Filmlerde, dizilerde hayretle izliyoruz, magazin haberlerinde sıkça duyuyoruz ama arkadaşlarının eski sevgilileri ile birliktelik yaşayan insanlar gerçek hayatta da var. Bu sosyal çevrelerde de sıkça tartışılan bir konu: Arkadaşınızın eski sevgilisi ile sevgili olur musunuz? Ya da arkadaşınızın eski sevgilinizle birlikte olduğunu duysanız ne hissedersiniz? Bu durum hem duygusal hem de etik açıdan karmaşık bir mesele ama en iyi yaşayan bilir dedik ve benzer durumu yaşayanlarla konuştuk.
#Eski SevgiliSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına Şiddet13 yıl önce canlandırdığı karakterle hepimizin hayatına girdi. Yıllar içinde yeteneği ve güzelliğinin yanı sıra attığı her adımı gündem oldu, konuşuldu, “Beni görmeyen, hissetmeyen, farkında olmayan insanlarla karşılaşıp onlara güvenmem kırılma noktamdı” diyor. Yeni proje için Türkiye’ye gelen Meryem Uzerli’yle buluştuk, kızları Lara ve Lily’yi, hayatını, aşkı, hakkında merak edilenlerini ve oyunculuğu konuştuk: Çıplaklık benim için cesur olmak demek değil. Hepimiz dünyaya çıplak geldik.”
#Meryem UzerliGeçen hafta, 196 yıl hapsi istenen ve süngerle kaplayarak ses izolasyonu sağladığı dükkânında mahallesindeki birçok çocuğa cinsel istismarda bulunduğu belirlenen 60 yaşındaki Metin Şenay’ın benzer bir suçlama ile 2009’da hâkim karşısına çıktığı ancak Yargıtay tarafından somut delil olmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldığı anlaşılmıştı.
#Cinsel İstismarŞiddet eğilimi çok boyutlu, karmaşık bir konufakat üzerinde uzlaşılan bir yönü var. Şiddet ortaya çıktıktan sonra onu çözmek yerine, önlemeye odaklanmak gerekir. Çünkü ortaya çıktıktan sonra uygulanabilecek çözümler çok daha zor ve maliyetli olabilir. Geri dönüşü olmayan güçlükler doğabilir.
#Konuk YazarGeçen hafta İstanbul’da önemli birini ağırladık: Bloomberg tarafından 2023’ün en iyi kitabı seçilen “Unsupervised / Dizginlenemeyen” kitabının yazarı Daniel Doll-Steinberg. United Payment’ın katkılarıyla Türkçe okuyucuyla buluşan kitap, yapay zekâ gibi teknolojilerin kontrol edeceği yeni dünyada ne kadar söz hakkımızın olacağını tartışıyor. Bu yeni dünyadan duyduğum kaygılar, hissettiğim bütün korkuları Daniel ile konuştuk.
#Unsupervised / Dizginlenemeyen”30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan Türk göçü kitap oldu. 63 yıllık Türk göçünün 44 yılına bizzat yaşayarak tanıklık eden tarihçi-yazar Dr. Latif Çelik, gelecek nesilleri de derinden etkileyecek ‘60. Yılında Almanya Türkleri’ adlı bir kitap yazdı. “Bütün bildiklerinizi unutun, Türklerin 60 yıllık Almanya tarihi yeni baştan yazıldı” diyen Dr. Latif Çelik, kalıcı bir eser bırakmanın gururunu yaşadığını söyledi. Eser, Anadolu’nun yolu ve elektriği olmayan ıssız köylerinden kalkıp Avrupa’nın en önemli sanayi ülkesine çalışmak için gelenlerin başarı hikâyelerini bilimsel kriterler ile ortaya koyuyor. Yüzlerce hikâyeden çıkarılan özetlerle her biri ayrı ayrı tarih kokan binlerce fotoğraf arasından seçilen bir dönemin serüvenini 10 ana başlık altında 351 sayfadan oluşan büyük boy kitabında toplayan Dr. Latif Çelik, “Türk göçünün 60 yıllık serüveninin farklı yönleriyle gelecek nesillere ulaştırılması öncelikle bizim neslin kalem tutan entelektüelleri için önemli bir görev olduğuna inanıyorum” dedi. Dr. Latif Çelik, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken de göç hikâyesinin tarihini ve heyecanını yaşadığını gizlemedi.
#ALMANYAAileler çocuklarının geleceğini güvence altına almak için kendi hayatlarından fedakârlık yapıp imkânları ölçüsünde yatırım yapar. Evlada miras bırakmak, hem bizim kültürümüzde hem de dünyanın pek çok yerinde geçerli bir durumdur. Ancak son dönemde yurt dışında pek çok ünlü ve zengin isim, çocuklarını kendi ayakları üstünde durmaya yöneltmek istedikleri için servetlerini hayır kurumlarına bağışlayacaklarını dile getiriyor. Peki, yemeyip içmeyip bir ev, araba alan ya da çocuğu devralsın diye iş kuran aileler çocuklarına iyilik mi yapıyor yoksa onları tembelliğe mi itiyor? Çocuklara miras bırakmak ne kadar doğru?
#MirasSarıkamış’ta öğretmen bir baba ile ev hanımı annenin beş çocuğundan biri olarak dünyaya geliyor. 12 yaşında okuduğu bir kitapla doktor olmaya karar veriyor. Rol modeli: Doktor Frankeştayn! Çok şükür bir canavar yaratmadı; Türkiye’nin en meşhur kalp cerrahlarından biri oldu Prof. Dr. Bingür Sönmez. Bugüne kadar 17 binden fazla ameliyat yapan Prof. Sönmez, “Çocukluk hayalim, ‘mükemmel anatomi’yi bulmaktı” diyor.
#Bingür Sönmezİkisi de son dönemin en parlak başrol oyuncularından. Sekiz senedir arkadaşlar, birbirlerini çok iyi çözmüşler. Adeta kendilerine ait bir dilleri var, bakışarak anlaşıyorlar. Her lafın sonunda birbirlerine pas atıyorlar. Ezgi Şenler ve Uğur Güneş’le geçmiş günlerinden başlıyoruz sohbet etmeye...
#Hakan GenceOyuncu Aslı Samat 10 yılda tam 110 kilo vermeyi başardı. ‘Ekranların tombul, sevimli kızı’ şimdilerde ideal kilosuna kavuşmuş, mutlu bir genç kadın. Samat neredeyse tüm hayatı boyunca verdiği mücadeleyi, kalbinin kırıldığı anları anlattı, onun durumunda olanlara seslendi…
#Aslı SamatAnne babalar, çocuklarına her fırsatta nasihat veriyor, kendi çocukluklarıyla bugünün çocukluğunu kıyaslıyor. Oysa bu durum çocukları fena halde bunaltıyor. Uzmanlar “Çocuklar duyduğunu değil gördüğünü yapar. Söylemek yerine, davranışlarınızla gösterin” diyor.
#Acıyooo“Ev işi, dünyanın en zor işi” demiş oyuncu Seda Bakan. Ne yalan söyleyeyim tespit gibi tespit! Hatta son zamanlarda duyduğum en doğru söz. Zira doktor da olsan oyuncu da olsan fark etmez günün sonunda o ev işi hep kadına kalıyor. Bizim gibi ataerkil toplumlarda eşinin, partnerinin ne kadar iyi eğitimli olduğundan bağımsız (ki en iyisi bile ya yemek yapmanı bekliyor ya da çocuğun bakımını sana yıkıyor) ‘ev işi’ kadının alınyazısı, yapmakla mükellef olduğu bir görev. Ve dahası ütüsü, bulaşığı, çamaşırı, tozu, süpürgesi, çocuk bakımı derken... Onca emek ‘E, ne iş yapıyorsun ki tüm gün evdesin zaten?’ denilerek hor görülüyor, saygı duyulmuyor. Kadınlarla konuştum: “En çok biz eziliyoruz ama gören yok! Belki bizi duyar da saygı duyarlar” diyorlar.
#Ev KadınlarıAnne olmak için illa biyolojik olarak doğum yapmak gerekmiyor. Devlet korumasında olan binlerce çocuk, onlara aile olacak anne-babaların yolunu bekliyor. Koruyucu aile sistemiyle anne olmuş Nebahat Atabey ve İlkay Tarhan... Onlar ‘kalbinden doğuran’ binlerce anneden sadece ikisi... Deneyimlerini ve çocuklarını anlattılar.
#Nebahat AtabeyEkranda canlandırdığı Fatih karakteriyle sezonun en göze çarpan isimlerinden biri oldu. Karakterine çok inandırdı; kimi onu sevdi, kimi tepki gösterdi ama izleyenler ona kayıtsız kalamadı. Doğukan Güngör’le buluştuk; bilinmeyen dünyasını, hayatını ve aşkı konuştuk. Herkes onu rol arkadaşıyla yakıştırsa da o kalbinin boş olduğunu söylüyor: “Çok tatlı, güzel insanlara tabii denk geliyorum ancak zaman geçirmemin aralığı önemli. Vakit olarak uzun süreli olmuyor.”
#Doğukan GüngörKehf Suresi Kur'an-ı Kerim içerisinde 18. suredir. Surenin içerisinde sahip oldukları inanç yüzünden idam edilmekten kaçan ve mağaraya sığınan Ashab-ı Kehf'i anlatmaktadır. Ek olarak Hz. Musa'nın yaşadığı olaylar anlatılır. Sizler için hazırladığımız Kehf Suresi içerisinde Kehf Suresi okunuşu, Diyanet Türkçe meali ve anlamı, tefsiri ve fazileti bilgileri detaylıca yer almaktadır.
#Kehf Suresi TefsirMelis ve Gizem çevrelerine sınır çekme işinde pek de başarılı değiller ama bu durum, çocuklarına öğretmek istedikleri en önemli konuların başında geliyor. ‘Mars’tan İzin Aldın mı?’ adlı resimli hikâye de bu konuya önem veren ailelerin çocukları için başucu kitabı niteliğinde.
#Çocuk