Şef Mehmet Gürs, Türkiye gastronomisinin ekol yaratan isimlerinden. Evet, iddialı bir laf ama doğru. Mikla Restaurant’la birlikte başlattığı yerel ürün ve üreticiye odaklanan bakış açısı öncü oldu. Geçen ay restorandan tamamen ayrıldığını açıklayınca sohbet ettik, Mikla’nın yoluna tam gaz devam edeceğini konuştuk...
#Şef Mehmet GürsGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazAnnem, “Niye yemeklerimiz çocukluğumuzdaki gibi lezzetli değil, sebzeler artık çok tatsız” deyince hemen sözünü yapıştırırdı: “Evladım artık toprak, su, hava çok kirlendi. Hiçbir şey bizim zamanımızın tadında değil. Yine sizi doğal besledik ama Allah torunlarımın yardımcısı olsun...”
#Sahrap Soysal‘Tarım Yılı’ olarak ilan ettikleri 2020 yılında önemli projeleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, sağlıklı gıdaya ulaşmak için bu projeleri 2021 yılında geliştireceklerini belirterek, 2021’i ‘Gıda Yılı’ ilan ettiklerini açıkladı.
#BursaCavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)- MUĞLA'da, emekli matematik öğretmeni Jale Eren (64), 9 yıl önce doğan torununun doğal beslenmesi için kendisine ait tarlaya yerel tohumlar ekerek, doğal ürünler yetiştirdi. Eren, 'Tüm çocuklar evladım' sloganıyla herkese ulaşmak için Türkiye'nin dört bir yanındaki ailelere ücretsiz tohum göndermeye başladı. Sosyal paylaşım sitesinde kurduğu, 'Muğla Yerel Tohum Grubu', atalık tohumların yeniden hayat bulması mücadelesinde 9 yılda her bölgeye yaklaşık 250 bin tohum gönderdi.
#İzmirAtina’da arkadaşımın lokantasında yediğim karpuz kokusuyla, tadıyla içimi sızlattı.Bizde artık öyle karpuz yok. Nedeni basit: Daha çok ürün elde edip daha fazla kazanmak için kabak aşılı, hibrit tohumlu çeşitlere yöneliyoruz. Oysa Türk mutfağı demek, atalık tohumlar demek. Milli bir dava bu. Birbirimizi suçlamayı bırakıp elimizden geleni yapmalıyız.
#BiyoçeşitlilkYozgat’ta bulunan 3 bin 500 yıllık Damlalı Vadisi'nde, genetiği bozulmamış 50 yıllık domates, biber, salatalık ve turp gibi sebze tohumları bulunarak gün yüzüne çıkartıldı. Bu tohumlardan ürün elde edildi.
#Damlalı VadisiAktara giderken yolda iyileşenlerdenim. İyi geliyor bana... Topraktan gelen şifanın bu kadar renkli ve güzel sergilendiği bir yer aktarlarımız. Ayhan Ercan işini çok severek yapan bir aktar. Sosyal medyada reklamları yapılan zayıflama odaklı ve sağlığa zararlı, ciddiyetini kaybetmiş ürünler hakkında hep doğruları söylüyor. Ülkemizin altın değerindeki topraklarında yetişen onlarca sebze, meyve ve bitkileri bilinçli kullanmalıyız... Ayhan Ercan baba mesleğini ve bilgilerini bizimle paylaştı...
#Gülben ErgenArazi kullanımı ve geliştirme konularında en iyi örnekleri teşvik eden uluslararası bir araştırma ve eğitim kurumu olan Urban Land Institute’ün Türkiye şubesi, geçtiğimiz günlerde ‘sağlıklı yerleşimler’ konusunu masaya yatırdı. İnsanların fiziksel, ruhsal ve sosyal refahları baz alınarak oluşturulan yerleşimlerin ele alındığı konferansa dünyanın en önemli gayrimenkul ve sürdürülebilir çevre politikaları uzmanlarından Ed McMahon da video-konferans yoluyla katıldı.
#Sağlıklı YerleşimlerKavuzsuz gibi farklı çeşitleriyle Anadolu’nun hemen her yerinde sıklıkla pişirilip kullanılan arpanın modern şehir sofralarında neden kendine daha sık yer bulmadığına şaşırıyorum… Kültürümüzün bu kadim malzemesi bir fonksiyonel gıda. Haşlayıp salatalara katabilir, arpa ekmeği, suyu ve kavurgası da yapabilirsiniz. Seçtiğim pratik tarifleri evde siz de deneyin.
#CevizBirden fazla TV dizisinde kıyamet sonrası senaryolarıyla karşımıza çıkan, görünümüyle insanı ürperten Svalbard Küresel Tohum Deposu insanlığın tek umudu mu? Norveç’te bir dağın içine gizlenen ve sivillerin giremediği bu gizemli depo gezegenimiz için ne anlam taşıyor? 1,1 milyon “atalık” tohumu içinde barındıran sığınağın bilinmeyen yönleri…
#NorveçZarif bir tabağın ortasına yerleştirilmiş tek bir kırmızı karides... İşte bu kadar basit; bir o kadar iddialı ve lezzetli… Yaptığı iyi işleri fazla haykırmadan, mütevazı bir şekilde aksiyona döken yerlere bayılıyorum. Bodrum Türkbükü’ndeki No:81 Hotel’in, şef Gürkan Ürün yönetimindeki restoranı Daze de işte bunlardan biri...
#Şef Gürkan ÜrünGazi Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisi Kerem Korkmaz öncülüğünde kurulan Ata Tohum Derneği’nin üniversiteli üyeleri, kırsal tarımın kalkınması için çiftliklerde gönüllü olarak çalışıyor. Kendilerini Tarım Gönüllüsü olarak tanımlayan gençler Türkiye’nin dört bir yanında bağ, bahçe, tarla ve çiftliklerde çalışıp yerel tarımı kalkındırmayı hedefliyor.
#Üniversiteİzlediği bir televizyon programından ilham alan 57 yaşındaki Sevim Özsoy, 12 bin yıllık ata tohumu siyezi tanıtmak için 4 yıl önce kolları sıvadı. Eskiden sofralarda yer almayan, hayvanlara yem olarak verilen siyezden 20'den fazla ürün elde edip sofralara taşıyan Özsoy, kek ve kurabiye yaptığı ata tohumunu dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
#Siyez BuğdayıMarul, ıspanak, maydanoz, nane... Özellikle kışın sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için sofralarımızın baş tacı olması gereken sebzelerden bazıları. Bunları ve daha pek çok sebzeyi evinizde kolayca yetiştirip dalından kopardığınız gibi taze taze yiyebilirsiniz. Üstelik kendi yetiştirdiğiniz otları, sebzeyi yemek psikolojinize de iyi gelecek! Evinizin çiftçisi olmaya hazırsanız, rehberimizi okuyun.
#Gazetehaberleri