Güncelleme Tarihi:
1 Michelin ve yeşil yıldızlı OD Urla’nın şefi Osman Sezener’den
KÖZDE KEREVİZ (6-8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 4 kereviz (iri boyda)
◊ 750 ml süt
â—Š 300 ml krema Â
◊ 150 gr tereyağı
◊ 1 küçük parça damlasakızı (isteğe göre miktarı arttırılabilir)
◊ 1/2 bağ kereviz yaprağı (ince doğranmış)
â—Š ZeytinyağıÂ
NASIL YAPARIM?
◊ Dışı topraklarından arındırılıp saçakları temizlenmiş, ancak soyulmamış 2 iri kerevizi tuz ve zeytinyağıyla birlikte yağlı kâğıt ve alüminyum folyoya sarın. 180 dereceye ısıttığınız fırında 2 saat pişirin. Pişip pişmediğini şiş batırarak kontrol edebilirsiniz; pişmediyse fırında daha çok tutulabilir.
◊ Diğer 2 kerevizin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. 750 ml süt ve biraz tuzla birlikte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra süzün ve kalan sütü başka bir tencereye alıp 300 ml krema ve damlasakızıyla tekrar kaynatıp el blender’ıyla pürüzsüz olacak şekilde çekip süzün. Bu bizim sosumuz olacak. Kalan kerevizleri de tuz ve tereyağı ekleyip mutfak robotunda çekin.
◊ Fırında pişen kerevizleri ikiye kesip yarım santimden daha ince dilimleyin. Dilimlerin uçları üst üste gelecek şekilde dizip rulo haline getirin ve bir gül şekli verin. Kerevizlerin etrafını yanmaz bir iple bağlayıp üzerine biraz zeytinyağı ve tuz ilave edip sıcak fırına koyun.
◊ Tabağın en altına ısıttığınız kereviz püresini, sonra da damlasakızlı sosu koyun. Fırından çıkardığınız kerevizin ipini kesip spatula yardımıyla tabağın ortasına yerleştirin. Üzerine ince doğranmış kereviz yaprakları ve zeytinyağı gezdirip servis edin.
Â
MESİR MACUNLU DANA YANAK (3-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
â—Š 3 dana yanak
â—Š 2 lt et veya tavuk suyu
◊ 2 orta boy soğan (8’e kesilmiş)
◊ 1 kereviz (soyulup 4’e kesilmiş)
◊ 1 havuç (iri küpler halinde kesilmiş)
◊ 4 diş sarımsak (soyulup 2’ye kesilmiş)
◊ 2 yemek kaşığı mesir macunu
â—Š 1 yemek kaşığı salçaÂ
◊ 2 defne yaprağı
â—Š 5 tane karabiber
◊ 2’şer dal taze kekik ve biberiye
◊ Zeytinyağı
â—Š Tuz
Salata içinÂ
◊ 1 bağ kuzukulağı
◊ 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
◊ 1 çay kaşığı sumak
◊ 1/2 çay kaşığı pembe biber
â—Š ZeytinyağıÂ
â—Š Tuz
NASIL YAPARIM?
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağıyla tencereyi iyice ısıtın. Tuzladığınız dana yanakları mühürleyin. Mühürlenen dana yanakları bir kenara alıp soğan, sarımsak, kereviz ve havucu tencereye ekleyin.
◊ Sebzeleri karamelize olana kadar kavurun. Salçayı ekleyip tekrar kavurun. Dana yanakları, et suyunu, mesir macununu, defne yapraklarını, tane karabiberleri, tuzu, taze biberiye ve kekiği ekleyip kaynatın. Kaynamaya başlayınca altını kısıp kapağı kapalı 2,5 saat pişirin.
â—Š Arada kontrol edip suyu azalırsa bir miktar daha su ekleyin. 3 saatin sonunda etleri kontrol edin. PiÅŸmeme durumunda 20 dakikada bir kontrol ederek piÅŸirme iÅŸlemine devam edebilirsiniz.Â
◊ Etler iyice piştiğinde bir kenara ayırın ve tenceredeki suyu başka bir tencereye süzün. Suyundan süzülen sebze karışımını da mutfak robotunda 1 küp tereyağıyla çekip etin yanında verebilirsiniz.
◊ Pişen yanakları sosu süzdüğünüz tencereye koyup tekrar kaynatın. Yanakları sosuyla birlikte tabaklara yerleştirin.
◊ Salata için gerekli malzemeleri harmanlayıp yanakların üzerine yerleştirin.
◊ Görselliği zenginleştirmek için dilerseniz kuzugöbeği ve istiridye gibi mantarları tavada tereyağında pişirip etin üzerinde sunabilirsiniz.
Â
PIRASA SOSLU EV ERİŞTESİ VE KALAMAR (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 600 gr ayıklanmış kalamar
◊ 500 gr pırasanın beyaz kısmı (ince doğranmış)
◊ 100 gr tereyağı
◊ 3 diş sarımsak (ezilmiş)
◊ 2 yemek kaşığı tulum peyniri (rendelenmiş)
â—Š 300 ml krema
◊ 300 ml süt
â—Š 300 gr ev eriÅŸtesi
◊ 2 bağ ayıklanmış maydanoz yaprağı
◊ 300 ml zeytinyağı
◊ 3 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
â—Š 4 ceviz
â—Š 1 limon suyu ve kabuÄŸu
â—Š Tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Sosu karartmaması için önce zeytinyağını 10 dakika buzdolabında bekletin. Maydanoz, zeytinyağı, sirke, ceviz, limon suyu ve kabuğunu bir mutfak robotuna alıp pürüzsüz olana kadar çekin. Buzdolabına kaldırın.
◊ Tavada tereyağını eritin. Pırasa ve 2 diş sarımsağı ekleyip orta ateşte iyice yumuşayana kadar pişirin. Renk almamasına ve beyaz kalmasına özen gösterin.
◊ Krema, süt ve 1 çay kaşığı tuz ilave edip 20 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Mutfak robotu kullanarak pürüzsüz hale gelecek şekilde çekin.
◊ Bir tavada 1 diş ezilmiş sarımsağı zeytinyağıyla kavurduktan sonra kalamarları ekleyip yüksek ateşte soteleyin. Mangalda pişirme imkânı varsa mangalda pişirmeyi tercih edin.
◊ Kaynar tuzlu suda ev eriştelerini haşlayın. Fazla haşlamamaya özen gösterin. Pırasa sosunun içinde de bir miktar pişecekler. Eğer elinizin altında erişte yoksa makarna veya arpa şehriyeyle yapmayı da deneyebilirsiniz.
â—Š Yarı piÅŸirdiÄŸiniz ev eriÅŸtesini tavaya alıp piÅŸme suyundan yarım su bardağı kadar ekleyin. 1 kepçeden biraz fazla olacak ÅŸekilde de pırasa sosunu tavaya ilave edin. Tavada orta ateÅŸte kaynayana kadar karıştırın. Bu aÅŸamada sos ve eriÅŸtenin kremamsı kıvamdan biraz daha sulu bir halde olması gerekiyor. Ä°sterseniz makarna suyundan biraz daha ilave edebilirsiniz.Â
◊ 3 yemek kaşığı rendelenmiş tulum peynirini ekleyip erişteyi ocaktan alın. Tabağın en altına koyduğunuz erişteyi alttan biraz vurarak tabağa yayın. Üzerine maydanoz sosunu gezdirin.
◊ Sotelediğiniz kalamarları eriştenin üzerine ekleyip servis edin.
1 Michelin yıldızlı Arkestra’nın şefi Cenk Debensason’dan
PESTO AGNOLOTTİ (2 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
â—Š 200 gr taze makarna hamuru
Pesto sos için
â—Š 360 gr fesleÄŸenÂ
â—Š 40 ml beyaz balsamik sirke
◊ 120 ml zeytinyağı
â—Š 40 gr parmesan
◊ 11 gr sarımsak
â—Š 5 gr tuz
â—Š 2 gr karabiber
Peynirli dolgu için
â—Š 130 gr mascarponeÂ
â—Š 50 gr parmesanÂ
â—Š 100 gr ricotta
â—Š 8 gr limon kabuÄŸu
â—Š 10 ml limon suyu
Tabaklamak için (1 porsiyon)
â—Š 100 gr taze makarna hamuru
â—Š 120 gr peynirli dolgu
â—Š 30 gr pesto sos
â—Š 100 ml sebze suyu
◊ 30 gr tereyağı
â—Š 4 yaprak fesleÄŸen
â—Š 4 yaprak reyhan
â—Š 6 gr çamfıstığıÂ
â—Š 12 gr parmesan
NASIL YAPARIM?
◊ Pesto sos için fesleğen yapraklarını saplarından ayıklayın. Yaprakları kaynar suda renklerini kaybetmeyecek şekilde kısa süre haşlayıp buzlu soğuk suya alın. Tüm malzemelerle birlikte pürüzsüz olana kadar çekin ve süzgeçle süzün.
◊ Peynirli dolgu için parmesanı ve limon kabuğunu ince uçlu rendeyle rendeleyin. Kalan malzemeleri ekleyip karıştırın.
◊ Makarna hamurunu makarna makinesinin 10 numaralı ayarından başlayarak her bir kademeden 2 defa geçirip en son
2 numaralı ayarda duracak şekilde çekin. Hamuru uzunlamasına açtıktan sonra düzleyin. Makineniz yoksa elde merdaneyle 1-2 milim kalınlıkta açın. ◊ Hamuru agnolotti veya ravioli yapacak gibi kesip içine 1’er kaşık peynirli harçtan doldurarak kapatın. Sebze suyunda haşlayın. Tavaya alıp 2 dakika çevirin. Tereyağı ve pesto sosu ekleyip bağlayın.
◊ Makarnaları tabağa pesto sosla birlikte alın. Çamfıstığı, fesleğen ve reyhan yapraklarıyla süsleyin. Parmesanı fırında kızartıp sunumunda cips gibi kullanabilirsiniz.
1 Michelin yıldızlı Nicole’ün şefi Serkan Aksoy’dan
Â
HİNDİ VE KAZANDİBİ (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Hindi için
◊ 2 parça hindi göğüs
â—Š 500 gr hindi but
â—Š 100 ml krema
◊ 50 gr yumurta beyazı
◊ 200 gr mantar (çok ince kıyılmış)
◊ 2 büyük soğan (çok ince kıyılmış)
◊ 3 diş sarımsak
â—Š Bir tutam toz kiÅŸniÅŸÂ
â—Š Tuz, karabiber, kekik
Sos için
â—Š 500 ml et suyu
◊ 200 ml kırmızı şarap (isteğe bağlı)
◊ 2 yemek kaşığı domates salçası
◊ 2 yemek kaşığı tereyağı
â—Š 1 soÄŸan
◊ 1 kereviz sapı
◊ 1 havuç
◊ 2 defne yaprağı
◊ 10 maydanoz sapı
â—Š 10 tane karabiber
Kazandibi için
◊ 3 lt süt
◊ 350 gr pirinç sübyesi
◊ 50 gr pirinç unu
◊ 150 gr mısır nişastası
◊ 2 yemek kaşığı mahlep
â—Š Tuz, karabiber
Pirinç sübye için
◊ 1 kg pirinç
Tabaklamak içinÂ
◊ 8-10 dilim trüf mantarı (isteğe bağlı)
◊ 6 kurutulmuş kuzugöbeği mantarı (isteğe bağlı)
1 Michelin yıldızlı Teruar Urla’nın şefi Osman Serdaroğlu’ndan
Â
TOKAT SOĞANI DOLMASI VE KÜŞLEME (8-10 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Soğan dolması için
â—Š 500 ml nar suyu
◊ 200 ml mor havuç suyu
◊ 10 orta boy Tokat soğanı
Dolma harcı için
◊ 100 gr kırık pirinç
◊ 150 gr Tokat soğanı
◊ 75 ml zeytinyağı
â—Š 30 ml limon suyu
â—Š 2 yemek kaşığı domates rendesiÂ
◊ 1 çay bardağı su
◊ 1 bağ taze nane (kıyılmış)
◊ 1 yemek kaşığı yenibahar
◊ 1/2 yemek kaşığı tarçın
â—Š 1’er çay kaşığı karabiber, tuzÂ
Servis için
◊ 2 şiş kuzu küşleme
NASIL YAPARIM?
â—Š SoÄŸanları yemeklik doÄŸrayıp tencereye alın. Zeytinyağıyla beraber kısık ateÅŸte ÅŸekeri çıkana kadar yarım saat civarında piÅŸirin. Isladığınız pirinçleri ilave edin. Limon suyu, domates rendesi ve baharat çeÅŸitlerini katıp karıştırın. Bu aÅŸamada damak tadınıza göre tuz ve ÅŸeker ekleyebilirsiniz. Suyunu ekleyip kapağı kapalı ÅŸekilde 15 dakika piÅŸmeye bırakın. SoÄŸuyan harca taze naneleri ilave edin.Â
â—Š SoÄŸanların baÅŸ kısmını kesip kabuklarıyla beraber buharda 1 saat kadar piÅŸirin. SoÄŸanların iç katmanlarını boÅŸaltıp pirinçli harçla doldurun. Açık tarafı yukarı bakacak ÅŸekilde tencereye yerleÅŸtirip nar ve havuç suyunu ilave edin. Kısık ateÅŸte 45 dakika piÅŸmeye bırakın. Tuzunu isteÄŸe göre ayarlayın.Â
â—Š SoÄŸanlar piÅŸtikten sonra tencerede kalan sıvıyı çektirip sos elde edin.Â
◊ Servis esnasında kasabınızdan aldığınız küşlemeleri ızgarada pişirin. Yanında çektirilmiş sos ve soğan dolmalarıyla servis yapın. Nar taneleri ve yeşilliklerle de süsleyebilirsiniz.
Â