Paylaş
Dün neler yediniz? Hatırlamaya çalışıyorsunuz, değil mi? Artık çok çabuk unutuyoruz. Zihnimizden kayıp gidiyor, silikleşiyor en ufak şeyler... Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor çünkü... Ama biliyoruz ki ‘akıllı besinler’le bunu geciktirmemiz gayet mümkün. Hafıza kaslarını güçlendirmek için beyni nasıl beslemeliyiz, bu hafta bunu irdeleyelim istedim.
Ispanaklı krep
Koyu yeşil yapraklılarla başlayalım... Ispanak, marul, kale, maydanoz, dereotu... Hepsi E ve K vitaminleri ve ayrıca beta karoten deposu... Beyne hasar veren serbest radikalleri bir süpürge gibi süpürüyor, yaş ilerledikçe gelişen bilişsel gerilemenin önüne set çekiyorlar. Yeşil yapraklı sebzeleri beslenme rutinimize eklemekse çok basit. Roka, tere, semizotu ve pazıyla salatalarımı
daha da yeşillendiriyorum. Smoothie’lere de mutlaka 1 avuç taze nane, fesleğen, maydanoz veya reyhan ekliyorum. Omlete ince kıyım dereotu ve biberiyeyi de çok yakıştırıyorum. Krep harcına biraz ıspanak püresi ekleyip yeşil krepler yapmayı da seviyorum.
Haftada en az 1 kere balık tüketin.
Tüm meyveler beyin sağlığı için kıymetli olsa da yabanmersini, böğürtlen, çilek, dut, ahududu gibi kırmızı meyveleri ayrı bir kefeye koymak lazım. Çok güçlü antioksidan içeren bu besinler beyne kan ve oksijen akışını arttırıyor, hafızamızı güçlendiriyor. Özellikle yabanmersini alzheimer ve demansla savaşta başı çekenlerden... Öyleyse ne yapabiliriz, hemen söyleyeyim. Yulaf kâselerini kırmızı meyvelerle süsleyin, kefirle birlikte blender’dan geçirip içeceğini hazırlayın, chia pudinglerinin içine ekleyin. Tazesini bulamazsanız kurusunu ara öğünlerde çay eşliğinde tüketebilirsiniz.
Ceviz bitkisel omega-3 kaynaklarından...
Hafıza deyip yağlı balıklardan konuşmadan olmaz. Somon, uskumru gibi balıkların beyin gelişimine olumlu etkisini, içindeki omega-3 yağ asitlerine borçluyuz. Omega-3’ler alzheimer hastalığında nöronlar arası oluşan plakları önlemede oldukça etkili. Haftada en az 1 kere balık tüketerek bu etkiden maksimum düzeyde faydalanabiliriz.
Yumurta vazgeçilmeziniz olsun.
Peki, yumurta tüketiminin gelişmiş bilişsel fonksiyonlarla ilişkili olduğunu biliyor muydunuz? İçeriğindeki kolin sayesinde sinir iletimini hızlandırıyor. Daha iyi bir hafızanın anahtarı, yeterli miktarda alınan ‘kolin’den geçiyor. Yumurtayı sadece kahvaltıda yiyip ona haksızlık etmeyin. Akşam yemeğine sebzeli bir kiş çok yakışır mesela. Üstelik hamurla uğraşmaya gerek olmayan bir tarifim var size... Ispanak ve mantarı soteleyin, çırpılmış yumurta ve labne peynirini karıştırıp sebzelerle harmanlayın. Sonra da doğru fırına! İnanın, nefis oluyor. Dilerseniz Çin usulü pilav da yapabilirsiniz. Bunun için sebzeli pilavınızın pişmesine yakın içine çırpılmış yumurta ekleyin ve pilavı demlemeye bırakın. Yumurtalı domates dolmasıysa favorim. Ortası oyulmuş domateslerin tabanına kaşar koyun, üzerine yumurta kırın, yumurtalar pişene kadar fırında tutun.
Kırmızı meyveli ve kefirli smoothie
Ve çok sevdiğim ceviz... Günde 1-2 avuç ceviz tüketmenin düşünme ve hafızayı geliştirmede oldukça etkili olduğunu biliyoruz. Bu bitkisel omega-3 kaynağını salatalara serpiştirilebilir, kahvaltı tabaklarına ekleyebilir, dolmaların iç harcına katabilir, hatta makarna soslarına ilave edilebilirsiniz. En kolayı ara öğünlerde kuru hurma/incir arasına sıkıştırıp yemek. Tüm bu anlattığım besinleri aklımızın bir köşesine yazalım. Güzel anılar silikleşmesin, keskinleşsin.
Yabanmersini alzheimer ve demansla savaşta başı çekenlerden... Kurusunu da kullanabilirsiniz.
Paylaş