Alman Anayasası’nın 23 Mayıs 1949’da kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde, SPD ile FDP ilk kez 1969 yılında ortaklık ederek iktidara geldi. Sonradan Alman sosyal demokratların ‘anıt adamı’ olarak tarihe geçen Willy Brandt başbakanlığında kurulan SPD-FDP koalisyonu 1982 yılına kadar devam etti. Özel danışmanı Günter Guillaume’un eski Doğu Almanya adına casusluk yaptığının ortaya çıkması üzerine Willy Brandt 1974 yılında istifa etmek zorunda kalırken, yerine parti arkadaşı Helmut Schmidt geçti.
#ALMANYAAlmanya’da son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına bakıyorum. Halkın yüzde 70’e yakını Sosyal Demokrat Pari (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümetinin politikasından memnun değil. Halkın yüzde 67’si bu hükümetin yaşanan sorunların üstesinden gelemeyeceğini düşünüyor ve erken seçime gidilmesini istiyor.
#ALMANYAAlmanya’da son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına bakıyorum. Halkın yüzde 70’e yakını Sosyal Demokrat Pari (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümetinin politikasından memnun değil. Halkın yüzde 67’si bu hükümetin yaşanan sorunların üstesinden gelemeyeceğini düşünüyor ve erken seçime gidilmesini istiyor.
#ALMANYAAlman Anayasası’nın 23 Mayıs 1949 tarihinde kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti, şimdiye kadar hep ‘koalisyon hükümetleri’ ile yönetildi. Almanya’nın CDU’lu ilk Başbakanı Konrad Adenauer döneminde, 1949-1963 yıllarında CDU/CSU zaman zaman FDP ve Alman Partisi (DP), FDP ve Özgür Halk Partisi (FVP) İLE ‘üçlü koalisyonlar’ oluşturulsa da daha sonraki yıllarda hep CDU/CSU-SPD ve CDU/CSU-FDP veya SPD-FDP’nin oluşturduğu ‘ikili koalisyonlar’ iktidarda söz sahibi oldu.
#AVRUPADAN HABERJaponya’nın doğu kıyılarında 11 Mart 2011 tarihinde 9.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.Ardından da dev bir tsunami. Deprem sırasında 40 metre yüksekliğe ulaşan tsunami, sahile vurduğunda yüksekliği 15 metreye düşse de Japonya’nın Fukuşima kenti yakınlarında sahil kenarına kurulmuş Fukuşima Nükleer Santralı’nı da vurdu. Önlem almaya yeterli zaman olmadığı için reaktörleri su bastı ve tam bir felaket yaşandı.
#AlmanyaRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğal gaz borularını kapatıp sevkiyatı durdurması, birçok ülkede olduğu gibi Almanya’da da enerji krizi tedirginliğini artırdı. Doğal gaz, akaryakıt ve elektrik fiyatlarındaki artış, önümüzdeki kış günlerinde kendilerini neler beklediğini öngöremeyen halkın tedirginliğini şu günlerde daha da artırmaya başladı. Ya hükümet?
#Vladimir PutinBundan 4 yıl önce 24 Eylül 2017’de Almanya’da genel seçimler yapıldı. Sandıklar kapandıktan sonra yayınlanan ilk tahmini sonuçlar Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) yarışı yüzde 30’un üzerinde oy alarak ilk sırada bitirdiğini gösteriyordu.
#CDU/CSUAlmanya’da yeni bir hükümet kurulması için somut pazarlıklar başlamadan, seçimlerden birinci parti olarak çıkan SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz’un, ‘trafik lambası’ koalisyonunun (SPD-FDP-Yeşiller) gerçekleşmesi için Yeşiller’e cumhurbaşkanlığı için aday gösterme teklifinde bulunarak bir nevi ‘rüşvet’ vereceği ileri sürüldü.
#AlmanyaSosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz, kafaya koymuş. Kendisiyle yapılan söyleşilerde ve katıldığı açık oturumlarda, “Ben başbakan olacağım” diyor. Aslında bunun yadırganacak bir yönü yok. Madem adaylığını ilan etmiş, hedefine ulaşmak ve başbakanlık koltuğuna oturmak istemesinden daha doğal bir şey olamaz.
#CDU/CSUAlmanya’da genel seçimlere yaklaşık 5 ay olduğu halde koalisyon hesapları başladı bile. CDU/CSU’nun adayı Armin Laschet, SPD’li Olaf Scholz ve Yeşiller’li Annalena Baerbock bu konuda somut açıklamada yapmaktan kaçınırken, son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarında ise Almanların ‘siyah-yeşil koalisyonu’ (CDU/CSU-Yeşiller) tercih ettiği ortaya çıktı.
#Annalena BaerbockAlmanya’da Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD), ilk ‘büyük koalisyon hükümeti’ni 1966-1969 yılları arasında oluşturdu. Daha sonraki yıllarda hem sol hem de sağ kanat, Hür Demokrat Parti (FDP) ile ortaklık etti. SPD 1969-1982, CDU/CSU da 1982-1998 yılları arasında.
#AlmanyaHıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Carsten Linnemann, geçen hafta verdiği bir demeçte, “Hemen hemen hiç Almanca konuşamayan ve söyleneni anlamayan bir çocuğun ilkokulda yeri yoktur. Böyle durumlarda ‘okul öncesi mecburiyeti’ uygulanmalı, gerekirse ilkokula başlaması ertelenmeli” şeklinde bir açıklama yaptı.
#Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU)Almanya’da son dönemlerde Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oluşturduğu ‘büyük koalisyon hükümetinde’ yaşanan sancılar yüzünden erken seçim tartışmaları da yoğunlaştı.
#Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) İle Sosyal Demokrat Parti’Nin (SPD) KoalisyonSPD Genel Başkanı Andrea Nahles’in istifasıyla parti içinde yaşanan deprem, koalisyon hükümetini de sarsıyor. CDU/CSU ve SPD ortaklığıyla kurulan hükümetin geleceği belirsiz. Bir yandan muhalefet partileri erken seçim talep ederken, diğer yandan küçük ortak SPD içinde ayrılığı savunanların sesi daha gür çıkmaya başladı. Başbakan Angela Merkel’in koltuğu sallanıyor.
#Almanya’Da Erken SeçimChristian Lindner. Almanya’da ‘Liberaller’ olarak bilinen Hür Demokrat Parti’nin (FDP) Genel Başkanı. 2009-2011 yılları arasında FDP Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Ancak dönemin FDP Genel Başkanı Philipp Rösler ile uyumlu çalışamadıkları için istifa etti.
#Ahmet Külahçı