Zoraki evliliğe devam

Güncelleme Tarihi:

Zoraki evliliğe devam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2023 09:47

Alman Anayasası’nın 23 Mayıs 1949 tarihinde kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti, şimdiye kadar hep ‘koalisyon hükümetleri’ ile yönetildi. Almanya’nın CDU’lu ilk Başbakanı Konrad Adenauer döneminde, 1949-1963 yıllarında CDU/CSU zaman zaman FDP ve Alman Partisi (DP), FDP ve Özgür Halk Partisi (FVP) İLE ‘üçlü koalisyonlar’ oluşturulsa da daha sonraki yıllarda hep CDU/CSU-SPD ve CDU/CSU-FDP veya SPD-FDP’nin oluşturduğu ‘ikili koalisyonlar’ iktidarda söz sahibi oldu.

Haberin Devamı

Zoraki evliliğe devam
ANCAK 1998 yılında ‘yeni bir ortak’ ortaya çıktı. Almanya’da federal düzeyde ilk kez SPD ile Yeşiller ‘kırmızı-yeşil’ koalisyon hükümetini kurdu. SPD’li Gerhard Schröder de başbakanlık koltuğuna oturdu.
Aşağı Saksonya Başbakanlığı döneminde 1990-1994 yıllarında Yeşiller’le ortaklık eden Schröder, bunun hiç de kolay olmayacağını biliyordu.
Çünkü ‘haşarı çocuklar’ olarak bilinen Yeşiller’le geçinmenin zorluğunu pratikte de yaşamıştı.
O yüzden de Başbakan Gerhard Schröder, “Bu bir aşk evliliği değil, zoraki evliliktir. Ülkemizin çıkarları için buna katlanacağız” açıklamasında bulundu zaman zaman.
Ortaklar arasında yaşanan sorunlar ve sıkıntılara rağmen, 1998-2005 yıllarında iktidarda kalan ‘kırmızı-yeşil’ koalisyon döneminde önemli kararlara imza atıldı.
Başta sendikalar olmak üzere çeşitli kesimlerden tepkiler ve eleştiriler yağdığı halde Schröder hükümeti, ‘Hartz IV’ olarak tanınan ‘Gündem 2010’ adı altındaki sosyal reformu hayata geçirdi.
O dönemlerde Almanya’da 5 milyon sınırına dayanan işsiz sayısı bu reform sayesinde zamanla 2.5 milyonun altına düştü.
*
Tabii bunun meyvesini SPD’li Schröder değil, 2005 yılında yerine geçen Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Angela Merkel topladı.
Schröder’in reform politikası sayesinde işsiz sayısının sistematik olarak düşmesi, Merkel’in 16 yıl görevde kalmasında etkin rol oynadı.
Schröder döneminde, Almanya’nın Irak Savaşı’na katılmaması, buna karşın kuruluşundan beri savaşlara karşı olan hükümet ortağı Yeşiller’in Alman askerlerinin NATO birlikleri bünyesinde Kosova Savaşı’nda görev almasına onay vermesi gibi zor ve sancılı kararlar alındı.
Tabii bu kararların alınması hiç de kolay olmadı.

Haberin Devamı

YILLAR SONRA BİR İLK
İşte yıllar sonra Almanya’da bir ilk daha yaşandı.
26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerinin ardından haftalarca süren görüşmelerden sonra SPD, FDP ve Yeşiller, ‘üçlü koalisyon’ oluşturdu.
Kovid-19 belasının dünyayı kasıp kavurduğu bir dönemde iktidarı devralan bu ‘üçlü koalisyon’un işinin hiç de kolay olmayacağı daha ilk günden belliydi.
Nitekim öyle de oldu...
Ve ‘üçlü koalisyon’ ile ‘zoraki evlilik’ daha da zorlaştı.
Pandemiye karşı alınması gereken önlemler konusunda, maske taşınması ve aşı yapılmasına devam edilip edilmemesi konularında ortaklar arasında ciddi sıkıntılar yaşandı.
Özellikle de Yeşiller ile FDP arasında.
Zamanla bu sıkıntılar daha da arttı.
Yeşiller, otoyollarda hızın saatte 100 km. ile sınırlandırılmasını isterken, FDP buna karşı çıktı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat 2022’de Ukrayna’da savaşa girişmesi, Almanya’da hükümetin işini daha da zorlaştırdı.

Haberin Devamı

BASKILAR ARTINCA...
Başlangıçta SPD’li Başbakan Olaf Scholz, “Bizim yasalarımıza göre savaş bölgelerine silah satmak ve göndermek yasak” diyerek Ukrayna’ya silah yardımında bulunulmasına karşı çıktı.
Ancak dıştan ve içten gelen baskıların artması üzerine “Evet” demek zorunda kaldı.
Savaş karşıtı Yeşiller de küçük ortak FDP de Ukrayna’ya silah gönderilmesine tam destek verdi.
Rusya’nın enerji sevkiyatını durdurmasına rağmen Yeşiller, Almanya’da faaliyetteki son 3 nükleer santralın 2022 yılı sonunda kapatılmasını isterken, FDP buna karşı çıktı.
Ama sürtüşmelerin artmasını engellemek için Başbakan Scholz, bir ‘çözüm yolu’ buldu ve nükleer santralların 15 Nisan 2023’te kapatılmasına karar verdi.
*
Son dönemlerde ise Yeşiller’li Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in, 2024 yılından itibaren inşa edilecek yeni konut ve binalara yüzde 65 yenilenebilir enerji tüketecek ısıtıcı sistemi monte edilmesi mecburiyetini gündeme getirmesi, koalisyonda sancı yarattı.
Habeck’in eski konut ve binalarda da aynı uygulamaya geçilmesi önerisi ise sancılarda artışı tetikledi.
FDP “Hayır” diyerek tavır koydu.
SPD’li Federal İkamet, Kent Gelişmesi ve İskân Bakanı Klara Geywizt de Habeck’in planlarına karşı çıktı.
Evet...
Koalisyona sıkıntılar ve görüş ayrılıkları arttı.
Yapılan kamuoyu yoklamaları da SPD, Yeşiller ve FDP’nin ‘çöküşte’ olduğunu göstermektedir.
İşte o yüzden, ortaklar birbirlerinden memnun olmasalar da ‘zoraki evlilik’ gelecek seçimlere kadar devam edecektir.

BAKMADAN GEÇME!