Güncelleme Tarihi:
Hilmi Yavuz ile çağdaş olan şairler ve en önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir:
1- İsmet Özel - Kaçmak İsterken Vuruldu
2- Ataol Behramoğlu - Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var
3- Attila İlhan - Kimi Sevsem Sensin
4- Ahmet Oktay - Kaç Kişiyiz Kendimizde
5- Gülten Akın - Yaşlanmayan Bir Kadına Türkü
Bakış Kuşu Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır?
Bakış Kuşu şiiri, Hilmi Yavuz tarafından kaleme alınmıştır. 14 Nisan 1936 tarihinde doğan Hilmi Yavuz, uzun bir dönem gazetecilik yaptı. İlk şiir kitabı 1969 yılında yayımlandı. İngiliz ve Fransız şairlerden birçok şiir çeviren ünlü yazar, deneme, inceleme ve eleştiri türünde de 20'den fazla kitap yazdı.
Hilmi Yavuz'un şiirlerinde kullandığı kaynakların başında tasavvuf gelir. Zat, suret, tecelli, mirat, bezm-i alem gibi divan edebiyatında da sıklıkla kullanılan terimler, Hilmi Yavuz'un şiirlerinde de yer alır. Yunan mitolojisi ve Antik Çağ felsefesi de yazarın en çok faydalandığı kaynaklardır.
Bu zamana kadar 50'ye yakın kitabı yayımlanan yazar, düşünce yazılarında varlık felsefesi, dil, çok kültürlülük, çağdaşlaşma ve gelenek gibi konuları derinlemesine analiz etti. Hilmi Yavuz'un bu zamana kadar en fazla baskı yapan ve okunan kitaplarından bazıları şunlardır: Hurufi Şiirler, Ah Kadınlar, Felsefe ve Ulusal Kültür, Ah Kadınlar.
Hilmi Yavuz, 1998 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Fikir Ödülü'ne layık görüldü.
Bakış Kuşu Konusu
Bakış Kuşu kitabında Hilmi Yavuz'un gençlik döneminde yazdığı ilk şiirler yer alır.
Bakış Kuşu Özeti
Bakış Kuşu kitabında insanın doğaya dönüş özlemi, aşk ve ayrılık gibi evrensel temalar işlenmiştir. Bu kitabın en önemli özelliklerinden biri, içinde yer alan şiirlerin neredeyse tamamının hece ölçüsüyle ve kafiyeli yazılmasıdır. Şair, daha sonraki dönemlerde, şiirlerinin birçoğunu serbest vezinle yazmıştır.
Bakış Kuşu Türü ve Özellikleri
Bakış Kuşu kitabı şiir kitabıdır. Hilmi Yavuz'un ilk kitabı olan Bakış Kuşunda, diğer kitaplarına oranla daha sade bir dil kullanılmıştır. Toplam 25 şiirden oluşan kitaba adını veren Bakış Kuşu şiiri 3 kıta, 12 dizeden oluşur. Şiirin kafiye şeması ise abba şeklindedir.