Okullar ne zaman açılacak sorusunun yanıtı milyonlarca öğrenci tarafından araştırılmaya devam ediyor. Yaz tatilinin bitmesine çok az bir zaman kala yeni eğitim yılı için hazırlıklarını tamamlamaya başlayan öğrenciler, MEB tarafından belirlenen net tarihi merak ediyor. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte yaz tatilinin biteceği tarih.
#Okullar Ne Zaman AçılacakOkullar ne zaman açılacak sorusunun yanıtı milyonlarca öğrenci tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatiline çıkan öğrencileri, yeni eğitim yılı için hazırlıklarına başladı. Peki, okullar ne zaman açılacak? Yaz tatili ne zaman bitecek?
#Okullar Ne Zaman AçılacakYorucu geçen eğitim ve öğretim döneminin ardından 8 Haziran'da tatile başlayan öğrenciler yaklaşık bir buçuk aydır tatilin keyfini çıkarıyor. Temmuz ayının son günlerine gelinmesi ve Eylül ayına yaklaşılmasıyla birlikte, okulların ne zaman açılacağını ve yaz tatilinin ne zaman biteceğini merak eden öğrenciler, konu hakkında bilgi almak ve MEB'in okulları tekrar eğitim faaliyetine açacağı tarihi öğrenmek adına internette araştırma yapıyor. Peki, okullar ne zaman açılacak? Yaz tatili ne zaman bitiyor?
#Okullar Ne Zaman Açılacak?Okullar ne zaman açılacak konusu sorgulanmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı takvime göre netlik kazanan okullar ne zaman açılacak konusu, öğrenciler tarafından inceleniyor. Bazı öğrencilerin 1 hafta erken başlayacağı 2017-2018 eğitim öğretim dönemi öncesi uzmanlar uyarıda bulundu. Peki, merakla sorgulanan okullar ne zaman açılacak? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
#OkulPamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Gülşen Ünlü, eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa süre kala çocuklarda görülebilecek okul fobisi hakkında anne ve babalara tavsiyelerde bulundu. Okula başlarken çocuklarda kaygı oluşmasının normal bir süreç olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Ünlü, anne babanın rahat olması halinde çocuğun da süreci rahat atlatacağını söyledi.
#Okullar Açılıyor'An', 'na', 'ana', 'anna', 'nana'... Bugünlerde 1 milyonu aşkın ilkokul birinci sınıf öğrencisinin evinden bu sesler yükseliyor. Değişen müfredatla okuma yazma öğrenmeye çalışan öğrenciler, ilk önce a,n,e seslerini görüyor, ardından bunları birleştirerek “an,ne” gibi hecelemeye başlıyor. Heceler de kelimelere dönüşüyor. Ardından “anne ete nane at” gibi cümleler çıkıyor. İlk okuduğu ve yazdığı “Ali bak” olan nesil için çocuklarının bu yöntemle eğitim alması ilginç bir deneyime dönüşüyor. Ancak çocuğunun bu işin mantığını kavraması için durmadan aynı sesleri tekrar ediyor olması anni babaları kaygılandırıyor.
#Prof. Dr. Vesile AlkanOkulların açılmasına sayılı gün kaldı. Çok sayıda çocuk bu yıl kreşe, anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak. Her yaşta akran zorbalığı ya da dışlanma yaşanmasını muhtemel olsa da özellikle okul ortamına ilk kez girecek çocuklarda dışlanma, yalnız kalma durumu daha sık yaşanabiliyor.
#Akran ZorbalığıÜlkemizde eğitim hayatı her ne kadar akademik performans üzerine kurulu gibi görünse de bu akademik performansın desteklenmesi için süreç içerisinde birçok değişken planlanır ve uygulanır. Bunlardan biri de rutinlerdir. Rutinlerimiz hem günlük yaşamımızda hem de iş hayatımızda önemli bir yer tutar.
#Yarıyıl TatiliSizler bu yazıyı okuduğunuzda 2024 yılına girmiş olacağız. İnsan için belirli anlar, günler, haftalar, aylar veya tarihler çok önemli olsa da zaman durmuyor. Biz önemli görsek de görmesek de sürekli ilerliyor. İnsanı, diğer canlıları, doğayı, eşyayı ve belki de idrak ettiğimiz her şeyi etkiliyor ve üzerinde bir iz bırakıyor. Bazen de bu saydıklarımızın hepsinden ya da bazılarından bir şeyler alıp götürüyor.
#Konuk YazarBirçok sınıf öğretmenine göre pandemi sonrası çocukların çoğunun özgüveni eksik ama aynı zamanda kibirliler. Çantalarını toplayamıyor, montlarını giyemiyor, hatta kaşıklarını bile tutmakta zorlanıyorlar. Sanki hâlâ bebekliklerini yaşıyorlar. Çünkü pandemi süresince her istedikleri yapılmış, “hayır”ı bilmeyen paşa, prenses ve prensler haline gelmişler. Evet tablo iç açıcı görünmüyor ama çözümsüz de değil. İşte yeni nesil prens ve prenseslerle baş etme yolları...
#ÖĞRETMENİnsan gelişimi ile eğitim arasındaki ilişki, bireylerin yaşamın çeşitli boyutlarında tam potansiyeline ulaşmalarını destekleyen eğitim anlayışıyla oluşur. Eğitim, insan gelişiminin çeşitli yönlerini önemli ölçüde etkileyen ve şekillendiren kritik bir faktör; aynı zamanda bireyin gelişim düzeyi, bir kişinin eğitimle nasıl etkileşimde bulunduğunu ve eğitimden nasıl faydalandığını etkileyebilir.
#Konuk YazarTelevizyon, bilgisayar, tablet, telefon... Eğer çocuğunuz ekrana bağımlıysa dikkat! Ankara Medipol Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, çocuklarda ekran bağımlılığını “Çağın vebası” olarak nitelendirerek, ebeveynlere şu uyarıyı yaptı: “Erken yaşlarda ekrana maruz kalan çocuklarda iletişim, konuşma, dikkat ve duygu kontrol becerilerinde yetersizlikler oluşuyor.”
#Ankara Medipol Üniversitesi Dil Ve Konuşma Terapisi BölümüDikkat eksikliği, kural benimsememe, akran zorbalığı gibi sonuçlar doğuran ekran bağımlılığının boyutlarını öğretmenlerden dinledik. “En ufak zorluk görünce pes ediyor” diyenler de var, makas kullanamayan, bağcığını bağlayamayan çocuklarla karşılaştıklarını anlatan da... Bazılarıysa ekran alışkanlığının ve saldırganlığın ebeveynlerden kaynaklandığı görüşünde.
#ÇocukBebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek SağlığıBağışıklık sistemi vücudumuzu hastalık yapıcı dış etmenlere karşı koruyan önemli bir savunma yapısına sahip. Doğduğumuz andan itibaren maruz kaldığımız çevreye bağlı olarak dinamik bir şekilde gelişen ve değişen bu sistem yüzlerce farklı hücre tipinden ve bu hücrelerden salgılanan maddelerden oluşan bir ağ ile bizleri hastalıklara karşı korumayı hedefler. Bu karmaşık sistemin düzenlenmesi ve etkin bir şekilde çalışabilmesi tükettiğimiz besinler ve genel beslenme durumumuz ile çok yakından ilişkili.
#Konuk YazarEğitim sistemi içinde ilkokul yılları öğrencilerin hem toplumsal rollerini benimsemeleri hem de daha sonraki eğitim ortamlarına hazırlanmaları yönünden temel bir basamak. Peki ama ilkokula başlamak acaba çocuklar için ne anlam ifade eder? Birçok çocuk için okul; daha önce hemen hiçbirini tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma zorunluluğuyla, uyulması gereken kurallarıyla ve başarılması gereken öğrenim görevleriyle dolu yepyeni bir sosyal çevre demek. İlk toplumsallaştırma kurumu olarak okul, eğitim ve öğretim sürecinde iki temel işleve sahip. Bunlardan biri uyum, diğeri ise bilgilendirme.
#Konuk Yazarİlk kez okulla tanışan minik öğrenciler, ‘Uyum Haftası’yla sınıfları doldurdu. Miniklerin okullarına alışması için çeşitli etkinlikler düzenlenirken bazıları okul korkusu yaşamaya başladı. Velilere sakin olmaları çağrısında bulunan uzmanlar, “Zaman verin, uyum 3 haftayı bulabilir” dediler.
#Okulİnsanların önemli özelliklerinden biri bağlanabilen bireyler olmaları. Bağlanmak, insan ilişkilerinde bireylerin kendilerinin güvende olup olmadıklarına, başkalarının onların ihtiyaçlarına duyarlı olup olmadıklarına, kendilerini değerli hissedip hissetmemelerine neden olabilen psikolojik bir gerçeklik. Bebekler ve çocuklar, kendilerine bakım sunan yetişkinlerle olan ilişkilerinde; etkileşimde tutarlılık ve kararlılık varsa, bakım sunanlar çocukları ile fiziksel açıdan temasa geçiyorlarsa, çocuklar kendilerinin değerli olduklarını ve başkalarının da güvenilir olduklarını düşünürler. Bir başka deyişle, güvenli bir bağlanma örüntüsüne sahip olurlar.
#Gazi Üniversitesi“Okula hazır olmak” çocukların bedensel, toplumsal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri açısından okul ortamında kendilerinden beklenen görev ve etkinlikler için yeterli gelişim düzeyine erişmiş olmaları demek. Bedensel gelişim içerisinde çocukların denge, yürüyüş ve benzeri hareketleri “kaba motor”, el becerileri “ince motor” beceriler olarak değerlendirilir. Örneğin okula hazır olan bir çocuk kalem tutabilmeli, vücudunu ve hareketlerini kontrol edebilmeli, yazı ve çizim yapabilmeli.
#Konuk YazarUyum programı kapsamında okulöncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencileri, 4-8 Eylül haftasında okula başlayacak. Kimi ilk kez okullu olacak kimi yeni arkadaş ve öğretmenleriyle tanışacak. Eğitim uzmanı Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, velilerin bu stresli süreci sorunsuz atlatması için önemli tavsiyeler verdi...
#OKULOkul; insan hayatında önemli bir yeri olan, içinde öğrenmenin gerçekleştiği, sorumluluğun öğrenildiği, kişilik ve karakterimizin temellerinin atıldığı, insanları bir kariyere, dolayısıyla hayata hazırlayan bir kurum. Aynı zamanda okul, kültürün oluşumu ve yeni nesillere aktarılması, sağlıklı bir toplumsal yapının kurulması, müreffeh ve mutlu bir toplumun oluşturulmasında etkisi olan bir yapı. Bu nedenle modern toplumlar kendilerine has, toplumsal ve kültürel dokularına uygun, ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde eğitim sistemlerini ve bu kapsamda okullarını kurdular.
#Konuk YazarDeprem her yaş grubundan birey için yaşam dengesini bozan, yeni koşullara uyum sağlaması zaman alan, zorlayıcı ve travmatik bir stres faktörüdür. Travmatik olaylar ardından hemen her yaş grubu bireylerde benzer şekilde; uyku sorunları, güvensizlik, korku, kaygı, çaresizlik, öfke, zihinsel karmaşa gibi akut-kısa süreli bazı tepkiler gözlenebiliyor.
#Konuk Yazar