Güncelleme Tarihi:
Bahar gelince balkonlar, bahçeler de hareketlenir. Çünkü yapılacak çok iş vardır. Tozlu yapraklar silinmeyi, kuruyan dallar budanmayı bekler. Mantar ve böceklenmeye karşı önlem almayı da unutmamalı. Kısacası kış mevsiminden çıkan bitkilerimizi ilkbahar ve yaz aylarına hazırlarken bazı aşamaları özenle gerçekleştirmek önemli. Peki, evimizde, balkonumuzda ve bahçemizde yetiştirdiğimiz bitkiler ve çiçekler tam da şu sıralar nasıl bir bakımdan geçmeli? Bitki bakım uzmanlarına sorduk.
‘Saksı değişimi yapın’
Fem Güçlütürk, Instragram: @labofem
İç mekân bitkileri için…
* Nemli, havasız, esintisiz ortamda yaprak bitleri ve mantar bakterileri bayram eder. Odaları havalandırmalı, bitkinin yaprak altları gibi kuytu köşelerini kontrol etmeliyiz. Mantar bakterileri belli bir sıcaklık aralığında aktive oluyor. Havadar ortam sağlamak, bitkileri sabah saatlerinde yapraktan değil, topraktan ve sıçratmadan sulamak önemli.
* Hassas yapılı veya tüylü yapraklı, dikenli bitkiler toz almada kullanılan devekuşu tüyü gibi zarif bir fırçayla, diğerleriyse temiz bir su ve nemli bir bezle silinerek fotosenteze destek olunabilir.
* Toprağı azalmış saksılara üstten taze toprak karışımı eklenip toprak yine üstten köklere zarar vermeden hafifçe karıştırılabilir.
* Büyüyen bitkilerin küçülen saksılarını değiştirebiliriz.
* Aynı saksıda kalacak bitkilere dengeli sıvı besin takviyesi yapmaya başlanabilir.
Dış mekân bitkileri için…
* Kuru yaprakların temizlenmesi, kuruyan dalların budanması yeni gelecek sürgünlere yer açacaktır.
* Beklemiş, iyice yanmış hayvan gübresi, varsa oluşumunu tamamlamış bir kompost takviyesi kış sonundan itibaren bitkiye faydalı hale geleceği için her an eklenebilir. Bahar yağmurlarıyla toprakta dönüşüme girip aktive olacaktır.
* Saksılar için yerler önceden belirlenerek sabah erken saatlerde dikim yapılabilir. Bir gün önceden bitkinin sulanmış, dikileceği yerin de hazır hale getirilmesi gerekiyor.
* Don sebebiyle budaması geciktirilmiş, kuru yaprakları üzerinde kalmış muz, sazlar, sararmış ve kış etkilerinden zarar görmüş palmiye gibi bitkilerin yanı sıra agave’lerin alt yaprakları ve zeytinler budanabilir.
* Su tasarrufu için bahçeyi hortumla sulamak yerine bitki diplerine zamanlayıcıya da bağlanabilen damlama su çekilmelidir.
* Bitkilerin daha sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak için ek besin takviyesi yapabiliriz. Ancak takviyeyi direkt dökersek fazla miktarı köklerine zarar verebilir. Üzerinde belirtilen oranda suyla karıştırarak bitkinin toprağını sulamanızı öneririm.
* Havaların ısınmasıyla birlikte daha sık bir sulama düzeni oluşturmalıyız. Bunun için en doğru aralığı, ortamın ısı ve nemine göre bitkimizi tanıyıp gözlemleyerek kendimiz belirlemeliyiz.
* Mevsim değişimiyle birlikte güneş ışınının gelişine ve gün içerisindeki etkisine göre yer değişimi gerekebilir.
* Bitkilerin ilaçlama zamanlarını da kaçırmamalıyız.
* Tohum dikim için bahar ayı doğru zamandır. Gübreleyerek desteklediğimiz toprağa yeni tohumları ekebiliriz. Ancak dikim yaparken doğru zaman ve sıcaklık önemlidir. Yeni tohumların filizlenmesi için toprağın sıcaklığının 12-14 derecelere gelmesi gerekir. Dikimden sonra can suyu vermeyi de unutmayın.
Takas ÅŸenliÄŸi
Yeryüzü Derneği’nin 5. Tohum Takas Şenliği’nde fide ve tohumlar ücretsiz verilecek. Projeye katılmak için yapmanız gereken yeryuzudernegi.org’daki formu doldurarak taleplerinizi iletmek. Yarın 13.00-16.00 Kadıköy Parkı’ndaki (Acıbadem) şenlikte atalık tohumlar dağıtılacak. Fidelerin dağıtımıysa
30 Nisan ve 7-14-21-28 Mayıs’ta gerçekleÅŸecek. Dağıtım, Anadolu Yakası’nda Yeryüzü Kooperatifi’nde (Prof. Dr. Kemal Akgüder Cad. 38/A Bostancı), Avrupa Yakası’ndaysa Ortaköy Camisi yanındaki Ulus üretici pazarında, Yeryüzü DerneÄŸi standında olacak. Dağıtılacak tohumlar: Maydanoz, tere, roka, semizotu, salatalık, fasulye, barbunya, dereotu ve pazı.ÂDağıtılacak fideler: Kırmızı domates, çeri domates, pembe domates, üçburun biber, dolmalık biber, kapya biber, kıl sivri biber, sivri biber ve patlıcan.
Baharı müjdeliyorlar
Sezen Ölçer anlatıyor
* Begonya: Rengârenktir, saksıda kolaylıkla yetişir. Aydınlığı sever. Arada döndürerek her cephesinin eşit güneş almasını sağlarsak bitkimiz daha sağlıklı olacaktır. Rüzgârın çok olduğu bölgelerden begonyayı uzak tutmalıyız.
* Lale: Kışın yapraklarını dökerek inzivaya çekilen laleler için bahar uyanma vaktidir. Soğan köklü yapısıyla dikimi oldukça kolaydır. Biraz nazlıdır, aşırı soğuk veya aşırı sıcağa duyarlıdır.
* Sümbül: Mis gibi kokusuyla büyüler. Sümbülün de soğan köklü yapısıyla dikimi kolaydır. Aşırı soğuk ve aşırı sıcaktan, yakıcı güneş
ışığından korumalıyız.
* Menekşe: Minik mor yapraklı menekşeleri bahçemizde ve pencere önünde rahatlıkla yetiştirebiliriz.
‘Semizotu, marul, soğan, patates... Filizlendirme işlemine başlayabiliriz’
Naz Irmak Saf, Instagram: @bitkilievim
* Domates, salatalık, biber, kabak, bezelye, havuç ve bakla gibi birçok sebzenin fideleme işlemine başlayabiliriz. Roka, maydanoz, dereotu, marul, taze soğan, semizotu gibi yeşillikler bu ayın sonlarına doğru dikilebilir.
* Filizlenmeye başlayan soğan ve sarımsakları çöpe atmak yerine saksıya dikin. Kök olarak gelişim gösterdikleri için toprakla yeniden buluşturulduğunda taze soğan ve sarımsak sunacaktır. Yine soğan ve sarımsak kabuklarını bir gece suda bekletip süzerek bitkilerde doğal besin olarak kullanabiliriz.
* Mayıs ayıyla birlikte hayatımıza girecek semizotunun saplarını hafif nemli bir toprak üzerine belli bir mesafede dikin. Sapın uç kısmının yaklaşık 1-2 cm kadar toprakta kalması yeterli. Toprak kurudukça sulayın ve dışarıda bakın. Yeni çıkan tazecik yapraklardan da salata yapabiliriz.
* Havuç, marul, turp gibi kök sebzeleri filizlendirme işlemini su dolu sığ bir kapta gerçekleştiriyoruz. Havuç ve turpun baş kısımlarını, marulun yapraklarının çıkış kısmını kesip suya koyuyoruz. Bu süreçte koku problemi yaşamamak için sıkça suyunu yeniliyoruz. Aydınlık bir konumda filizlenme ve köklenmesine şahit olduktan sonra toprağa aktarıyoruz ve yeni sebzelerin oluşmasına tanıklık ediyoruz.
* Domatesleriniz organikse halka şeklinde dilimleyin ve toprak yüzeyine yakın bir şekilde bu dilimleri yerleştirin. Üzerini 4-5 cm kalınlıkta toprakla örtün. Geçirgen, süzek, humuslu bir toprak olsun. Bu süreçte toprağı çok ıslatmadan hafif nemli kalacak şekilde sulayın. Dışarıda bakın.
* Nane, fesleğen gibi otların saplarını toprakla buluşturduğunuzda taptaze ürünler elde edersiniz.
Toprak karışımına dikkat!
* Nem seven bitkiler için torf, cocopeat (sıkıştırılmış torf), ponza, perlit, vermiküllit, çakıltaşı, tüf ve dere kumundan oluşan bir toprak karışımı kullanabiliriz. Kaktüs ve sukulentler içinse karışımda şunlar olmalı: Cocopeat, ormanaltı ya da bahçe toprağı, tüf, torf ve dere çakılı.
Bu ürünler işinizi kolaylaştıracak
Â