Güncelleme Tarihi:
GEDİZ Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma (GEMA) Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Manisa'nın Salihli ilçesinin Çamur Hamamı Mahallesi'nde, aralarında kadınların da bulunduğu 50 kişiyi
eğiterek, yerel tohumlarla organik üretime başlayacaklarını söyledi. Organik ürünleri tüm ülkeye satmayı hedeflediklerini kaydeden Kilimcigöldelioğlu, organik tohumlarla 100 bin fideye ulaştıklarını kaydetti.
GEMA Vakfı, organik tarıma dönüş için organik tohum ve fide üretimine başlamak için hareket geçti. Salihli'de Çamur Hamamı Mahallesi'nde organik sebze üretimine başlayacaklarını ifade eden Vakıf Genel Başkanı Kilimcigöldelioğlu, tohum takas etkinliklerinin yanı sıra üretim yapılmasıyla yerel ürünlerin korunabileceğini söyledi. Kilimcigöldelioğlu, "Salihli'de bir okulda ve Çamur Hamamı köyünde tohum şenliği yaptık. Bu şenlik sonrasında aldığımız tohumlardan Salihli'nin kırsal mahallesi Allahdiyen'de üretim yaptık. Oralardan tohum aldık, şimdi geniş çapta Çamur Hamamı'nda sebze üretimine gidiyoruz. Köylülerle beraber organik tarıma geçeceğiz. Aralarında kadınların da bulunduğu 50 kadını organik tarımla ilgili eğiteceğiz. Organik tarım ürünlerimizi bütün Türkiye'ye satacağız" dedi.
"ATALIK TOHUMLAR KALMADI"
GEMA Vakfı olarak organik tohuma başlama nedenlerini anlatan Kilimcigöldelioğlu, "Atalık tohumlar kalmadı. Neredeyse hepsi hibrit tohumlar. Bu da çok kötü bir şey. Tohumu korumak ve geliştirmek için bu işe girdik. Bir yılda 100 bin fideye ulaştık. Herkes takasla tohum işini yürütür ama biz üretimle tohum elde ediyoruz" diye konuştu.
Organik tohumlarla fide ektiklerini kaydeden Kilimcigöldelioğlu, "Geçen yıl organik tohumlardan elde ettiğimiz 7 bin fideyi dikmiştik. Bu sene ise 100 bin fide dikeceğiz. Çamur Hamamı'nda önce kooperatif, daha sonra da organik pazar kuracağız. Tohumları ekip, yerel tohum kullanımını KKTC'de teşvik edeceğiz" diye konuştu.
Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAFLI