurucu şefi
Paylaş