Pek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekMichelin yıldızlı Arkestra’ya çok ama çok bayıldım! Fransa, Lyon’daki Institut Paul Bocuse mezunu şef Cenk Debensason’un tabaklarında Fransız ekolünü fazlasıyla hissediyorsunuz. Ama öyle ağır soslara bulanmış proteinlerden bahsetmiyorum. Tam tersi, Fransız mutfak tekniklerinin biraz Uzakdoğu malzemeleriyle daha çağdaş halini düşünün…
#ArkestraBu yıl yemeğin birleştirici gücüne şahit oldum, Türk mutfağının üst düzey tekniklerle rafine sunumlarını servis eden yeni restoranlarla tanıştım... Sadece deniz ürünlerine odaklanan özel bir menü denedim, dünyanın en ünlü şeflerinden birinin restoranında çok farklı bir yemek deneyimi yaşadım… Aklımdan çıkmayan lezzetler hangileriydi, gelin birlikte hatırlayalım.
#GastronomiMalum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞŞehrin Bayraklı bölgesindeki Mistral iş merkezi, rezidans ve otelin girişine yeni bir İtalyan restoranı açıldı: Montiano. Adını İtalya’da yemek festivalleri düzenlenen şehirden alan restoran, Çizme’nin lezzetlerini bizim sularımıza taşıyor.
#MontianoŞef Görkem Özkan ve ekibi Aqua’da Türkiye standartları için sıradışı bir iş yapıyor. Hazırladıkları menü balık odaklı. Bizim balık konusunda ne kadar tutucu olduğumuz malum. Üstelik böyle bir restoranı Four Seasons Hotel Bosphorus gibi üst düzey, ulusal bir otel zincirinin ana restoranı yapmak beraberinde birçok zorluk getirebilir.
#Ebru ERKESuşiyle ülkemde tanıştım, Japonya dışında da epey yedim. İlk kez gerçek suşi yiyince anladım ki o zamana kadar suşi yememişim, muşi yemişim. Japonya dışında gerçek suşi bulmak kolay değil. Gerçek suşi yediğinizde o zamana kadar varlığını bile bilmediğiniz lezzetlerle karşılaşıyorsunuz. Bildiğinizi sandığınız lezzetli deniz ürünlerinin bilmediğiniz yönlerini ve nüanslarını da keşfediyorsunuz. Bu şölenin adı, omakase...
#SuşiMürver Restaurant’ın menüsüne yeni tatlar eklendi. Dondurmacı Cremeria Milano, Cihangir’e yeni şube açtı. Sinop lakerdası coğrafi işaret tescili aldı. Sosyal medyada trend olan soğanlı milföy ve oyuncu-yemek programcısı Rıza Sönmez’in yemek kitabıyla yeme-içme dünyasından haberler burada...
#SinopEtiler’de açılan Arkestra’nın şefi Cenk Debensason, Michelin yıldızı almış pek çok şeften üstün. Üstün derken seçtiği malzemeleri, bunları yemekte nasıl ve ne oranlarda kullandığını ve pişirmedeki ustalığını kastediyorum. Aynı nedenle de Arkestra’nın geleceğinden korkuyor ve Cenk için endişeleniyorum. Neden mi, gelin size anlatayım...
#ArkestraAyvalık, sonu ille denize kavuşan daracık taş sokaklarından Çamlık’a, Sarımsaklı’dan Cunda’ya hayallerdeki Ege kasabası. Girit’ten ve Midilli’den esen lezzet rüzgârıysa zeytinyağına ve balığına meftun. Tabak tabak Ayvalık-Cunda turumuzda gelenekseli de var, modern adresler de....
#YAZARNihayet iyi bir coffee shop da buldum Los Angeles’ta. Venice Beach’te, Intelligentsia Coffee. Güne başlamak için uygun çünkü kruvasanları da güzel. Tabii en önemlisi, nerede yemek yenileceği. Superba, Gjelina ve Chinois on Main’den geçen hafta bahsettim. İşte geriye kalanlar... (Los Angeles2. bölüm)
#Downtown LAEv sahibi AKFEN. İşletmeci, Raffles ve Fairmont gibi otel zincirlerini elinde bulunduran ACCOR. Danışman, dünyanın en iyi 56’ncı restoranı Mikla’nın sahibi ve şefi Mehmet Gürs. Bu üçlüyü bir araya getirense Karaköy’ün en yenisi Mürver. Ama durun, hemen elitizm titremesine kapılmayın...
#Mehmet GürsTürklerin en çok rağbet ettiği Avrupa kentlerinin başında Roma yer alıyor. Gidenlerin büyük çoğunluğunun derdi gerçek İtalyan mutfağının tadına bakmak. “Nerede gerçek İtalyan yemeği yiyebiliriz” en sık duyduğum soru. Size bu hafta klasik Roma mutfağını sunan lokantaların adresini vereceğim. Bu adreslerin büyük bölümünde yemek yedim. Hepsi birbirinden lezzetli. Bazı adresleri de damağına güvendiğim arkadaşlarımdan aldım. Umarım önerilerim sayesinde Roma geziniz lezzetli geçer.
#Roma Restaurant Tavsiye