İngiltere merkezli seyahat dergisi Time Out, ‘Dünyanın en havalı 40 semtini’ listeledi. Komşuluğun ve kültürel yapının hâlâ korunduğu bölgelerin yer aldığı seçkide, ülkemizden de İstanbul’un Bebek semti yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’nin en havalı semtleri hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi önerdiler...
#RotaKorona günlerinde tekrar sokaklara dönüş zamanlarını yaşıyoruz. Güzel haber geçen hafta geldi. Hasret kaldığımız restoran, kafeler kapılarını müşterilere tekrar açtı. Ben de yazarlara hasretle gitmeyi bekledikleri, çok özledikleri mekanları sordum.
#Nilüfer AçıkalınKültürel hayatın en önemli yapı taşlarından biri kitaplarıdır. Ülkelerin geçmişi de bugüne dek basılmış kitaplarda saklıdır. Bu yayınlar aynı zamanda ülkemizin geleceğine ışık tutan rehberlerdir. Farklı dillerde yayınlanan eserlerden de diğer ülkelerin kültürlerini öğrenebilir ve ortak paydada birleşmeye bir adım daha yaklaşabiliriz. Bu denli önemli olan kitaplar için ise en büyük tehlike korsan kitaplardır. Hak sahiplerinin haklarının gasp edilmesi sebebiyle de tüm sektör zarar görür. Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR) bu konuda ihlalleri önlemeyi amaç bilmiş ve halkı bilinçlendirmeyi amaçlamıştır. Biz de bu konuda YAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aksoy ile bir röportaj gerçekleştirdik.
#YAYBİRBaşarıya ulaşılan girişimcilik hikâyelerinde özellikle yola çıkılırken kurulan hayalleri, ardından yapılan hatalardan alınan dersleri daha çok merak ederim. İşte, BKM Kitabevi Kurucusu Kutbettin Bingölbalı’nın öğretilerle dolu başarı hikâyesi de en iyi örneklerden biri olarak çıkıyor karşımıza.
#BURSAHafta içinde WWF’in (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Akdeniz’de plastik kirliliğine dikkat çeken ve bir süredir İstanbul’da demirleyen Blue Panda Yelkenlisi’ne konuk olduk. WWF-Türkiye ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmeleri Derneği (TURYİD) ‘Sıfır Atık’ hareketine destek amacıyla başlattığı girişim çerçevesinde harekete destek veren dernek üyesi restoranların sahipleriyle bir araya geldik.
#Müge AkgünSizin Beyoğlu’nuz nasıl bir yer? Müdavimi olduğunuz mekânlar var mı? Gözünüzün önüne ilk neresi geldi? En son ne zaman gittiniz? Hayatını Beyoğlu’nun tarihini ve önemini anlatmaya adayan mimar ve kent kültürü araştırmacısı Turan Akıncı, “Cumhuriyet’te Beyoğlu” adlı kitabını yayımladı. 1923-2003 arasında bölgedeki yaşamın ve sanat alışkanlıklarının nasıl değiştiğini kaleme alan Akıncı, “Beyoğlu bitti mi” diye soranlara iyimser bir yanıt veremiyor.
#İpek İzciÜniversite sınav sistemi ve liseye girişin değişmesi sadece velileri ve öğrencileri değil, yayıncıları ve kitabevlerini de etkiledi. Türkiye Yayıncılar Birliği’ne göre, yayınevleri 280 milyon dolar zarar edecek. Kitabevi yetkilileri, birçok kişinin işsiz kalacağını söylüyor. Kapakları değiştirilen eski kitaplar ise YKS adı altında satışa sunuluyor.
#GazetehaberleriHÜRRİYET’te çıkan iki yazımla ilgili okurlarımdan gelen e-postaların bir bölümünden seçmeler yayımlıyorum. Yazlarımdan biri 28 Eylül’de ‘Günde 1 Dakika Kitap Okuyoruz’ başlığıyla, diğeri de 29 Eylül’de ‘Kitabevlerimiz Yeniden Düzenlenmeli’ başlığıyla yayımlandı.
#Yazarlar