Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de çocukluk çağı kanserlerinde başı çeken löseminin son yıllarda görülme sıklığı giderek artıyor. Öyle ki çocukluk döneminde tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 35'ini lösemi oluşturuyor.
#LösemiÇatışma kelimesi anlamsal olarak karşıtlığı içinde barındıran ve uzlaşının olmadığı durumları açıklayan bir kavram. Bir yerde çatışmanın var olması demek orada uzlaşamayan, birbirine karşıt olan iki durumun varlığına işaret eder. Kelimeye bu yönü ile bakıldığında ebeveyn ve çocuk arasında çatışma olması yani karşıtlık bulunması ve uzlaşının olmaması aslında beklenen bir durum değil aksine beklenmeyen bir durum olarak değerlendirilir. Bir ebeveynin kendi çocuğu ile karşıtlığı, en değer verdiği insan ile uzlaşamaması aslında son derece tuhaf ama bir o kadar da gerçektir.
#Doç. Dr. Mehmet SağlamÖğrenme güçlüğü; çocukların akademik başarılarını, bilişsel ve dil gelişimlerini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyen ancak normal ve normalin üzerinde zeka seviyesi ile seyreden bir bilişsel bozukluk. Öğrenme güçlüğü olan çocuk dinleme, konuşma, okuma, yazma, mantık yürütme, problem çözme ya da matematik alanındaki yeteneklerin kullanımında zorluk yaşar. Aynı zamanda, kişinin bilgiyi depolaması, işlemlemesi ve üretmesi konusunda da zorluk çekmesine neden olan ve mevcut koşullarda ömür boyu devam eden bir süreç.
#Öğrenmede Güçlük Yaşayan ÇocuklarOkul, öğrencilerin öğrenim yaşamında oldukça önemli bir yere sahip. Bu nedenle de velilerin öğretim sürecine katılması çok mühim. Haliyle okul-veli ilişkisi de öğretim sürecinin her aşamasında gerekli. Çünkü bu ilişki okulda düzenlenecek etkinliklerde, farklı çalışmalara katılmalarında, okulun amaçlarına ulaşmalarında ve öğrencilerinin davranışlarında olumlu değişimler meydana getirir.
#Konuk Yazar“Yargılanmadan dinlenmek, ruh sağlımızı korumak ya da iyileştirmek için” psikolojik desteğe ihtiyaç duyabiliriz. Fakat bizim için en doğru psikoloğu veya psikiyatrı nasıl seçeceğiz? Üstelik birçok terapi ekolü de var. Koltuğa uzanıp çocukluğumuza mı döneceğiz, yoksa geçmişi geçmişte bırakmayı mı tercih edeceğiz?
#Hazan AKÖZ IŞIKYaz geldi ama hoş gelmesi için biz ebeveynlerin yine çocuklar için birtakım önlemler almamış şart. Güneş yanığından göz enfeksiyonuna, sinek ısırıklarından kulağa su kaçmasına kadar pek çok sorun bizleri bekliyor. Gizem’le Melis kendi tecrübelerini ve önlem alma şekillerini yazdı.
#ÇocukSorumluluk çocuk, genç, yetişkin ya da yaşlı fark etmeksizin tüm insanların hayatında önemli rol oynayan bir kavram. Her insanın kendisine, ailesine, içinde yaşadığı topluma, çevreye ve ülkesine karşı yerine getirmesi gereken sorumluluklar var. Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre sorumluluk; “Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi, sorum, mesuliyet anlamına gelmektedir.” Bu kapsamda sorumluluğun aynı zamanda eğitimle ilgili bir kavram olduğu görülür. Sorumluluk doğuştan gelen bir özellik değil. Öğrenme ile oluşur ve gelişir. Sorumlulukla ilgili ilk öğrenmeler ailede başlar, okulda şekillenir, içinde yaşadığımız toplumda ise davranış halinde kendini gösterir.
#Konuk YazarAkıllı telefonlar artık sadece bir araç değil, hayatımızın parçası olarak görülüyor. Milyonlarca insan daha çocukluk hatta bebeklik döneminde akıllı telefonlarla tanışıyor. Bu çocuklar biraz büyüyüp okula başladıklarında da kendilerine ait bir telefonları ve sosyal medya hesapları oluyor. Ancak bazı ebeveynler çocuklarına akıllı telefon almama konusunda direniyor. Kimisi 18 yaş şartı koyuyor, kimisi "En azından lise çağına kadar bekleyeceğim" diyor. Peki, ebeveynleri telefon yasağı koyarken çocuklar bundan nasıl etkileniyor? Telefon kullanımı için ideal bir yaş var mı? İşte çocuklarına akıllı telefon vermeyi reddeden ebeveynler ve uzman görüşleri...
#Akıllı TelefonBağışıklık son bir yılın en önemli konularından. Yaşam biçimi kadar duygusal durumumuz da bu konuda etkili oluyor. Bu dönemde çocukların bağışıklığını güçlendirmek için neler yapılması gerektiğini uzmanlara sorduk, “Hayatı dengede yaşayın” dediler.
#YazarMahalle arkadaşları, komşu çocuklarıyla oynanan bilyeler, aileyle yapılan hafta sonu mangalları, yaz tatillerinde kuzenlerle denizin tadını çıkarmak… Ne yazık ki uzun süredir bu aktiviteleri gerçekleştirmemiz mümkün olmuyor. Çocuk neredeyse tüm sosyalliğinden soyutlanmış bir şekilde, tüm vaktini evde hatta odasının içinde geçiriyor. Daha da kötüsü ekranın içinde… Pandemi sürecinden en çok çocukların etkilendiğini söyleyen Uzman Psikolog Serap Buharalı, bu süreçte çocuklar ve gençler için neler yapılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.
#PandemiEngelli çocukları hayata bağlamak bizim elimizde… Bedensel veya zihinsel, engeli her ne olursa olsun çocukluk döneminde birtakım becerilere yönlendirilen ve doğru iletişim kurulan bireyler topluma kazandırılabilir. “Çocuğun engeline rağmen birçok yeterliliğe sahip olduğunu ön plana çıkartarak iletişim sağlanmalı” diyen Ergoterapist Cahit Burak Çebi, konuyla ilgili önemli sorulara yanıt verdi.
#Engelli ÇocukDeprem gibi doğal afetlerde yaşanan kitlesel travma yaşantıları, gelişim dönemleri devam eden çocuk ve ergenlerde ciddi olumsuz etkilenmelere yol açabiliyor. Her çocuğun tepkisi, yaşanılan bu afet süresinde ve sonrasında farklılıklar gösterebilir. Bu tepkiler, çocukların yaşlarına, gelişimsel düzeylerine ve bu olaydan önceki yaşam deneyimlerine göre değişebiliyor
#DepremKoronavirüs döneminde ilişkilerin sınırlarını korumanın zorlaştığı ve sınırları korumak için neler yapılması gerektiğini anlatan Dr. Duygu Dinçer, “Aile içi ilişkilerde, üzerinde en çok konuşulan konulardan biri “sınırlar”dır. Gerek eşler arası ilişkilerde gerekse anne-baba-çocuk ilişkisinde sınırların varlığı ve ne oranda olması gerektiği aileler için çoğu zaman kafa karıştırıcı ve zorlayıcı bir mesele haline geliyor” dedi.
#Aile İçi Sınır“Ya yanlış, eksik bir şey söylersem ve gene yüzüm kızarırsa” cümlesi kişinin eğitim, iş, sosyal, hayatında sıkıntılara neden olabilmekte ve bu kaygı kişinin var olan potansiyelini kullanamamasına sebep olabilmektedir. Yaşanan bu kaygının asıl oluşma sebebi, diğer insanların kişi hakkında ne düşündüğü değil, aslında kişinin kendi olumsuz duygu ve düşüncelerinin bütünüdür. Tehlike aslında uzaklarda değil, kişinin kendi içerisindeki duygudur. Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Yüz KızarmasıBir bebek dünyaya geldiğinde en uzun süre bakıma muhtaç olan canlıdır. Doğal olarak anne ya da anne yerine geçecek kişiye bağımlıdır. İhtiyaçlarını kendi başına karşılayacak duruma geldiğinde ise bu bağımlılığın zamanla azalması beklenir. Burada anne doğru zamanda çocuğun gönderdiği sinyalleri alarak kendisinden ayrılmasına izin verebilmelidir.
#ÇocukKoronavirüs salgını nedeniyle okulların kapanması ve çocukların zamanlarını evde geçirmek zorunda kalmaları sonucu sosyal medyada geçirdikleri sürenin arttığına dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Nuran Günana, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Sosyal MedyaDünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle milyonlarca insan Türkiye’de de evlerine kapandı. Bu süreçte aile içi iletişimde zaman zaman krizler yaşanırken Psikiyatrist Doç. Dr. Sevcan Karakoç, ailelerin çocuklarıyla daha çok zaman geçirmek ve bağ kurmak için bunu değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
#ÇocukMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA TV’de yayınlanan veli kuşağında velilere seslenerek, "24 saat anne babalık yapmamız gereken bir durumda, anne babalığı belki yeniden öğrenmek, yeniden hatırlamak gerekecek. Çocuklar anne babalarını öğretmen rolünde gördüğünde çoğu zaman olumsuz tepki veriyor. Anne babanın belki koç, mentor, antrenör gibi olması daha uygun. Canı sıkılan çocuk arayış içine girer, merakının peşine düşer, fikir üretmeye çalışır, kitap karıştırır. Can sıkıntısından dolayı yüzlerce, binlerce sanat eseri, binlerce bilimsel buluş çıkmıştır. Bu günler gelip geçecek. Bu sorunların üstesinden hep beraber geleceğiz. Hepsi geçtiğinde, iyi ki o günleri güzel değerlendirdik demek umuduyla" dedi.
#Ziya SelçukBu yıl yüzde 50’den fazla artışla 1 milyon 800 bin öğrencinin gireceği LGS (Liselere Giriş Sınavı) sadece öğrencileri değil ailelerini, özellikle de annelerini yoğun strese sokmuş durumda. Durum ciddi çünkü uykuları kaçan, asabı bozuk yaklaşık 2 milyon insandan bahsediyoruz. Aralarında menopoza giren de var, İstanbul’un bir yakasından diğer yakasına taşınan da...
#ÖĞRENCİOtoriter, aşırı hoşgörülü, kararsız, aşırı koruyucu, reddedici, ihmalkâr ya da demokratik. Anne-baba tutumlarını başlıklar altında incelediğimizde genel olarak karşılaşacağımız kelimeler bunlar. Her tutumun aile ve çocuk üzerine yansımaları farklıdır. Değişen hayat koşulları, ilgi alanları, bulunulan yeni sosyal çevreler vb. faktörlerin etkisi ile ebeveynlik rolleri de değişim içerisine girdi ve farklı ebeveynlik stilleri ortaya çıktı. Yeni nesil ebeveynlik stillerini; helikopter ebeveynlik, yavaş ebeveynlik ve minimalist ebeveynlik olarak tanımlayabiliriz.
#Ebeveyn ÇeşitleriErgenlik adı verilen gelişim döneminde genç birey başkalaşıyor, tam bir yetişkine dönüşürken kişiliğini kazanmaya çalışıyor. Bu dönemi genç bireyle birlikte yaşayan ebeveynler zaman zaman endişeleniyorlar. Uzman Psikolog Dilara Sayar, ergen anne babalarına konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Ergenlik Dönemi ProblemleriAşırı koruyucu aile tutumu anne ve babanın çocuğunu çok fazla koruması ve çocuğa gerekli olduğundan fazla kontrol ve özen göstermesidir. Bu tutum sonucu çocukların dışarıdaki kişilere çok bağımlı, kendine güven duymayan duygusal kırıklıkları olan birer birey olma ihtimalleri yüksektir. Çocukta hayat boyu devam eden bu bağımlılık psiko-sosyal açıdan olumsuz etkiler ve çocuğun kendi başına hayatını idame ettirmesine engel olabilir.
#Aşırı Koruma