Okul korkusunda çocuğa zaman tanıyın

Güncelleme Tarihi:

Okul korkusunda çocuğa zaman tanıyın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2023 07:00

İlk kez okulla tanışan minik öğrenciler, ‘Uyum Haftası’yla sınıfları doldurdu. Miniklerin okullarına alışması için çeşitli etkinlikler düzenlenirken bazıları okul korkusu yaşamaya başladı.  Velilere sakin olmaları çağrısında bulunan uzmanlar, “Zaman verin, uyum 3 haftayı bulabilir” dediler.

Haberin Devamı

4 Eylül’de okulöncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için başlayan Uyum Haftası’nın ardından 11 Eylül’de tüm okullarda ilk ders zili çalacak. İlk kez sınıf ve sıralarla tanışan minik öğrencilerin bazıları ise şimdiden okul korkusu yaşıyor.

Okul korkusunda çocuğa zaman tanıyın

UYUM SÜRECİ 3 HAFTA

Okulöncesi öğrenciler için  okula uyum sürecinin iki ya da üç haftayı bulabileceğini belirten Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cihangir Çankaya, velilere şu tavsiyelerde bulundu: “Bu süre içinde çocuklar okulu fiziksel olarak tanırlar, öğretmen ve arkadaşlarıyla kaynaşmaları, hem ortama hem yeni sosyal çevreye uyumları biraz zaman alabilir. Bu durumu  önce ailenin kabul etmesi ve sonra çocuğa anlatması gerekiyor. Çocuğa, yeni ortamların herkesi bir miktar kaygılandırdığı, bunun da normal olduğu söylenmeli. Okul denilince aklına ne geldiği sorulmalı ve okulu nasıl algıladığı anlaşılmaya çalışılmalı. Okulla ilgili gerçek bilgiler verilmeli. ‘Çok seveceksin, çok arkadaşın olacak’ gibi abartılı anlatımlardan kaçınılmalı.” 

Haberin Devamı

GEREKİRSE YARDIMI ALIN

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erten Gökçe ise şöyle konuştu: “Okula uyum sürecinde çocukların bazılarında okul korkusu denilebilecek bazı sorunlar görülebilir. Çocuk okula gitme konusunda isteksiz olabilir. Hatta kimi çocuklarda okul korkusu bulantı, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal ya da uykuda huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Anne babaların okula yeni başlayan çocuklarında gördükleri bu tip belirtileri yalnızca fiziksel, organik bir rahatsızlık olarak değerlendirmemeleri, bunun okula uyum güçlüğü nedeniyle ortaya çıkabilen psikolojik bir sorun da olabileceğini göz önünde bulundurmaları gerekir. Bu tür durumlarda çocuğun okula uyum sağlamasına yardımcı olunmalı, çocuğun güveni kazanılmaya çalışılmalı, okul korkusunun sebepleri bulunmalı ve gerekirse uzman desteğine başvurulmalı.”

Haberin Devamı

Okul korkusunda çocuğa zaman tanıyın

 

ARKADAŞLIKLA İKNA EDİN

Prof. Dr. Gökçe şunları da kaydetti: İlkokul döneminde ailenin ve öğretmenin çocuğa karşı olan tutumu onun benlik algısını yani çocuğun kendisine yönelik düşüncelerini olumlu ya da olumsuz etkiler. Dolayısıyla çocuğun başarılı, mutlu olabilmesi ve çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilmesi için ailenin dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Çocuğun okula karşı negatif duygular beslememesi için okulun ve okumanın ona neler kazandıracağından bahsedilebilir. Okulda kuracağı arkadaşlıklardan ya da anne babanın geçmişteki arkadaşları ve öğretmeniyle olan olumlu yaşantılarından örnekler verilebilir.”

Haberin Devamı

Okul korkusunda çocuğa zaman tanıyın

DAHA FAZLA İLGİ GÖSTERİN

- Okula uyum sürecinde aileler çocuklarını her zamankinden daha çok ve daha dikkatli dinlemeli.

-Çocuğa yeni arkadaşlıklar ve sosyal çevreler edineceğinden söz etmeli.

-Çocuklardan gelecek itiraz ve tepkilere karşı hoşgörülü, anlayışlı ve duyarlı olunmalı.

-Hassasiyet göstererek açıklama yapmalı.

-Bu dönemde ilgi ve sevgiyi daha yoğun hissettirmeye özen göstermeli.

BAKMADAN GEÇME!