Çorbaya da yakışır, pilava da...

Güncelleme Tarihi:

Çorbaya da yakışır, pilava da...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2021 07:00

Nurlu, sıra, ak... Memleketimize özgü bu enfes badem çeşitleriyle yemeklerimize sınıf atlatabiliriz. Benim mutfağımda badem bazen kuru üzümlü bir pilavda olur, bazen de miski amberle kavrulmuş bir helvada... Yılbaşı sofralarınıza yakışacak önerilerimi sizle paylaşıyorum.

Haberin Devamı

Anadolu’da binlerce yıllık bir geçmişe sahip badem, yüksek protein oranıyla kaliteli bir besin kaynağı, doyurucu bir atıştırmalık. Osmanlı saray mutfağının gözde malzemelerinden biri olmuş, çorbadan pilava türlü yemeklerde kullanılmış. Ülkemizde en çok Datça Yarımadası’nda yetişiyor, oldukça yüksek bir üretim hacmimiz var. Ama 90’ın üzerinde badem çeşidimiz olduğunu kaçımız biliyor? Nurlu, ak, sıra gibi memleketimize özgü bademleri kullanarak yemeklere farklı aromalar eklemek mümkün.

Hemen kolları sıvamak isteyenler için işte tariflerim...

Çorbaya da yakışır, pilava da...

DANEÄ° SARI

(4-5 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 1/2 köy tavuğu * 2 su bardağı pirinç

Haberin Devamı

* 3 su bardağı tavuk suyu

* 4 yemek kaşığı tereyağı

* 1 su bardağı badem * 1 yemek kaşığı safran

* 1 fincan gül suyu * 1 yemek kaşığı bal * Tuz

NASIL YAPARIM?

* Önce bademleri suya koyun ve safranı
gül suyuna bırakın.
* Tavuğu haşlamaya başlayın, pirinci ıslayın.
* Suda beklettiğiniz bademlerin kabuklarını soyun, bir kenara alın.
* Pilavı pişireceğiniz tencereye 3 su bardağı tavuk suyu ve balı koyup karıştırın. Kaynayınca içine suları süzülmüş pirinçleri ve tuzu ekleyin, kısık ateşte 10-15 dakika pişirin.

* Bademleri ikiye bölün, tereyağında altın sarısı olana kadar soteleyin. Ateşten alın,
kâğıt havlu üzerine yerleştirin.
* Pilava gül suyu ve safranı ekleyin, dikkatlice karıştırın. Kapağını kapatıp 5 dakika daha kısık ateşte pişirin. Altını kapatıp 10 dakika dinlendirin, bademleri ve tavuk parçalarını koyup servis edin.

Çorbaya da yakışır, pilava da...

SARAY PÄ°LAVI

(4 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 2 su bardağı Gönen baldo pirinç
* 4 yemek kaşığı badem (kaynar suda
20 saniye haşlanıp kabukları soyulmuş)

* 4 yemek kaşığı yayık tereyağı

* 3 su bardağı et suyu
* 1 yemek kaşığı tereyağı

* 1 yemek kaşığı kuru üzüm

* 1/2 demet dereotu, iri doğranmış

Haberin Devamı

* 3 su bardağı su * Tuz

NASIL YAPARIM?

* Pirinci, nişastası gidene kadar yıkayın ve çok az tuzla birlikte ılık suda 20 dakika ıslayın. Daha sonra süzün, nemini alın. 

* Bademleri ikiye bölün ve altın sarısı olana kadar tereyağında soteleyin. Ateşten alıp kâğıt havlu üzerine yerleştirin.

* Tereyağını tercihen bakır bir tencerede eritin, pirinci ekleyin. Tuzlayıp kısık ateşte 20 dakika kavurun. Et suyunu ekleyip yüksek ateşte 1 dakika kaynatın. Ateşi kısın, tencerenin kapağını kapatıp 10-15 dakika pişirin. 20 dakika demlenmeye bırakın.

* Tencerenin kapağını açıp tahta kaşık yardımıyla pirinçleri kırmadan dikkatlice karıştırın. Badem ve kuru üzümleri ekleyip kapağını kapatın, 10-15 dakika daha demlendirin. Servisten hemen önce dereotlarını ekleyip karıştırın.

Haberin Devamı

Çorbaya da yakışır, pilava da...

GÃœLLABÄ°YE HELVASI

(10 porsiyon)

NE LAZIM?

* 300 gr bal * 100 gr tereyağı

* 250 gr buğday nişastası * 200 gr badem

 * 1 yemek kaşığı gül suyu * Mercimek büyüklüğünde miski amber (yoksa damlasakızı)

NASIL YAPARIM?

* Yayvan bir tencereye balı koyun ve ısıtın. Üzerine tereyağını ekleyip ocaktan alın. Tahta kaşıkla karıştırarak tereyağını eritin.

* Nişastayı biraz suyla açın. Ballı tereyağı tenceresini ocağa geri koyun, yavaşça karıştırarak nişastalı suyu ekleyin.
* Bademlerin yarısını havanda dövülmüş, diğer yarısını bütün olarak gül suyuyla birlikte tencereye ekleyin. Miski amberi de ilave edip kısık ateşte helva kalınlaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
* Pişen helvayı düz bir tepsiye yayın. Üzerini file bademle süsleyin. Soğuyunca servis edin.

Haberin Devamı

Çorbaya da yakışır, pilava da...

BADEMLİ TAVUK ÇORBASI

Bu çorba 1539’da Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadeleri için düzenlenen sünnet düğününde yapılmış. Şenliğin tamamında sadece bu tarif için 846 kilo badem kullanılmış.

(6-8 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 1/2 köy tavuğu * 1 havuç (doğranmış)
* 1 soğan (yemeklik doğranmış)

* 200 gr badem * 7-8 tel safran
* 3 yemek kaşığı pirinçÂ* 2 yemek kaşığı tereyağı * 2 tatlı kaşığı niÅŸastaÂ* 2 yumurta sarısı 1-2 yemek kaşığı sirke Â
* 1 limonun suyu * 1 tatlı kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

* Safranı sirkede 3 saat dinlendirin.
* Tavuğu soğan ve havuçla birlikte bir tencerede haşlayın. Pişince tavuk etlerini didikleyin.

Haberin Devamı

* Tenceredeki tavuk suyunun altını açın, pirinçleri ekleyip su kıvam alana kadar ara ara karıştırarak pişirin.

* Bu sırada bademleri bir taşım kaynatın. Kabuklarını soyup havanda dövün veya hafif taneli kalacak şekilde mutfak robotunda parçalayın. Bademleri daha sonra açık pembe renk alana kadar tereyağında kavurun, kaynayan pirinçli suya ekleyip 10 dakika pişirin.

* Bir kâsede nişastayı yumurta sarılarıyla birlikte çırptıktan sonra çok az su ve limon suyu ekleyerek sulandırın. Tencereye azar azar dökerek ve sürekli karıştırarak çorbaya yedirin. Safranlı sirkeyi de ekleyin ve pişmeye bırakın.

* Çorba kâselerine didiklediğiniz tavuk parçalarını koyun, üzerine çorbayı ekleyin. Kıyılmış bademle süsleyin. Dilerseniz nar taneleriyle de servis edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!