Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz çikolatalı mı yoksa sade dondurma mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 59’u çikolatalıyı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Çikolatalı dondurma sütlü çikolatayla mı olmalı, yoksa bitter mi? İçinde çikolata parçaları olmalı mı? Sade dondurmada favoriniz vanilyalı mı kaymaklı mı?
Sizce dondurmayı en iyi yapan yerler nereler? Evde yapmayı denediniz mi?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@arzugi: “Çikolatalıda tercihim bitter ve içinde çikolata parçaları olmalı. Sade dondurmayı kaymaklı severim. Evde basit yöntemlerle yapıyorum.”
@isinirakk: “Tek seçeneğim varsa çikolatalı. Mutlaka bitter çikolatalı... Çikolata parçacıkları olmasa da olur. Sade dondurma tabii ki kaymaklı. Evde toz sahlep kullanarak her çeşit dondurma yapıyorum. Süt, şeker ve toz sahlep muhallebi kıvamı alıncaya kadar mikserle çırparak pişiriyorum; yaptığım tüm dondurmaların bazı bu. Çikolatalı yapacaksam erittiğim çikolatayı içine ilave ediyorum. Meyveli yapacaksam da
hazırladığım meyve püresini... Bu karışım buzdolabında 1 gün bekliyor. Dondurma makinesinde 30 dakika karıştırdıktan sonra dondurucuda saklıyorum.”
@zilliko: “Eskiden dondurmacılar ‘Dondurmam kaymakk’ diye bağırırlardı. Tabii ki kaymaklı dondurma...”
@hakann_ugur: “Tercihimi her zaman kaymaklı dondurmadan yana kullanmışımdır. İstanbul’da bu işi çok iyi yapan yerler var. Evime yakın olduğu için Diyar Burma’da yiyorum. Üsküdar’a yolum düştüğü zaman Kanaat Lokantası’na uğrayıp manda sütünden yapılan dondurmasını mutlaka tadarım.”
@ay.se6120: “Tabii ki tercihim çikolatalı dondurma.”
@mealmyths: “Çikolatalı dondurmaya yoğun bitter tadı çok yakışıyor. Yanında da karadut ve vişne gibi ekşi-tatlı çeşitlerle tercih ediyorum. Sade dondurmadaysa iyi sütle yapılmış, ağızda eriyen, kıvamlı bir kaymaklının da gerçek vanilyalının da tadı başka...”
@mugu_agustos_bocugu: “Kesinlikle çikolatalı ve mümkünse bitter...”
ÖZELLİKLERİ
Brunette Patisserie’nin sahibi şef Nur Aktı Yıldırım’dan...
SADE DONDURMA
Süt, krema ve şekeri ısıttıktan sonra yavaş yavaş çırpılmış yumurta sarısıyla birleştirin. Tekrar ocağa alın ve kaynatmadan, kısık ateşte kıvamı koyulaşana kadar pişirin. Sade dondurmanız hazır. Bu aynı zamanda bir dondurma bazı... Kremasız da olur ama krema, daha güzel bir doku elde etmenizi sağlar.
Dondurma için en yaygın kullanılan bağlayıcı yumurta sarısıdır. Ancak sahlep veya endüstriyel bağlayıcılar kullanmak da mümkün.
ÇİKOLATALI DONDURMA
Sade dondurma bazına eritilmiş çikolata veya kakao ekleyerek çikolatalı dondurma yapabilirsiniz. İyi kalite bitter çikolatayla her zaman daha lezzetli sonuçlar elde edersiniz.
Çikolata parçacıklı dondurma yapmak istiyorsanız içine doğranmış çikolata eklemeniz yeterli.
Çikolatalı dondurmaya fındık ve badem gibi tatlar da yakışır, bu yemişleri ufalayıp dondurmanıza ekleyebilirsiniz. Dilerseniz aroma vermesi için pişirme aşamasında süte katabilirsiniz.