Kruvasan mı ayçöreği mi?

Güncelleme Tarihi:

Kruvasan mı ayçöreği mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2022 07:00

Şekilleri birbirine benzese de lezzetleri çok farklı iki hamurişi onlar... Okurlarımız bu hafta çıtır çıtır kruvasanla ağızda dağılan ayçöreğini kıyasladı. Şef Merve Burcu Akbulut ise püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz kruvasan mı ayçöreği mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 67’si kruvasanı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Kruvasanı ne sıklıkla yiyor, hangi adreslerden satın alıyorsunuz? Sade halini mi
daha çok seviyorsunuz, yoksa içi krema veya peynir-şarküteri dolgulu olanları mı? Sizce kahveyle mi daha iyi gidiyor, çayla mı?
Ayçöreğini beğendiğiniz pastaneler hangileri? İç harcının kuru üzümü bol mu olmalı; ceviz veya fındık da ekler misiniz?” İşte gelen yorumlardan bazıları...

@esirel: “Her ne kadar ayçöreğini çok sevsem de kruvasan kesinlikle daha çok yediğim bir ürün. Ama güzelini bulmak zor maalesef...”

@arzugi: “İlk tercihim kruvasan, sade olanını tercih ediyorum. Kahveyle birlikte yemeyi seviyorum. Ayçöreğini de çok severim ama eski lezzetini hiçbir şekilde bulamıyorum. Bol üzümlü ve cevizlisini bulsam hemen alacağım.”

Haberin Devamı

@isinirakk: “Çemberlitaş’tan Sultanahmet’e inerken solda Çiğdem Pastanesi’nde ayçöreği hâlâ öğrenciliğimizdeki lezzetinde. Babadan oğula geleneksel tariflerle devam ediyorlar.”

@donusunce__: “Tabii ki ayçöreği! Fırından yeni çıkmışsa yanında bir fincan kahveyle tadına doyum olmaz.”

@hale_civelek: “Tereyağlı kruvasanı çok severim.”

@izcigunizi: “Bol tereyağıyla yapılmış bir kruvasan, içi kat kat... En sevdiğim...”

@gulnur.ozben: “Kruvasan diyorum. En çok sadesini severim. Özellikle filtre kahveyle tercih ediyorum...”

@selmaozdogan: “Bol tereyağlı kruvasan... Kremalı olanını seviyorum ve çayla tercih ediyorum.”

@simgekrblt: “Kruvasan için tercihim, Çengelköy’deki Nou.”

@evaninyemekdunyasi: “Kafkas Pasta Şekerleme ayçöreğini  çok iyi yapar.”

@mealmyths: “Fırından yeni çıkmış, çıtır çıtır kabuğuyla elde dağılan, içi güzelce katman katman kabarmış bir kruvasan ve kahve ikilisini kahvaltıda hiçbir şeye değişmem. Kesinlikle sadesi diyorum! Kremalı çeşitleri de oldukça başarılı oluyor ama zorlama geliyor. Hamurun mis gibi tereyağı kokusunu alamıyorsunuz, öyle yapılınca diğer malzemelerin tadı ağır basıyor ve kruvasan kayboluyor sanki. Kruvasan hamuruyla yapılan bitter çikolatalı ‘pain au chocolat’ da ayrı favorim. Ayçöreğini de severim ama her zaman aradığım bir lezzet değil, denk gelirsem yerim.”

Haberin Devamı

Özellikleri

Merveilleux Patisserie’nin sahibi ve şefi Merve Burcu Akbulut’tan...

KRUVASAN

Kruvasanın kalitesini belli eden en önemli özellik, tereyağı kokusudur.

Tereyağını hamura direkt katıp karıştırmak yerine, yağı hamurun ortasına koyun. Hamuru bir bohça gibi kapatın, merdane yardımıyla açarak katlayın ve sonra tekrar açın. Açma ve katlama işlemi birkaç kez tekrarlanmalı. Bu sayede tereyağını hamura eşit şekilde yedirebilirsiniz.

İyi bir kruvasan kesildiğinde içe doğru dönen hamur kıvrımlarını görmemiz gerekir.

AYÇÖREĞİ

Ayçöreği mayalı hamurla yapılır. Bu hamura mahlep ve damlasakızı eklenebilir.

İç dolgusuna katılan ceviz, kuru üzüm ve fındık bol tutulmalı.

Haberin Devamı

Ayırt edici bir diğer özelliği de üzerindeki çatal izidir. Üzerine fırçayla yumurtalı karışım sürülüp fırına verilmeden önce çatalın tersiyle çizikler atılır.

Günümüzde daha çok artan keklerle yapılsa da geleneksel olarak ona özel hazırlanmış yumuşak bir kek harcıyla doldurulursa çok daha lezzetli olur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!