Paylaş
İster detoks, ister arınma ya da yenilenme ne derseniz deyin “sağlık kürleri”nin tümünde ana fikir aynıdır: Doğanın nimetlerini bize verdiği ölçüde, içerikte ve biçimde tüketerek zaten onun bir parçası olan bedenimizi temizlemeye çalışmak.
Yaşadığımız çevreyi kirletirken bu kirlerin bir gün gelip bizi bulacağını, bedenimize zarar vereceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Hava, su, toprak ve üzerinde yetişen ürünler ne içeriyorsa bizim bedenimize, kan ve lenf dolaşımımıza, akciğerlerimize, cildimize her yerimize de sızıyor: Zehirli kimyasallar, ağır metaller, boyalar...
Dışarıdan gelen toksinlere bir de bedenimizin ürettiklerini eklemek gerek: Şeker ile oksijen bir araya gelip enerji üretmeye çalıştıklarında ortaya çıkan asit içerikli atıklar, eskiyen hücrelerin parçalanması sırasında ortaya çıkan maddeler, özellikle modern yaşamın olmazsa olmazı yüksek stres ile dengesini yitiren bağışıklık sisteminin yeterince hızlı koruma, arınma sağlayamaması yüzünden biriken meşhur “serbest radikaller”...
Bedenimizi birikmiş kirlerden, zehirlerden arındırmak yani detoks yapmak günümüzde bir tür sağlık kontrolü-vücut bakımı haline geldi. Doğal dengelerin bozulmadığı, bedenin düzeninin korunduğu dönemlerde gerek olmayan hatta akıllara gelmeyen, bazılarına göre “moda olmayan” bu uygulama modern yaşamın sağlık için adeta vazgeçilmezeri arasına katıldı. İyi de nasıl yapılacak bu detoks? Nerede yapılacak? Kim yapmalı, kim yapmamalı? Hangi uzman(lar)ın kontrolünde olmalı? Yoksa bu kadar ince ayara gerek yok mu?
Aslında pek yok! Eğer düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırdığınız hekiminiz uygun görüyorsa, çok uzun süreli olmayan, söz gelimi 3-10 günlük, veya 3 günlük hafta sonu, cuma-pazar şeklinde detoks kürü yeterlidir.
BİR NOT
Detoks=Kilo kaybı mı?
Detoks denildiğinde herkesin aklına yemyeşil sıvılarla dolu bardaklar, her tür bitki çayı, allı-morlu meyve salataları, azıcık da yoğurt ve yağsız peynir çeşitleri geliyor. Oysa detoks bundan öte bir şey: Beden doğru seçilmiş gıdalarla arınırken, verimli bir uyku ile dinleniyor, bilgisayar, televizyon, telefon gibi uyarıcı ve manyetik alan oluşturan teknoloji ürünlerinden uzaklaşılarak zihin boşaltılıyor. Kısacası bir yandan beden digger yandan ruh detokslanıyor.
Detoks programları kilo vermenizi gerektirmez ama kilo vermeyi düşünüyorsanız bunu bir detoks programı ile birleştirmeniz mümkündür. Böyle bir durumda dikkat edeceğiniz temel nokta şu olmalı: Yaşı yirmiyi geçen birinin özellikle 40’lı, 50’li yaşlarda olanların bir günlük enerji ihtiyaçları, erkekse 1400, kadınsa 1200 kaloriden daha az olamaz. Daha az kalori kazanımı bedeni son derece tehlikeli bir metabolik süreç olan ketoza sürükler yani “balataları yakarsınız!” Özetle 800 kalorinin altındaki kalori kazanımı sizi zayıflatır ama sağlığınızı da elinizden alır.
Detoks diye, sadece sebze ya da meyve sularına ya da sebze çorbalarına dayalı açlık diyetlerini (oruç diyetleri) bazı detoks merkezleri hâlâ ısrarla yapıyor. Bu yanlış yaklaşım yalnız kasları eritmekle kalmıyor her şeyden önce bağışıklık sisteminin de canına okuyor.
Bu tür yanlış detoks uygulamaları yapanların çoğu birkaç kilo kaybetseler de eskisinden daha sık hastalanmaya başlıyor. Doğrusu, günde 800 kalorinin altında enerji veren her türlü beslenme planından ve detoks önerisinden uzak durmaktır. Böyle bir planı 3-4 gün değil, bir gün bile yapmayın.
Bugün size hafta sonu uygulayabileceğiniz üç günlük bir detoks planı sunuyoruz. Haftaya aynı gün farklı içerikle başka bir detoks diyeti yine bu sayfada yer alacak. Yararlı olması dileği ile…
DETOKS DİYETİ
1.GÜN
KAHVALTI
2 yumurta akı ile otlu omlet: 2 yumurtanın akı ile doğranmış kırmızı, yeşil ve sarı biberler ile ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyip çırpın içine kekik, kuru nane, pul biber ve karabiber biraz deniz tuzu ekleyin ve zeytinyağı sürülmüş tavada üstü kapalı şekilde pişirin.
Yanında 1 porsiyon (150g) greyfurt veya yeşil armut ile 2 adet ceviz
Arada biberiye ve limon dilimli yeşil çay
ÖĞLE YEMEĞİ
1 büyük kâse karışık sebze çorbası ve 1 küçük boy portakal
Çorba için malzemeler:
* Yarım kereviz
* 2 adet kabak
* 1 adet kırmızıbiber
* yarım soğan
* 1 adet havuç
* 2 diş sarımsak
* dilediğiniz kadar ince kıyılmış dereotu ve maydanoz
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve baharatlar (karabiber – toz zencefil – kekik – kimyon/zerdeçal-pul biber)
Hazırlanışı:
Soğanları ince halkalar halinde, diğer sebzeleri ise ister büyük ister küçük parçalar halinde doğrayın. Soğan ve sarımsağı zeytinyağında hafifçe pembeleştirin. Daha sonra sebzeleri ekleyin ve üzerine 1 litre kadar suyu dökün. Ardından her baharattan birer çay kaşığı kadar ekleyip tercihen düdüklü tencerede 15 dakika kadar pişirin. Çorbanızı ister taneli ister blenderdan geçirerek tüketebilirsiniz.
ARA ÖĞÜN
Portakal dilimli tarçın ve karanfil çayı
Yanında 10 adet taze badem
AKŞAM YEMEĞİ
150g Izgara veya fırında somon + pazı sote
GECE
Çubuk tarçın ile demlenmiş melissa çayı içebilirsiniz.
2. GÜN
KAHVALTI
Sıcak yulaf karışımı
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı öğütülmüş keten tohumu bir bardak süt ile ısıtılır. Kıvamı koyulaşınca ateşten alınır ve üzerine 2 yemek kaşığı nar ve kırılmış ceviz eklenerek ılık olarak tüketilir.
Gün boyu içtiğiniz sularınızın içine taze zencefil dilimleri atabilirsiniz.
ÖĞLE YEMEĞİ
Izgara veya fırınlanmış Dil balığı (150g) ile mevsim salata (1 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon sos ile)
ARA ÖĞÜN
1 adet kivi ile 8 adet badem
Ara öğünlerde (3-4 kez) karaciğer temizleyici hindiba çayı içebilirsiniz.
AKŞAM YEMEĞİ
8 yemek kaşığı zeytinyağlı pırasa ile 4 yemek kaşığı yoğurt
3. GÜN
KAHVALTI
Bir büyük bardak smoothie
Hazırlanışı: 1 küçük boy muz ile 1 adet orta boy armut, 1 çay kaşığı öğütülmüş keten tohumu,1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı öğütülmüş üzüm çekirdeği ve 1 su bardağı yoğurt veya kefir ekleyerek blenderdan geçiriniz. Karışımınızı su veya buz ile inceltebilirsiniz.
ÖĞLE YEMEĞİ
Avokado soslu kinoa salatası: 1 demet kıyılmış roka üzerine 4 yemek kaşığı haşlanmış kinoa ekleyin. Sosu için yarım avokadoyu ezin, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, yarım limon biraz deniz tuzu ve karabiber ekleyerek hazırladığınız sosu salatanın üzerine dökün ve hepsini güzelce karıştırın.
ARA ÖĞÜN
1 adet mandalina ile sindirim sisteminizi rahatlatan ve metabolizmanızı canlandıran karabiber çayı içebilirsiniz.
AKŞAM YEMEĞİ
150g ızgara/fırın palamut yanında zeytinyağı ve limon soslu haşlanmış brokoli.
GECE: Kaynamış kök zencefil ile hazırlanmış rezene çayı
DYT. DENİZ YEMİŞÇİ
Paylaş