Güncelleme Tarihi:
İki gün sonra ders zili çalacak hatta mini mini 1’ler adaptasyon için okul yolunu tuttu bile. Her okulda farklı beslenme sistemleri olsa da ebeveynlerin derdi ortak: Çocuklar okula giderken, okulda ve gelince ne yiyecek! Konu uzun, ‘okuldan gelince ne yiyecekler’ ya da aslında ne yemeliler sorusundan başlayalım. Karnını güzelce doyurursa akşam yemez, bu kez gece acıkır. Atıştırmalık bir şeyler yerse abur cubura alışabilir. Bu durum her çocuğun yaşına ve yeme alışkanlığına özel bir planla çözülebilir, genel bir çözüm işe yaramaz.
Deneyimlerimden yola çıkarak ben ne yapıyorum kısaca onlardan bahsedeyim. Bilge okulunda öğlen çıkan yemekleri genellikle beğeniyor ve yiyor. Yine de akşamüzeri döndüğünde aç oluyor. En pratik protein kaynağı olarak yumurta hem yeterince besleyici hem de bir ara öğün olmak için yeterli büyüklükte. Burada asıl mesele o yumurtayı türlü şekillere sokmak, hep aynı şekilde sunduğunuzda sıkılıyorlar. Ben 2 yemek kaşığı yulaf ununu 1 çay bardağından biraz az sütle çırpıp krep hamuru yapıyorum. Tavayı yağlayıp bu karışımın yarısını ince bir krep halinde pişiriyorum. İkinci yüzünü çevirdiğimde üzerine 1 tane çırpılmış yumurtayı gezdirip her yerine yayıyorum. Alt yüzü de
pişince ortadan ikiye katlıyorum. Bu kez çeyrek yarısına kaşar peyniri yerleştiriyorum ve yine ikiye katlıyorum. 1-2 dakika sonra diğer yüzünü çeviriyorum. Peynir hafifçe eridiğinde hazır.
Tarhana çorbası içmeyen çocuklar için tarhananın besleyiciliğini bir tost haline getirmek de mümkün. 2 yemek kaşığı tarhanayı 1 yumurtayla çırpın. Tost makinesini ısıtın ve alt yüzeyine fırın kâğıdı koyun. Tarhanayı döküp spatulayla düzgün bir dikdörtgen gibi yaydırın. Kâğıdın artan tarafını üzerine örterek tost makinesinin üst kapağını da indirin.
4-5 dakika pişirin. Piştiğinde yarısına peynir dilimleri koyun. Diğer yarısını kâğıdı kullanarak üzerine kapatın, peynir eriyene kadar makinede pişirin.
Tavuk parçaları da hem hızlı hem ekonomik proteinler olduğu için sık yaptığım atıştırmalıklar arasında. Nugget gibi çıtırtılı ve leziz parçaları çocuklar çok seviyor ama zaten kim sevmez ki!
Evde hazırladığım, fırında pişirdiğim ve bayıla bayıla yediğimiz bir tarifim var yanda. Üstelik rondo’dan çekmek, eti kıyma haline getirmek filan gerekmiyor. Çok basit. Mutlaka deneyin.
Sonbahar geldi, yakında karnabahar ve brokoli de tezgâha çıkacak. Çocukların seveceği karnabaharlı ve brokolili iki tarifimi de ekliyorum, eminim bu kış çok işinize yarayacak.
BROKOLİLİ PATATES KROKET (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 400 gr patates
◊ 150 gr brokoli
◊ 1 yumurta sarısı
◊ 40 gr eski kaşar
Kaplama için
◊ 1 su bardağı panko
◊ 20 gr un
◊ 2 yumurta (orta boy)
◊ 100 gr susam
Kızartma için
◊ 4 yemek kaşığı ayçiçeğiyağı
NASIL YAPARIM?
◊ Patatesleri 14-16 dakika haşlayın. Bu tencerenin üzerine buhar pişiricisi ya da bir tel süzgeç yerleştirip aynı anda buharında brokolileri de pişirin.
◊ Patateslerin suyunu süzüp ezin. Tekrar tencereye koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak 1-2 dakika pişirin. Brokolileri kurulayıp ince doğrayın. Yumurta sarısı, peynir ve galeta unuyla püreye ekleyin.
◊ Karışımı 12 eşit topa bölün ve kısa sosisler halinde yuvarlayın. 10 dakika dondurucuda dinlendirin. Unu, çırpılmış yumurtayı ve susamları üç ayrı kâseye koyun. Kroketleri una, çırpılmış yumurtaya ve ardından susama bulayın. Kroketleri düşük-orta ateşte 4-5 dakika boyunca sık çevirerek kızartın.
KARNABAHARLI MUFFİN (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 3 su bardağı karnabahar
◊ 100 gr dana jambon
◊ 1 avuç doğranmış ıspanak (mantar da kullanabilirsiniz)
◊ 1 küçük soğan (ince doğranmış)
◊ 4 çırpılmış yumurta
◊ 1/2 çay kaşığı sarımsak tozu
◊ 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
◊ Tuz ve karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Fırını önceden 200 dereceye ısıtın. Karnabaharı pirinç boyutunda rondo’dan çektikten sonra bir tülbentin içine koyun. Fazla suyunu sıkın.
◊ Yumurta, kaşar peyniri, sarımsak tozu ekleyip çırpın. Kaşar peyniri, jambon, ıspanak
(ya da doğranmış mantarı) ve soğanı katıp homojen olana kadar karıştırın.
◊ Muffin kalıplarına kâğıt koyun, her birinin 3’te 2’sini doldurun. 20-25 dakika hafifçe altın rengi olana kadar pişirin
BALLI-HARDALLI NUGGET (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 2 derisiz tavuk göğsü
◊ 1 su bardağı panko ya da galeta unu
◊ 1 çay bardağı toz parmesan (rendelenmiş eski kaşar da kullanabilirsiniz)
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 1 yemek kaşığı ayçiçeğiyağı
◊ 1/2 su bardağı un
◊ 2 yumurta (çırpılmış)
Ballı hardal için
◊ 3 yemek kaşığı dijon hardalı
◊ 2 yemek kaşığı mayonez
◊ 2 yemek kaşığı bal
NASIL YAPARIM?
◊ Fırını 210 dereceye ısıtın. Göğüsleri ortadan uzunlamasına 2’ye kesin. Ardından 2’şer parmak kalınlığında parçalara ayırın. Pankoyu bir fırın tepsisine yayın ve altın kahverengi olana kadar fırında 5 dakika pişirin.
◊ Tabağa aktarın, parmesan ve tuz ekleyin; ayçiçeğiyağını da gezdirin ve karıştırın.
◊ Un ve çırpılmış yumurtaları ayrı ayrı sığ tabaklara koyun. Fırının ısısını 220’ye çıkarın.
◊ Tepsinin üzerine teli yerleştirip teli de sıvıyağla yağlayın.
◊ Tavuk parçalarını una bulayıp fazlasını silkeleyin. Sonra yumurtaya batırın, ardından pankoyla kaplayın ve yapıştırmak için ellerinizle bastırın. Telin üzerine dizip sıcak fırına atın.
◊ 12 dakika sonra tavukları çevirin, 8-10 dakika sonra çıtır çıtır olduğunda çıkarın. Ballı hardal malzemelerini bir kapta çırparak birleştirin. Sosla beraber servis edin.