Güncelleme Tarihi:
Okula uyum sürecinde çocukların bazılarında okul korkusu denilebilecek bazı sorunlar görülebilir. Çocuk okula gitme konusunda isteksiz olabilir. Hatta kimi çocuklarda çok sık ağlamalar veya sabah okula giderken huysuzlaşmak, mide bulantısı, inatçılık yapmak gibi şikâyetlerle karşılaşılabilir. Okul korkusu bazı çocuklarda bulantı, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal ya da uykuda huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
SEBEPLER BULUNMALI
Anne babaların okula yeni başlayan çocuklarında gördükleri bu tip belirtileri yalnızca fiziksel, organik bir rahatsızlık olarak değerlendirmemeleri, bunun okula uyum güçlüğü nedeniyle ortaya çıkabilen psikolojik bir sorun da olabileceğini göz önünde bulundurmaları gerekir. Bu tür durumlarda çocuğun okula uyum sağlamasına yardımcı olunmalı, çocuğun güveni kazanılmaya çalışılmalı, okul korkusunun sebepleri bulunmalı ve gerekirse uzman desteğine başvurulmalı.
ÇOCUĞU YÜREKLENDİRİN
Çocuğun her konuda desteklenmeye ve yüreklendirilmeye ihtiyacı var. Bunu yaparsanız hem çocuğun kendine olan güveni artar hem de yeni başarılar elde etmek için heveslenir. Örneğin; çocuk yaptığı resmi gösterdiğinde ‘Aferin çok güzel olmuş benim kızım ya da oğlum çok yetenekli’ gibi sözler söylenirse çocuğun resim yapma konusunda cesareti artar. Çabası desteklenmezse cesareti kırılır.
OLUMLU ÖRNEKLER VERİN
Aile içindeki sağlıklı iletişim ortamı ve huzur, çocuğun gelişimini olduğu kadar, okula uyumu ile okul başarısını ve arkadaşlarıyla ilişkisini de etkiler. Aile ilişkilerindeki olumsuz durumlar, çocuğun dikkatsizlik, hırçınlık, tembellik, saldırganlık şeklinde davranışlar göstermesine neden olur.İlkokul döneminde ailenin ve öğretmenin çocuğa karşı olan tutumu onun benlik algısını (çocuğun kendisini nasıl gördüğünü) olumlu ya da olumsuz etkiler. Dolayısıyla çocuğun başarılı, mutlu olabilmesi ve çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilmesi için ailenin dikkat etmesi gereken bazı konular var. Nitekim çocuğun okula karşı negatif duygular beslememesi için okulun ve okumanın kazandıracağı şeylerden bahsedilebilir. Örneğin; okulda kuracağı arkadaşlıklardan ya da anne babanın geçmişteki arkadaşları ve öğretmeniyle olan olumlu yaşantılarından örnekler verilebilir.
ÇOCUĞUNUZA DESTEK OLUN
Sonuç olarak, çocuklar okula başlarken hayatlarında yeni bir dönem de başlar anne babalar şunlara dikkat etmelidir:
• Çocuğun okula uyum sürecinde aileler çocuklarına destek olmalı, onları dinlemeli,
• Yeni arkadaşlıklar ve sosyal çevreler edineceğinden söz etmeli,
• Çocuklardan gelecek itiraz ve tepkilere karşı hoşgörülü, anlayışlı ve duyarlı olmalı,
• Hassasiyet göstererek açıklama yapmalı,
• Bu dönemde ilgi ve sevgiyi daha yoğun hissettirmeye özen göstermelidir.
PROF. DR. ERTEN GÖKÇE KİMDİR?
Prof. Dr. Erten Gökçe, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm başkanıdır. Etkili öğretmenlik, hedefe odaklanma ve başarı, öğrencilerin akademik başarılarının artırılması ve eğitimde program geliştirme konularında çalışmalarını sürdürmektedir.