Paylaş
Ülkemizde kitap okuma alışkanlığı giderek azalıyor. Türkiye Eğilimleri Araştırma (TEA) Raporu’na göre; 2019’da kitap okumayanların oranı %50,9 iken, bu oran 2020 yılında %59,1’e yükselmiş bulunuyor. Oysaki Türkiye’nin okuyan, araştıran, sorgulayan, yaratıcı ve iyi eğitimli gençlere ihtiyacı var…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 verilerine göre Türkiye’de kitap okumaya günde bir dakika gibi kısa bir süre ayrılırken; televizyon izlemeye yedi saat, internete ise dört saat ayrılıyor. Covid-19 salgını sürecinde ise teknoloji bağımlılığı daha da artmış; salgın öncesi dört saat civarında olan teknoloji kullanımları, çoğu gün sekiz saati aşmış durumda. Ayrıca uzaktan eğitimle birlikte her yaştan öğrencilerin ekranla olan ilişkilerindeki artış, onları neredeyse kitap okumayı unutur duruma getirmiş bulunuyor.
Global English Editing tarafından, 2021 yılında, ülkelere göre okuma oranlarına yer verilen bir araştırma yayınlandı. Türkiye bu araştırma kapsamındaki 180 ülke arasında 140’ıncı sırada yer alıyor. Ve ne yazık ki, kitap okuma oranında da önceki yıllara göre bir artış söz konusu değil. Satılan kitapların türlerine göre bir değerlendirme yapıldığında ise, aşk kitaplarının %65’lik bit oranla en yüksek sırayı aldığı; siyaseti konu alan kitapların %24’lük, düşünce/felsefe kitaplarının da %13’lük bir oranla bunu takip ettiği görülüyor.
Türkiye’de faaliyetlerini kitap okumayı özendirmek ve sevdirmek, kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak, Türkiye’nin farklı yerlerinde yaşayan bireylerin eşit şartlarda kitaba ulaşmalarını sağlamak ve herkese her yerde kitap okutmayı başarmak amacıyla görev yapan bir vakıf var: Herkese Kitap Vakfı.
“Okuyan Türkiye için Herkese Her Yerde Kitap” sloganı ile çalışmalar yapan Herkese Kitap Vakfı; kitabevleri, yayınevleri, belediyeler, şirketler ve diğer sivil toplum kuruluşları ile el ele vererek kitap hediye etmeyi bir alışkanlık haline getirmek için çaba veriyor.
Herkese Kitap Vakfı tarafından başlatılan ve her yıl Nisan ayının üçüncü pazarı kutlanan “Kitap Hediye Günü”, bu yıl, 17 Nisan’ da Miniatürk ve İstinye Park AVM’ de yapılan törenlerle kutlandı. Miniatürk’ teki törene; İBB Kültür A.Ş., Türkiye Yayıncılar Birliği, çocuklar ve velileri katıldı. Miniatürk bahçesinde bulunan ve dalları kitaplarla süslenmiş “Kitap Ağacı” altında toplanan çocuklara, kitap hediye edildi.
Vakfın Kurucu Genel Başkanı Bülent Şenver çocuklarla
Öğleden sonra İstinye Park AVM’ de “Yazarlar Buluşması” ile devam eden kutlamada; Herkese Kitap Vakfı tarafından çocuklar için özel olarak besteletilen “Kitap Hediye Günü Marşı” çalınırken, Vakfın getirdiği kitaplar yazarlar tarafından ziyaretçilere dağıtıldı.
Birbirimize kitap hediye etme alışkanlığımız olmadığına değinen Herkese Kitap Vakfı Kurucu Genel Başkanı Bülent Şenver; kitap okumanın insanın zihnini, ruhunu ve vicdanını geliştiren en önemli alışkanlık olduğunu söylüyor. “Bir kitap bir gelecektir. Her kitap yeni bir pencere açar.” diyen Şenver, bizlere; kitabın en değerli hediye olduğunu söylüyor ve ‘benim kitap hediye edecek kimsem yok’ dememeyi, okuyan bir Türkiye yaratmak için el ele vermeyi öğütlüyor.
Sayın Şenver’ e katılıyorum. Türkiye’ nin daha çok okuyan bir ülke olabilmesi için hepimizin yapabileceği şeyler var. Örneğin, hediye seçiminde önceliğimizi kitaptan yana kullanabiliriz. Okuduğumuz kitapları köy okullarına ya da kütüphanelerine gönderebiliriz. Herkese Kitap Vakfı’ nın https://www.herkesekitapvakfi.org/ adresli web sitesini ziyaret ederek, yapabileceklerimizle ilgili bilgi alabiliriz.
Dileğim; yakın bir gelecekte, Türkiye’nin çok okuyan ülkeler arasına girişini Sizler’e yine bu satırlarda bildirebilmek… Umarım fazla beklememe gerek kalmaz dileğimin gerçeğe dönüşmesi için,
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş