Ahmet Oktay haberleri sayfasında Ahmet Oktay hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5722 Ahmet Oktay haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sessiz sedasız aramızdan ayrılan Tülay Tura Börtecene benim çok sevdiğim bir dostum, büyüğüm, geride kalmayı özellikle seçmiş çok değerli bir ressamdı. Sevgi Soysal’ın unutulmaz ‘Tante Rosa’sının ilk basımı (1968) Tülay’ın o kadar sıcak, o kadar şenlikli görselleriyle bezenmiştir.
#Tülay Tura BörteceneAnkara-İstanbul arasında bir yaşam... Gazetecilik, televizyonculuk ve nihayetinde edebiyat dünyasına bırakılan kocaman bir imza. Geçen yıl kaybettiğimiz şair-yazar-gazeteci ve eleştirmen Ahmet Oktay’ın ‘Gizli Çekmecesi’nde eski günlerin bohem hayatı var. Ya da kendi deyişiyle ‘paranın tanrı olmadığı yılların...’
#Ahmet OktayKültürel bakımdan ‘Yeni bir Perikles dönemi’, ‘Altın çağ’, ‘Weimar Rönesansı’ gibi ifadelerle anılan Weimar Cumhuriyeti, Almanya’da imparatorluğun sonuyla başlayıp Nazilerin iktidarı ele geçirmesiyle sona eren dönemin adıdır. Peter Gay’in ‘Weimar Kültürü’ kitabı, bu dönemin biyografisi olarak okunabilir.
#Weimar KültürüTürk edebiyatında yer alan şiir türü tarih boyunca oldukça fazla okuyucu kitlesine sahip olmuştur. Edebiyatımız şiir türünde eserler veren çok kıymetli yazarları bünyesinde barındırmaktadır. Şiir okumak kitap okumak kadar zevkli ve farklı bir etkinlik olarak görülmektedir. Yol Üstünde Semender eseri de şiir türünde yer alan önemli şiirlerden sadece bir tanesidir. Yol Üstünde Semender eseri kimindir, kim tarafından yazılmıştır, bu şiirin türü nedir, konusu nedir ve şiirin incelemesi nasıldır detayları ile derledik.
Türk Edebiyatında, Garip, 2. Yeni ve Mavi akımlarının etkisiyle çok sesli bir şiir ortamı oluşmuştur. Bu dönemin en özgün kalemleri arasında İsmet Özel, Ülkü Tamer, Metin Eloğlu ve Ece Ayhan sayılabilir. Bu şairlerin eserlerinde tasavvufi, gerçeküstü ve düşsel ögeler bir arada kullanılmıştır. Bakış Kuşu eseri hakkında tüm detayları derledik.
‘Edebiyat Tarihimizden Anılar, Tanıklıklar’ okumak isteyenler için yeni bir kitap çıktı: ‘Anekdotlar’ (Kolektif Kitap). Gazeteci-yazar Mustafa Alp Dağıstanlı’dan. Önsözde kitaptaki anekdotları 150 kitaptan derlediğini ve 115 edebiyatçıdan 608 anekdota yer verdiğini belirtiyor. Dağıstanlı’nın ‘Anekdotlar’ında daha önce okumadığım anılarla karşılaştım, Oğuz Atay’la ilgiliydi çoğu. Refik Erduran’ın Amerika’da Nabokov’un derslerine katıldığını ve birkaç kez de onunla uzun uzun yürüdüğünü okudum.
#Edebiyat Tarihimizden Anılar TanıklıklarMustafa Günay, ‘Şiire Felsefeyle Yönelmek’te Nâzım Hikmet’ten Attilâ İlhan’a, Turgut Uyar’dan Ülkü Tamer’e, Ataol Behramoğlu’ndan Ahmet Erhan’a usta şairlerin şiirlerini felsefeyle analiz ediyor. Kitabın ‘12 Eylül ve Şiir’ başlıklı denemesi, bu konuda yazılmış en eksiksiz yazı niteliğinde.
#Mustafa GünayTÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Uludağ Üniversitesi desteği ile düzenlenen Bursa 19. Kitap Fuarı, 11-20 Mart 2022 tarihleri arasında TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.
#TÜYAP Bursa Uluslararası FuarGenel anlamda maviciler akımı edebiyat derslerinde ve tarihinde oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkmakta olan bir edebi akım olmaktadır. Bu durum genel anlamda maviciler şiir akımının ne denli önemli bir edebi akım olduğunun bir göstergesi olarak adlandırılmaktadır. Birçok farklı edebiyatçıyı çatısında toplamış olan maviciler akımının birçok genel özelliği olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimEdebiyat eleştirmenliğinde 60 yılı geride bırakan Doğan Hızlan hakkındaki yazı, karikatür ve üç söyleşiyi bir araya getiren ‘Edebi İlişkiler’, Hızlan’ın kişiliğinin pek çok yönünü yakalamayı başarıyor. Hızlan’ın zengin meraklarının kapılarını aralayan kitabın üzerine inşa edildiği temel, ‘duygu’. Tam da bu nedenle diğer ‘armağan kitap’lardan ayrılıyor.
#Doğan HızlanKomet’in sanatı sürekli bir akış ve devinim halindedir. Bu akış, bir sanatçının kendi hakikatini bulma adına çıktığı yoldaki uğraklarının toplamıdır. Dirimart’taki yeni ‘Resim Sergisi’nde gördüklerimiz, sanatçının içsel uzamının yansıması olarak vuku bulan resimler olmanın yanı sıra lekeci ve geometrik form anlayışının devamıdır; kara mizah ve ironik jestler de öyle...
#KometTürk edebiyatında nazım türleri üçe ayrılır. Halk edebiyatında çoğunlukla güzelleme, ağıt, şathiye, devriye ve ilahi türünde şiirler kaleme alınmıştır. Divan edebiyatında ise en fazla yazılan şiir türlerinin başında gazel, tahmis, kaside ve nazire gelir. Üçüncü ve son nazım türü modern Türk şiiridir. Batı edebiyatının etkisi altında, 20. yüzyılda ortaya çıkan modern Türk şiiri, epik, dramatik, pastoral ve mensur şiir olmak üzere dörde ayrılır. Mensur Şiir nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Mensur Şiir Nedir?İngilizce ve diğer Avrupa dillerine Yunancadan geçmiş olan poetika kelimesi, ''poet'' sözcüğünden türetilmiştir. Poet, şiir anlamına gelirken Poetika da şiirle ilgili olan demektir. Zamanla şiir, tiyatro ve roman sanatları ile ilgili çeşitli teori ve fikirlerin öne sürüldüğü kitaplara bu isim verilmiştir. Poetika nedir ve kim tarafından yazılmıştır? Poetika özellikleri ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Poetika Nedir Ve Kim Tarafından Yazılmıştır?Kaya Tanış’ın, deyim yerindeyse sürekli karşısına çıkan bir hayaletin peşine düşmesinin ürünü ‘Burası Orası Değil - Hayalet Oğuz Kitabı’. Tanış, uzun yıllar iz sürdüğü, yer yer peşinden koştuğu Oğuz Halûk Alplâçin’i, namı diğer Hayalet Oğuz’u bedenine kavuştururken, kaleme aldığı şiir, öykü, yazı ve yaptığı çevirilerle edebi bir otopsisini yapıyor aynı zamanda.
#Hayalet Oğuz Kitabı"Bütün o büyük, gece vakti ışıklı, parlak cadde; sinemalar, pastahaneler, lokantalarla meyhaneler, vitrinlerinin ışıkları yanan büyük mağazalar, sonra da o ana caddeden aşağıya inen ya da Meşrutiyet Caddesi’yle birleşen Tepebaşı Caddesi’ne açılan, ardından Aynalıçeşme’ye Dolapdere’ye, Kaşımpaşa’ya, Ziba Sokağı’na inen sayısız bakımsız yol... Buydu yaşadığım dünya benim...”
#Gazetehaberleriİyi şair Halim Şefik Güzelson bavullarda kitap satarak hayatını sağlamıştı ama birçok dostuna, tanıdığına veresiye kitap verdiği için iflas etmişti. Bir gün kitaplarını sergileyebilmek için üç tekerlekli, otomobil-motosiklet arası bir araç almıştı...
#Halim Şefik Güzelson