UEFA Avrupa Ligi'nin 3. haftasındaki Fenerbahçe - Manchester United maçı için geri sayım sürüyor. Dev maça günler kala iki taraf için de heyecanın dozu katbekat artarken İngilizler, Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho'nun İstanbul'daki hayatını araştırdı.
#FENERBAHÇETemelde un, yumurta ve ekmek kırıntısına bulama işlemini tasvir eden paneleme tekniği aslında sanıldığı kadar da zor değil. Ancak altın sarısı renginde, çıtır çıtır kızarmış şnitzeller veya balık filetoları hazırlamak için işin birkaç püf noktası var. Şef Altuğ Tezer’den bunları öğrendik.
#PaneMasterChef kadınbudu köfte tarifi izleyenlerin dikkatini çekiyor. Kıyma ve pirinç ile hazırlanan kadınbudu köfte severek tüketilen yemeklerden biri. Köftenizi hazırlarken az yağlı ve iki kez çekilmiş kıyma kullanırsanız yemeğinizi lezzeti artacaktır. Ayrıca pirinçleri de 15 dakika kadar haşlamak yeterli olacaktır. Malzemeler hazırsa, kadınbudu köfte tarifi de hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Masterchef Kadınbudu Köfte TarifiSon yıllarda yeme-içme sahnemizde 3’üncü dalga kahve kadar talep gören ne var diye sorsalar kafe-bistroların havalı ve hayli pahalı kahvaltı tabakları derim. Alıştığımız peynir, ekmek, zeytin, sahanda yumurta yerine avokadolu, poşe yumurtalı, ekşi maya ekmek üzerinde gelen sunumlar yüksek talep görüyor. Yumurtaya ekmek banınca değil, poşeleyip ekmeğin üstüne koyunca havalı oluyor velhasıl. Dışarıda yemeye vakit bulamıyor ya da ekmekle yumurtaya o fiyatları ödemek istemiyorsanız, eğitmen şef Gizem Gedik çırpılmış yumurtadan croque madame gibi meşhur tostlara hepsini detaylarıyla anlattı, tarifler verdi.
#Gaye ŞahinKurban Bayramı yaklaşıyor. Hayvanın kırmızı eti kadar ciğerden işkembeye, böbrekten kelleye sakatatını da mümkün mertebe değerlendirmek gerek. Özellikle işkembe, hazırlığı meşakkatli olduğundan evde pek yapılmasa da meraklıları için işin püf noktalarını öğrendik. Temizleme tekniklerini, yumuşacık yapmanın sırlarını ve tarif önerilerini ‘Sakatat: Ciğerden İşkembeye, Böbrekten Paçaya...’ kitabının da yazarı şef Pelin Dumanlı anlattı.
#İşkembeKonsome Fransız mutfağına ait bir tür çorbadır. Özelliği şeffaf ve tortusuz olmasıdır. Bu şeffaflık süzülerek değil özel bir berraklaştırma yöntemiyle elde edilir. Peki konsome nasıl yapılır, nasıl kullanılır? İşte iyi bir aşçı olmanın ilk kurallarından biri olan konsome yapımıyla ilgili aklınıza takılan soruların cevapları…
#Konsome NedirPastacılıkta kullanılan bir malzeme olan krem tartar, ne olduğu çok merak edilen bir ürün. Birçok tatlının hammaddeleri arasında yer almasının yanı sıra sağlığa faydalarıyla da dikkat çeken krem tartarı ve kullanım alanlarını sizin için araştırdık.
#Krem Tartar NedirPazartesiden sonra tüm evlerde benzer şeyler konuşulacak. “Acıktım” diye eve koşan çocuklar için besleyici yani vitamini, proteini, lifi dengeli ve pratik yapılabilecek önerilerim var. Bizim evde çok sevilen nugget’tan karnabaharlı muffin’e hepsi hem leziz hem de çocukların bayılacağı tarifler…
#OkulŞimdilerde herkesin iki adım geriden baktığı kızartmalar ben küçükken soframızın vazgeçilmez bir parçasıydı. Patlıcan ve biber öğle yemeğine yakın kızartılır; üzerine domates, sarımsak, sirke ve şekerli sos dökülerek sıcak sıcak yenirdi. Uzun ince doğradığımız patatesleriyse pişirmeden önce buzlu suda bekletirdik. Patates kroket de bana yazı hatırlatan bir diğer kızartmadır. Bamyadan köfteye, mücverden böreğe ve balık-tavuğa yaz aylarında hangi kızartmayı nasıl yaptığımı anlattım.
#KızartmaSicilya’nın meşhur hamur tatlısı cannoli, dünya çapında tanınıp seviliyor. Bu hafta onun zengin tarihini birlikte keşfedelim, zaman içinde gelişen lezzetli çeşitlerini tanıyalım istiyorum. İster özel bir gün kutlamasını ister basit bir keyif anını taçlandırmak için vereceğim tarifi de mutlaka deneyin.
#CannoliFeriye’de pop-up restoran günleri başlıyor. 23 Nisan’da çocuklar için pizza eğitimi... Antakyalı Güzelburç Tugay Kasabı, Madera’ya konuk oluyor. MSA, dijital eğitimlerini başlattı. Bozukbağ Kahvaltıcısı sezonu açtı. Yeme-içme dünyasından en yeni haberler...
#Ramazan BayramıBugün sizlere en iyi fikirlerin bazen hatalardan doğduğuna hepimizi inandıracak bir tarif vereceğim. Belki adını duydunuz ya da bir İtalya seyahati sırasında tadına baktınız... Ama arkasındaki hikâyeyi daha önce duymadığınızı düşünüyorum. Benim favori tatlılarımdan torta Caprese...
#Capri AdasıKrep harcına biraz ıspanak püresi ekleyin, salatalara veya makarnalara ceviz serpiştirin. Yumurtayı sadece kahvaltıda tüketip ona haksızlık etmeyin; sotelenmiş sebzeleri çırpılmış yumurta ve labneli karışımla harmanlayıp fırında kendinize mükellef bir akşam yemeği pişirin. Doyurucu, leziz ve güzel anılarımızı hep hatırlayabilmemiz için bize yardımcı olacak besinleri konuşalım...
#KrepCoğrafi işaretli, küçük ama leziz kestanelerinin yanı sıra pide ve börekleri de ünlü Aydın’ın. Hemen her ilçesinde ya hamuru ya harcındaki farklılıktan ötürü özel bir pide var. Paşalara layık böreği, kaymaklı pideleriyle tam bir lezzet üssü Aydın’ı gezelim...
#GastronomiHazırlık ve kutlamalarla geçen yılbaşı akşamının ardından yılın ilk sabahını dışarıda, dört dörtlük bir kahvaltı sofrasında başlatmak çoğumuzun favorisi. Akşamdan kalan tatlı yorgunluğun üzerine keyif yapmak isteyenler için jürimize lezzetleriyle olduğu kadar ortamının güzelliğiyle de öne çıkan adresleri sorduk.
#Yılbaşı AkşamıElmalı strudel, çıtır çıtır hamuru ve enfes elmalı harcıyla favorilerinizden biri olacak. Strudel, vişneli portakallı ve kayısılı gibi farklı şekillerde hazırlanabiliyor. Biz de sizler için elma strudel tarifini ve yapılışını derledik. Eğer denemek isterseniz, elmalı strudel yapılış aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Elmalı Strudel Nasıl YapılırVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganBiraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaKimi içine yumuşacık badem kreması koyuyor, kimi arasına kıtır pastırma ve humus doldurup servis ediyor. Son birkaç yılda, görüntüsü de tadı da Fransa’da yapılanları aratmayan kruvasanlarıyla ünlü işletmelerimizin sayısı iyice arttı. Bir kruvasan patlaması yaşanıyor demek bile mümkün... Puf puf kabarmış, bol tereyağlı bu leziz hamurişinin en iyilerini nerede buluruz; jürimize danıştık.
#KruvasanMaharetli ellerin hazırladığı taze makarnalar benim için gerçek lezzettir. Sardunya’da iki kat hamur arasına ricotta peyniri, ıspanak, limon kabuğu ve safranlı bir harç konur; Abruzzo’da bu dolgu ricotta peyniri, şeker ve tarçından oluşur. Mantı gibi, yapılışı bölgeden bölgeye değişen ravioli, damak tadımıza hitap eden saf bir şiir gibi...
#RavioliRenkli görüntüsüyle sofralarımızı süsleyen, birbirinden nefis yemekler hazırlayabildiğimiz kabak çiçeğini siz nasıl pişiriyorsunuz? Ben en çok cıvık bir hamura bulayıp kızarttığımız halini seviyorum. Bu yazıda hem ailemin özel tarifini vereceğim hem de en iyi şekilde pişirmeniz için püf noktalarını paylaşacağım. Ama kabak çiçeği deyip kabaktan bahsetmemek olmaz! İtalya’da paneleyip kızartırız. Yaz gelse de hepsinden bol bol yesem!
#Kabak