Aniden gelen misafire ya da akşam yemeğinden sonra bastıran ‘bir tatlı olsa da yesek’ krizlerine deva olacak harika iki reçeteyle geldim bu hafta. Elinizin altındaki malzemelerle her an yapabileceğiniz bu tarifler kuplarda servis edildiği ve dolapta birkaç gün saklanabildiği için de çok pratik.
#Kut2023 yılının en çok konuşulan gastronomi hadiselerinden biri Michelin Rehberi’nin değerlendirdiği restoranlarımız ve yıldız kazanan şefleriydi. Biz de bu yılbaşında Michelin yıldızı alan restoranlarımızın şeflerinin elinden çok özel lezzetleri mutfaklarımıza taşımak istedik. Yılbaşı akşamı klasiklerin dışına çıkıp misafirlerini şaşırtmak ve ihtişamlı bir sofra kurmak isteyenler için yeni yıla yakışan yıldızlı tarifler aldık.
#YılbaşıBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıBu dönemde inekler senenin en iyi sütünü veriyor. Siz de zamanı geçmeden, iyi bir çiftlikten süt alın ve sütlü tatlıları doğru zamanda deneyin. Biri damlasakızlı ve çilek soslu, biri elmalı, biri de fırın sütlaç olmak üzere üç önerim var sizlere.
#TatlıNurlu, sıra, ak... Memleketimize özgü bu enfes badem çeşitleriyle yemeklerimize sınıf atlatabiliriz. Benim mutfağımda badem bazen kuru üzümlü bir pilavda olur, bazen de miski amberle kavrulmuş bir helvada... Yılbaşı sofralarınıza yakışacak önerilerimi sizle paylaşıyorum.
#BademÇeşme-Alaçatı hattı, konaklama seçeneklerindeki butik anlayışı yıllardır restoranlarında da sürdürüyor. Kimi İstanbul’dan sezonluk konukları, kimi yerlileriyle her sezon mutlaka gastronomik bir şölen yaşatan bölgenin yeme içme dünyasından haberlerim var...
#YazarÇilek yatağında scone, sucuklu patates dolması, kerevizli mercimek çorbası, dondurmalı soğuk kahve... Geleneksel reçeteler, dünya mutfağının en iyi örnekleriyle aşçı ve yemek yazarı Aydan Üstkanat’ın ‘Yap, Ye, Paylaş’ adlı kitabında buluştu. Kitapta sofra düzeni ve mönü seçimi konusunda bilgiler de veren Üstkanat ile kitabını konuşup ipuçları ve öneriler aldık.
#PancakeJoan, Josep ve Jordi... Onlar, gastronomi dünyasının ‘Jackson Kardeşler’i gibiler. İspanya Girona’daki restoranlarıyla Noma’yı tahtından ettiler, önceki yılın ardından bu yıl da dünyanın en iyi restoranı seçildiler. Yaz başından beri Türkiye’ye gidip geliyor, Anadolu’yu geziyor, araştırma yapıyorlardı. Bu araştırmaların sonucunda, İstanbul’da özel davetli gruplarına üç gece üst üste ziyafet çektiler. O harala gürele arasında mutfaklarına daldık. Josep İspanya’ya dönmüştü. Ama ekibin beyni Joan ve fırlaması Jordi’yle Michelin yıldızlarından girdim, parayı nereden kazandıklarından çıktım.
#Roca KardeşlerÖzlem Kumrular (36) Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü mezunu. Aynı üniversitenin tarih bölümünde yüksek lisansını, İspanya’daki Salamanca Üniversitesi’nde doktorasını yaptı. 16’ncı yüzyıl Avrupa Osmanlı ve Akdeniz tarihi üzerine yoğun araştırmaları ile biliniyor. Ayrıca değişik türlerde 15 kitabı var.