Paylaş
Sicilyalı enfes bir İtalyan hamurişi olan cannoli, İtalyan mutfak kültüründe çok değerli bir yere sahip. Kremsi iç dolgusu bana göre duyuları büyüleyen tat ve dokuların uyumlu bir karışımından oluşuyor. Sicilya Adası’ndan çıkan bu tatlı, dünya çapında da bilinip seviliyor. Bu yazıda cannoli’nin zengin tarihini birlikte keşfedelim, çeşitlerini ve zaman içinde gelişen lezzetli varyasyonlarını tanıyalım istiyorum.
Cannoli’nin kökeni, 9’uncu yüzyılda Sicilya’daki Arap egemenliğine kadar uzanıyor. Kızarmış hamurişlerinin bölgeye Arap kültürü etkisiyle geldiği de söyleniyor...
‘Cannolo’ terimi, İtalyancada ‘küçük tüp’ anlamına gelir ve bu tatlının şeklini uygun bir şekilde tanımlar. Bu leziz ikramlar, adanın kültür ve geleneklerine derinden kök salmış Sicilya mirasının bir mutfak sembolü olarak anlatılabilir. Saint Joseph Bayramı gibi Sicilya festival ve kutlamalarının olmazsa olmaz ikramlarındandır. Düğünlerde, vaftizlerde ve diğer önemli günlerde cannoli’nin varlığı, onun kültürel önemini ve insanların hayatlarına getirdiği neşeyi vurgular.
Tatlının temelinde un, şeker, tereyağı ve beyaz şarap kombinasyonu var. Bir kabuk aslında bu... Hamur ince bir şekilde açılır ve ardından metal veya ahşap silindirik kalıpların etrafına sarılır. Sonra altın renginde olana dek kızartılır. Bu kızartma işlemi, cannoli’nin imza dokusuna katkıda bulunur ve her lokmada tatmin edici bir çıtırtı sunar.
Cannoli’nin kabuğu kadar içi de önemli. Klasik bir Sicilya dolgusu, pudra şekeri ve vanilyayla, çikolata veya narenciye kabuğuyla tatlandırılmış pürüzsüz ricotta peynirinden oluşur. Bazı dolgular meyve şekerlemeleri, kıyılmış fındık veya çikolata parçaları içerebilir. Dolgu, servis edilmeden hemen önce soğutulmuş cannoli kabuklarına sıkılır ve kremsi iç kısım ile çıtır dış kısım arasında mükemmel denge sağlanır. Cannoli, ister bir bayram kutlaması sırasında ister basit bir keyif olarak tüketilsin, damak tadınızı cezbedeceğine eminim.
ÇİKOLATALISI, NARENCİYELİSİ
Cannoli, dolgusu, dış kabuğu ve ek sosları veya süsleri açısından değişiklik gösterebiliyor. Bazı yaygın çeşitleri şöyle:
◊ Geleneksel ricotta dolgusu: Klasik ve en yaygın dolgu... Pudra şekeri ve vanilyayla tatlandırılmış ricotta peyniriyle yapılıyor.
◊ Çikolatalı ricotta dolgusu: Ricotta dolgusuna çikolata eklemek çok popüler. Kakao tozu veya eritilmiş çikolata, ricotta’yla karıştırılarak yapılıyor.
◊ Narenciye ricotta dolgusu: Ricotta dolgusuna limon veya portakal gibi narenciye kabuğu ekleniyor. Bu ekleme, cannoli’ye ferahlatıcı bir kat katıyor.
VİŞNELİ CANNOLİ (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Dış hamuru için
◊ 2 su bardağı un
◊ 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
◊ 1 çay kaşığı şeker
◊ 1 tutam tuz
Hamura sürmek için
◊ 1 yumurtanın beyazı
Dolgusu için
◊ 3 su bardağı tam yağlı ricotta peyniri
◊ 1/2 su bardağı pudra şekeri
◊ 1/2 Türk kahvesi fincanı mini çikolata parçaları
◊ 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
◊ 6 yemek kaşığı meyve kabuğu şekerlemesi
◊ 6 adet vişne (ince ince kıyılmış)
Kızartmak için
◊ Ayçiçeğiyağı
NASIL YAPARIM?
◊ Un, tereyağı, şeker ve tuzu karıştırın. Pürüzsüz olana kadar yoğurun. Streç filme sarın ve oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
◊ Hamuru 2’ye bölün ve 6 mm kalınlıkta yuvarlayıp açın. 4 eşit kareye kesin. Her kareye çapraz olarak bir metal tüp (pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz) yerleştirin ve hamuru tüpün etrafına sarın. Kenarlarını çırpılmış yumurta akı sürerek kapatın.
◊ Yağı büyük bir tavada 190 dereceye ısıtın. Aynı anda 1 veya 2 tüp atın, kızarana kadar pişirin. Tavadan çıkarıp soğutun. Hamuru yavaşça kaydırıp tüpten çıkarın. Kalan hamurları da bu şekilde hazırlayın.
◊ Ricotta’yı bir kâsenin üzerindeki süzgece koyun, buzdolabında 30 dakika bekleterek fazla suyunun gitmesini sağlayın. Diğer harç malzemeleriyle karıştırın. Buzdolabında 30 dakika soğutun.
◊ Cannoli kabuklarını bu harçla doldurun. İsterseniz üzerine biraz pudra şekeri serpebilirsiniz.
Paylaş