‘İncirler olana kadar kalsaydın bari...’

Güncelleme Tarihi:

‘İncirler olana kadar kalsaydın bari...’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2023 07:00

Bütün dünyanın bildiği, üç kutsal kitapta adı geçen bir meyve olsa da antikçağda sadece Anadoluluların gıdasıydı incir. Hakkında yazılacak çok şey var, ben biraz efsanelerinden bahsetmek istiyorum bu hafta. Bir de taze taze yedikten sonra kalan yumuşamış incirleri değerlendirebileceğiniz üç pratik tarifim var.

Haberin Devamı

Halikarnaslı tarihçi Herodot’un yazılarında sıkça rastlanıyor incire. Kuru inciri, Lidya’da yaşamın 10 temel nimetinden biri olarak saymış tarihin babası... Eh boşuna değil, Anadolu’dan doğan ve adını Karya bölgesinden alan Ficus carica, yani siyah incir, antik uygarlıkların en sevdiği meyveydi. Ürdün Vadisi’nde yapılan arkeolojik kazılarda yaklaşık MÖ 9000’lere uzanan fosilleşmiş incir kalıntıları bulunduğunu; MÖ 2800’lerden kalan Sümer tabletlerinde temel besin maddesi sayıldığını; Babil İmparatoru II. Nebukadnezar’ın da efsanevi asma bahçelerine incir ağaçları diktirdiğini biliyoruz. Homeros da ‘İlyada Destanı’nda incirin Troya yakınlarında yetiştiğini yazar, benim bir Çanakkaleli olarak incir düşkünlüğüm de sanırım bundan.

Meyvesinin kapalı bir çiçek olması, tozlaşamadığı için bir tür arıya ihtiyacının olması ve o arının meyve hamken tozlaşmayı sağladıktan sonra ölmesi gibi farklı bir üreme döngüsü var. Volkanik patlamalardan sonra ya da ormansızlaştırılan bölgelerde ilk boy veren ve yolu açan canlının incir ağacı olduğunu da söyleyeyim.

IZGARADA HARİKA SONUÇ VERİR

Yaş incirin mevsimi kısa, ağustos sonu gelip eylül başı gidiveriyor. Taşıması oldukça zorlu, bu nedenle kuru incir olarak depolanıp satılıyor. Biz dünyanın önde gelen üreticilerindeniz. İncir tatlı veya tuzlu yenebilir. Bal, karamel, tarçın ve şekeri sever. Tuz ve karabiberden hoşlanır; taze krema, yoğurt, labne veya lor peyniri gibi süt ürünleri ve her türlü yumuşak, taze veya sert olgunlaştırılmış peynirle bir yıldız gibi parlar. Pastırma ve jambonla da yakışır. Yani sandvicinize sert ve eskimiş keçi peyniriyle beraber incir koymaktan çekinmeyin. Ayrıca bitter çikolatayla da uyumludur. İş pişirmeye gelinceyse ızgarada harika sonuç verir. Kara incirleri ikiye bölün, sıcak tavaya kesik yüzü alta gelecek şekilde dizin, biraz balsamik sirke, azıcık zeytinyağı ve taze biberiye yapraklarıyla pişirin. Peynir ve krakerle tadına doyum olmaz.

Haberin Devamı

İNCİRLİ-HELLİMLİ ROKA SALATASI (2 KİŞİLİK)

‘İncirler olana kadar kalsaydın bari...’


NE LAZIM?

◊ 10 taze incir (2’ye bölünmüş)

◊ 60 gr bal

◊ 1 çay kaşığı toz zencefil

◊ 100 ml zeytinyağı

◊ 250 gr hellim peyniri (küçük dilimlenmiş)

◊ 2 yemek kaşığı balsamik sirke

◊ 150 gr bebek roka

◊ 2 yemek kaşığı ceviz

◊ Tuz, karabiber

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

◊ Fırını 200 dereceye ayarlayın.

◊ İncirleri fırın tepsisine dizip üzerlerine balın yarısını gezdirin.

◊ Kalan balı toz zencefil ve 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla karıştırın. Hellim dilimlerini karışıma bulayın ve incirlerin yanına dizin. Tüm tepsinin üzerine karabiber serpin.

◊ 3 dakika fırının üst rafında tutun, hellimleri çevirip altın rengi oluncaya kadar pişirin.

◊ Kalan zeytinyağını sirkeyle çırpın ve tuz-karabiber ekleyin.

◊ Kâseye rokaları dizin, bu sosu üzerine gezdirin. İncir ve hellimleri dizin, dilerseniz cevizle süsleyin.

 

TAZE İNCİRLİ FOCACCİA

‘İncirler olana kadar kalsaydın bari...’

NE LAZIM?

◊ 600 gr un

◊ 1 tatlı kaşığı instant maya

◊ 1 tatlı kaşığı toz şeker

◊ 450 ml su

◊ 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için

◊ 4-5 taze incir (kalın dilimlenmiş)

◊ 1/2 soğan (ince dilimlenmiş)

◊ 100 gr dana jambonu

◊ 15 adaçayı yaprağı (5’i ince kıyılmış, geri kalanı bütün) ◊ 4 yemek kaşığı zeytinyağı

◊ 2 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)

◊ 15 ml zeytinyağı

◊ 1 tutam deniz tuzu

NASIL YAPARIM?

◊ 450 ml sudan yarım çay bardağı kadarını bir kâseye alın. Bu az suya maya ve şekeri ekleyip karıştırın. 10 dakika bekletin.

◊ Bir kaba un, kıyılmış adaçayı ve mayalı suyu alıp karıştırın. Tuzu ve kalan suyu da azar azar ilave ederek yoğurun.

◊ Sıvıyağla yağlanmış bir kaba alıp kabarmasını bekleyin. İki katına çıkan hamuru yumruklayarak gazını çıkarın ve kabın
içinde biraz daha yoğurun.

◊ Fırın tepsisini sıvıyağla yağlayıp hamuru ellerinizle yayın. Üzerine zeytinyağını gezdirin, parmaklarınızla çukurlar açıp dilimlenmiş incirleri, iri parçalanmış jambonları, adaçayı yapraklarını, soğan ve sarımsakları hamurun içine iterek yerleştirin. İri tuz serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin.

 

Haberin Devamı

İNCİRLİ BAYAT EKMEK TATLISI

‘İncirler olana kadar kalsaydın bari...’

NE LAZIM?

◊ 350 gr bayat ekmek

◊ 50 gr tuzlu tereyağı (oda sıcaklığında)

◊ 250 gr olgun incir (kalın dilimlenmiş)

◊ 50 gr ceviz (çok kabaca doğranmış)

◊ 2 yemek kaşığı şeri sirkesi

◊ 300 ml süt

◊ 1 kutu çiğ krema

◊ 3 yumurta (büyük boy)

◊ 4 yemek kaşığı esmer şeker

◊ 1 paket vanilin

◊ 1 tatlı kaşığı tarçın

◊ 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu

NASIL YAPARIM?

◊ Ekmeği kalın kalın dilimleyin ve 1 gece açıkta bekletin. Ertesi gün tereyağıyla yağladığınız dilimleri tepsiye dizin. Üzerine incirleri yerleştirip ceviz serpin.

◊ Süt, krema, yumurta, şeker, şeri sirkesi, vanilin, Hindistan cevizi ve tarçını çırpın. Ekmeğin her yerine dökün ve 30 dakika bekletin. 160 derecede 1 saat pişirin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!