adet görme haberleri sayfasında adet görme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1636 adet görme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın SağlığıRegl ağrılarımız, nedensiz kaprislerimiz, hızla alıp verdiğimiz kilolar, kararsızlıklarımız ya da değişken ruh hallerimiz... Kadın dünyasında hormonların neden olduğu gel-gitleri algılamak oldukça kolay. Peki ya erkekler? Hormonlardan nasıl etkileniyorlar dersiniz?
#Adet GörmeSevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken Ergenlik“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl Olmak“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın Sağlığı2 binden fazla kadınla yapılan bir araştırma, kadınların regl sebebiyle iş yerlerinden izin almaktan çekindiklerini, izin alsalar bile gerçek sebebini söylemediklerini ortaya koydu. Peki kadınlar neden regl olduklarını yöneticilerinden saklama ihtiyacı hissediyor? İşte bu konuda sorun yaşayan kadınların hikâyeleri ve uzman isimlerin görüşleri...
#ReglÇalışan kadınların büyük bir kısmının günümüz dünyasında bile yaşadıkları regl kaynaklı zorlukları yöneticilerine söyleyemediğini biliyor musunuz? 2 binden fazla kadınla yapılan bir araştırma, kadınların regl sebebiyle iş yerlerinden izin almaktan çekindiklerini, izin alsalar bile gerçek sebebini söylemediklerini ortaya koydu. Bu araştırma üzerine çevremizdeki kadınlarla konuştuk ve aynı durumun ülkemizde de geçerli olduğunu gördük. Peki kadınlar neden regl olduklarını yöneticilerinden saklama ihtiyacı hissediyor? İşte bu konuda sorun yaşayan kadınların hikâyeleri ve uzman isimlerin görüşleri...
#ReglPolikistik over sendromu, insülin seviyesinin artmasına bağlı olarak meydana gelen hormonal düzensizlikler sonucu kısırlığa yol açabilen ciddi bir problemdir. Her 10 kadından birinde görülebilen Polikistik Over Sendromu düzensiz adet olma veya hiç adet olamama, yüzde veya vücutta tüylenme artışı gibi belirtiler gösterir. Bu problemi yaşayan kişilerin tedavisinde ilk adım fazla kilonun verilmesidir. Hastanın sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanması ve düzenli egzersiz yapması önemlidir. Diyet ve egzersizle beraber ideal kilonun sağlanması yumurtlama fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayabilir. Yaşam tarzındaki değişiklik veya ilaç tedavilerine rağmen gebelik sağlanamayan hastalarda tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
#Polikistik OverKadınların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan polikistik over sendromu (PKOS), aynı zamanda hakkında en çok yanlış bilgi bulunan hastalık. PKOS'la ilgili sosyal medyada "Rahim detoksu ile geçer" ya da "Süt ve glüteni kes, iyileşirsin" gibi birçok bilgi dolaşıyor. Ancak bunların önemli bir kısmı yanlış. İşte polikistik over sendromu hakkında sosyal medyada yayılan o efsaneler ve uzmanların bu efsaneler hakkındaki yorumları...
#SağlıkGünümüzün en popüler konularından biri de boy uzaması, boy uzatma egzersizleri, boy uzatma ameliyatları. Özellikle gençlerin çok takıldığı konuların başında geliyor boy uzunluğu. O zaman gelin boyumuzu nasıl uzatabileceğimizden biraz bahsedelim.
#Op. Dr. Erman ÇekiçÜlkemizde kadınlarda yaygın olarak görülen miyomlar genellikle sinsice ilerlerken, bazen de aşırı ve uzun süreli adet kanaması, yoğun kramplar, geçmeyen yorgunluk ya da anne olmanın önündeki engel olarak kendini gösterebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fırat Tülek, rahim miyomları hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Rahim MiyomlarıOrtalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer. Peki, kadınlarda boy uzatması kaç yaşında durur? Kadınlarda kaç yaşına kadar boy uzar ayrıntıları ile derledik.
#Boy UzatmasıMenopoz, kadınlar için doğal bir süreçtir. Ancak son yıllarda artış gösteren ve 40 yaşından önce gerçekleşen erken menopoz, çocuk sahibi olmak isteyen birçok çiftin de kâbusu haline gelmiş durumda. Özellikle geç evlenmeyi tercih eden ve ileri yaşlarda çocuk yapmaya karar veren birçok kadın, erken menopoz tanısıyla karşı karşıya kalıyor. Ancak iyi haber şu ki, doğal yöntemlerle de erken menopoza karşı savaşmak mümkün.
#Erken MenopozCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikKimse sürdüğü bir ruj nedeniyle erken menopoza gireceğini ya da kullandığı herhangi bir makyaj malzemesinin çocuk sahibi olmasını etkileyeceğini hatta kansere yakalanma riskini arttıracağını düşünmez. Ancak piyasada satılan birçok makyaj malzemesinden ve cilt bakım ürünlerinden vücudumuza kolaylıkla giren kimyasallar, beraberinde ciddi hastalıkları da getiriyor.
#ANKARAAdet görmek kadınlarda ergenlik çağı ile başlayan ve menopozla sona eren doğal bir süreçtir. Ortalama adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilir fakat bazı hormonal bozukluklar, stres, polikistik over ve aşırı kilo problemleri adet döngüsünde değişikliklere ya da hiç adet görmemeye yol açabilir. Adet görmeyi engelleyen problem tespit edilip doğru bir tedavi yolu izlendiğinde çocuk sahibi olmak isteyen kadınların anne olması mümkündür. Hormonal bozukluk söz konusuysa birtakım ilaçlarla adet döngüsü düzenlenir ve yumurtlama sağlanır; erken menopoz kaynaklı yaşanan adet düzensizliği tespit edildiyse çiftler tüp bebek tedavisine başvurabilir.
#Adet Görmeyen KadınlarKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakSağlık sorunları yaşayan ya da rutin kontrollerini aksatmak istemeyen kadınlar, Ramazan ayında sağlık muayenelerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini araştırıyorlar. Manevi iradenin önemli olduğu bu ayda vatandaşlar her konuda en ince ayrıntısına kadar emin olmak istiyorlar. Peki, vajinal muayene orucu bozar mı? Ourçluyken jinekolokik muayene yaptırılır mı? İşte konuyla ilgili Diyanet yanıtı...
#Vajinal Muayene Orucu Bozar MıYerleşme kanaması genellikle hamileliğin ilk aylarında görülen kanamalardır. Günümüzde pek çok anne adayı yerleşme kanaması durumuyla karşılaşıyor. Düşük kanaması ve adet kanaması ile karıştırılan yerleşme kanaması nasıl ayırt edilir, nasıl olur? İşte yerleşme kanaması hakkında merak edilen soruların yanıtları...
#Yerleşme KanamasıMEME kanserlerinde başarı oranı her geçen gün biraz daha artıyor. Bu güzel gelişmede tıptaki ilerlemeler kadar farkındalığın artmasının da önemli payı var. Meme kanserine karşı farkındalık arttıkça erken teşhis olasılığı da yükseliyor. Bu da kuşkusuz tedavinin şansını artıran faktör. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Oktay bakın neler söylüyor:
#1Yumurta tembelliği, üreme çağındaki kadınlarda en sık tespit edilen hormonal bozukluktur ve görülme sıklığı %5-15 arasında değişkenlik gösterir. Genetik faktörler dışında insülin direncine bağlı olarak gelişen obezite ve Tip 2 şeker hastalığı gibi durumlar yumurta tembelliğine sebep olabilir. Yumurta tembelliği olan kadınların büyük bir çoğunluğu çocuk sahibi olma konusunda bir takım problemlerle karşılaşır. Bu problemin giderilmesi için medikal tedaviye ek olarak kilo verme, diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzında yapılacak değişiklikler oldukça önemlidir.
#Yumurta TembelliğiPolikistik over sendromu son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan kadınsal bir sağlık sorunudur. Polikistik over hamilelik üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabileceği gibi günlük hayatı etkileyen adet düzensizliğinden kaynaklı aşırı tüylenme, sivilcelenme gibi sonuçları da doğurabilir. Peki polikistik over nedir, nasıl anlaşılır? İşte polikistik over belirtileri ve hamilelikte etkileri...
#Plikistik Over1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Emine Ersoy, yaşamı boyunca her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski taşıdığını ve meme kanseri tanısı konan her 10 kadından birisinin 45 yaş altında olduğunu söyledi.
#Meme Kanseriİslam dini bir Müslümanın hayatının her alanında rehberdir. Mükellef olunan ibadetleri yerine getirmek birinci görevdir, fakat bunun yanında yaşamın her alanında dinin emirlerine uygun bir hayat sürmek zorunluluktur. Kuran'da çok sayıdaki ayetlerde bütün bu düzenlemeler yer almaktadır. Hz. Muhammed ise bir örnek kişilik olarak sahabeye rehber olmuştur. Bu özel duruma bir örnek kadınların hayız halidir. İşte hayız nedir, nifas hali nedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Hayız Ve Nifas Hali Nedir