Bedenimizi birikmiş kirlerden, zehirlerden arındırmak yani detoks yapmak günümüzde bir tür sağlık kontrolü-vücut bakımı haline geldi. İyi de nasıl yapılacak bu detoks? Nerede yapılacak? Kim yapmalı, kim yapmamalı? Hangi uzman(lar)ın kontrolünde olmalı? Yoksa bu kadar ince ayara gerek yok mu?..
Balık sezonunda İstanbul balık halini dolaştık. Palamut buzhaneye çekilirken sarıkanat ve çinekop tezgâhları doldurmuş. Neredeyse bütün balık tezgâhlarının arkasında ise deniz ile hiç alakası olmayan Erzincanlılar var. Hem balıktaki son durumu hem de en yakın denize 250 kilometre uzaktaki Erzincanlıların sektöre hâkimiyetini konuştuk.
#BalıkPalamut pilaki tarifini denemeye ne dersiniz? Palamut sezonu ile farklı alternatifleri denemek isteyenler bu tarife bir şans verebilir. Sebzelerin süslediği bu nefis lezzet oldukça da besleyici. Peki palamut pilaki nasıl yapılır? Eğer denemek isterseniz yapımı hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Palamut Pilaki TarifiKaradeniz ve Marmara’da su soğurken balıklar da yağlanıp lezzetleniyor. Bugünlerde tezgâhlarda artan barbun, hamsi, sardalya gibi çeşitleri klasik tariflerden farklı nasıl pişirebiliriz? Örneğin, barbunun tavası güzel olur evet ama Bodrum’daki Orkide Balık’ın meşhur ‘barbun çıtlaması’ bir başkadır. Sardalyanın zamanı geçmeden Çanakkale’deki Yalova Restoran’ın ‘asma yaprağında sardalya’sı hem pratik hem de çok lezzetli olabilir. Hayvore Karadeniz Mutfağı’nın ‘hamsi salamurası’nı şimdiden hazırlayın, kış boyunca sofranızdan eksik olmasın. Restoranlar özel reçetelerini paylaştı, Dr. Ayça Kaya da balığın faydalarını anlattı...
#Melis YılmazPalamut akını sularımızda azalsa da devam ediyor. Karadenizlilerin ekşili pişirdiği palamut, İstanbul mutfağında pilaki, Trakya’da da tava yapılır. Bu bereketli ve sevilen balığı sofranıza böyle farklı farklı tariflerle taşımaya ne dersiniz? Siz hangisini isterseniz deneyin, hepsinde lezzet garanti.
#Sahrap SoysalGerek besin değeri gerekse LEZİZZ eti ile kendine hayran bırakmayı başaran balıklardan olan palamut, hem en yüksek besin değerine sahiptir, hem de doğru tariflerle pişirildiği zaman damaklar her daim onu arar. Sonuçta her yiğidin ayrı yoğurt yemesi olduğu gibi her balığın kendi lezzetini ortaya çıkan ayrı tarifleri vardır. Sizler için hazırladığım en güzel palamut tarifi ve püf noktaları hemen aşağıda...
#PalamutAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl Pişirilmeliİnsanların düzenli olarak tüketmesi gereken ürünlerin başında balık gelmektedir. Balığın türleri arasında ise birçok seçenek bulmak mümkündür. Bu seçeneklerden biriside palamut balığıdır. Palamut balığını farklı yöntemler ile kolayca pişirebilirsiniz. Palamut balığı nasıl pişirilir? Palamut en güzel fırında mı tavada mı yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Palamut BalığıDenizler de bulunmakta olan birçok çeşitli balık olduğu bilinmektedir. Denizde bulunan balıklardan birisi de tombik balığı olarak ifade edilebilir. Tombik balığını duyan kişiler bu balık türü ile ilgili olarak detaylı bir şekilde bilgi edinmek istemektedir. Tombik balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Tombik balığı faydaları ve özellikleri nelerdir? Tombik balığı ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Ekim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkMalum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞBir dönem İstanbul’daki en popüler mekânlardan olan Frankie, bu sezon epey farklı bir menü ve atmosferle Karaköy Galataport’ta yeniden açıldı. Rezene ve tuzda fermente edilmiş palamut, akya tataki, balık yakası, lahana turşulu antrikot gibi iştah açan tabaklarının ortak noktasıysa bizden malzemeleri Asya mutfaklarının pişirme teknikleriyle birleştirmeleri…
#FrankiePalamut, mevsiminin gelmesiyle sofralardaki yerini alıyor. İster kızartın isterseniz de fırınlayın... Hangi yöntemle hazırlarsanız hazırlayın her hali ayrı lezzetli. Ayrıca zeytinyağı ve baharatlarla da marine edebilirsiniz. Peki palamut nasıl temizlenir ve pişirilir? İşte lezzetiyle öne çıkan fırında palamut tarifi...
#Palamut Nasıl TemizlenirBalık avı yasağı Marmara, Karadeniz ve Ege için 1 Eylül’de sonlandı. Akdeniz’deyse 15 Eylül’de bitecek. Bereketli denizlerimizin sahip olduğu çeşitlilik sofralarımıza da yansıyacak elbette. Balık türlerini korumanın önemine değinen yemek kültürü yazarı Ayfer Yavi “Bu ay istavrit, sardalya, barbunya, tekir, çipura, lüfer yağlanır, lezzetlenir. Palamut irileşir ve bollaşır” diyor. Beslenme uzmanı yazarımızBerrin Yiğit’e göreyse balık, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez unsuru...
#BalıkBalıkçıların ve balık sevenlerin dört gözle beklediği sezonla birlikte Metro Türkiye, güvenilir balığın adresi olmayı sürdürüyor. Ağdan sofraya uzanan kontroller ve izlenebilirlik çözümleriyle müşterilerin güvenilir balığa ulaşması sağlanıyor. Şimdilerde Metro Türkiye reyonlarında lüfer, hamsi, palamut, istavrit, sardalya gibi onlarca balık ve deniz ürününü bir arada bulmak mümkün.
#BalıkBalıkların birbirinden önemli faydaları bulunmaktadır. Besin değeri yüksek olan balıklar arasında palamut balığı da bulunmaktadır. Palamut balığının pişirme yöntemleri ise oldukça merak ediliyor. Palamut balığı nasıl pişirilir? Palamut balığı nasıl temizlenir ve avlanır detayları ile derledik.
Kapadokya’ya ilk görüşte vurulan ne ilk ne de son kişiyim. Bir kez giden, vadiler arasında dolaşırken başka bir boyuta geçen birinin bu görsel şöleni unutması mümkün mü? Hele de son gidişimdeki gibi nisan ortasında karla uyanıp üç günde üç mevsimi birden yaşarsa...
#Müge AkgünKışın hamsi, istavrit, mezgit, levrek, kalkanla başlayan sezon, havalar ısındıkça barbunya, tekir, kılıçbalığı, sardalya, lüfer, palamut, çipura ve uskumruyu tezgâha taşır. Bu tezgâhlarda tazesi dışında tütsülenmiş çirozu, salamura lakerdayı da bulmak mümkündür. Gelin balık pazarlarını turlayıp alışveriş yapalım...
#TazeBazen altına mevsim sebzelerini koyarak pişiriyor ve böylelikle doyuruculuğunu arttırıyorum, bazen de çeşitli garnitürlerle çöp şişe geçiriyorum. Mevsiminde çokça yediğim balığın yanına bol rokalı ve sarımsaklı bir salata yapmayı da ihmal etmiyorum. Omega-3 zengini balıkla yapabileceğiniz 3 tarifim var!
#BalıkSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeYılbaşında alaturka bir masa hazırlayacaksam sofrada çerkestavuğu, midyeli salma, fava ve Tunç Balık’tan aldığım lakerda olsun isterim. Daha Batı ruhlu bir sofra hazırlamak istediğimdeyse Kozmaoğlu’ndan aldığım yabancı peynirleri, acılı vişne ve biberiyeli kayısı marmelatlarıyla servis ediyorum. Bir yılbaşı klasiği olan hindiyse portakal dilimleri ve elma suyuyla marine ediliyor, düşük ısıda, uzun uzun pişiyor.
#Çerkestavuğu